T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
ONLAR ÇİZDİ
biz seyrettik

Dünyada çizgi film sektörüne büyük yatırımlar yapıldığını söyleyen animatörler, Türkiye'deki çizgi film sektörünün dünyadaki sektörün çok gerisinde kaldığını dile getiriyorlar.

  • SEVDA ALKAN
    Dünyada çizgi film sektörüne yapılan büyük yatırımlar ve devletlerin bu sektöre sahip çıkması, pek çok çizgi film kahramanını çocukların sevgilisi haline getirirken, ülkemizdeki yerli çizgi film birkaç animatörün çabasıyla emeklemeye çalışıyor. Elif Video'da çizgi film animatörlüğü yapan M. Kemal Yargıcı, çizgi film sektörünün şu an emekleme dönemini yaşadığını belirterek, "Birkaç firma ve belli sayıda animatör dışında çizgi filmle kimse uğraşmıyor. Oysa Türkiye çizer potansiyeli açısından çok zengin ama onu değerlendirecek bir altyapı yok. En büyük eksiğimiz ekonomik altyapı olmaması" diyor.

    Amerika ve Japonya birer dev

    Amerika ve Japonya'nın dünyadaki çizgi film sanayiinin devi olduğunu vurgulayan Yargıcı, Türkiye'nin de çizgi film sektöründe zaman içinde büyük yol alacağına inandığını ifade ediyor. Yargıcı, "Masal Bahçesi, Hay, Emre, Binbir Gece Masalları, Karagöz gibi Elif Video'dan çıkmış birçok çizgi film var. Çizgi filmler izlendiği zaman kısa ama yapıldığında yıllar isteyen bir iş. Ortalama 10 dakikalık bir çizgi filmi, iyi çalışırsanız üç ayda bitirebilirsiniz. 60 dakika süren 'Hay' filmi için 2 sene uğraştık. Binbir Gece Masalları'nı 5 kişilik ekip iki buçuk senede tamamladık" diyor.

    Bir 'merhaba' için 25 resim...

    Fatih Üniversitesi'nde Bilgisayar programcılığı okurken başörtülü diye okulundan uzaklaştırılan Feyza Özyurt ise iki senedir animatörlük yapıyor. Çizgi film müptelası olduğunu ifade eden Özyurt, "Çizmek, izlemekten daha çok keyif veriyor" diyor. Özyurt, bu işin güçlüğünü şöyle anlatıyor: "Karekter bir 'merhaba' dediğinde, o ifadeyi yakalamak için ortalama 20 -25 resim çizmemiz gerekiyor. İzlemeyi çok sevdiğim çizgi filmlere artık teknik gözle bakıyor yeri geldiğinde eleştirebiliyorum".

    Çizgi film piyasası kızışıyor

    1980'lerde bilgisayar teknolojisinin de kullanımıyla büyük gelişmelerin kaydedildiğini ifade eden Özyurt, çizgi film dünyasına, her geçen gün yeni bir kahramanın katıldığını söylüyor. Çocukların Donald Duck, Pluto, Heidi, Tom & Jerry, Tweety and Sylvester, Pembe Panter, Red Kid, Şirinler ve Temel Reis'e eskisi kadar ilgi göstermediklerinin altını çizen Özyurt, "Çizgi film sektöründe, sürekli yeni kahramanlar ortaya çıkıyor. Çocuklar, klasik çizgi kahramanlarını çoktan eskitti. Yeni neslin kahramanları artık Aslan Kral Simba, Herkül, Pocahontas ve Mulan gibi karekterler" diyor.

  •  
    Çinliler 'Keçi Yılı'na girdi
    Geleneksel takvime göre "Keçi Yılı"na giren Çinliler, sokaklarda bayram yaptı. Havai fişeklerin patlatıldığı gösterilerde ejderhalar ilginç görüntüler oluşturdu.
    Macahelliler kermeste buluştu
    Ülkemizdeki Gürcülerin ataları olarak bilinen Macahelliler İstanbul'daki kermeste buluştu. Önceki akşam Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde biraraya gelen Macahelliler, ata topraklarını ve kültürlerine özlemlerini bir nebze olsun gidebildiler. Geceyi organize eden Macahel Eğitim-Kültür Vakfı adına bir konuşma yapan gazetemiz yazarı Davut Dursun yaptığı konuşmada birbirinden kopmuş olan Macehelli ve Gürcülerin böyle geceler vesilesiyle bir araya gelmeye çalıştıklarını söyledi. Halkoyunları, Macahel'i anlatan belgesel gösterimi ve konuşmalarla süren gece, Macahel kıyafetlerinin ve yemeklerinin sergilendiği kermesle son buldu. Nüfusunun çok önemli bir kısmı göçle Batı'ya gelen Macahel, Artvin Hoçka'ya bağlı 6 köy ve Gürcistan sınırında kalan bir köyle birlikte 7 köyden oluşuyor. Sarp kayaların kuşattığı Macahel son yıllarda turist gruplarını da ağırlıyor. Macahel yemek ve kıyafetlerinin sergilendiği kermes, Necip Fazil Kısakürek Kültür Merkezi'nde bugün de açık olacak.
  • ÖMER ÇAKKAL

  • 2 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED