T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Bağ-Kur'da askerlik borçlanması

*Emel ALAMAN, gönderdiği mailinde şunları yazmış: Mağdur edildiğimiz ve tek başımıza çözüm bulamadığımız konularda sizlerin desteğinize ihtiyacımız var. Emekli Sandığı'na bağlı olarak çalışanlar için son dönemde çıkarılan askerlik borçlanması olanakları (düşük ödemelerle borçlanma) Bağ-Kur çalışanları için de emsal olabilecek mi ? Emsal davası açabilecek olanaklara sahip değiliz. Yol gösterirseniz bu durumdaki bir çok kişi yararlanabilecektir.

*Okuyucumuzun bilgilenme ihtiyacı, 'Türkiye'de Sosyal Güvenlik Sistemi'nin temel sosyal güvenlik normlarına ulaşmadığını ve farklı sosyal güvenlik kurumlarındaki uygulamaların emsal uygulama düşüncesi yönünden ilgilileri rahatsız ettiğini açıkça göstermektedir. 'Askerlik Borçlanması' konusunda bütün kurumlarda normları belirgin bir uygulama zarureti bulunduğu gibi, diğer sosyal güvenlik ilke ve uygulamalarında da benzer ihtiyaç sözkonusudur. Umulur ki yakın bir gelecekte bu norm birliği sağlanır ve sistemin tek çatıda birleşmesi zemini oluşturulur.

Bilindiği üzere Bağ-Kur sigortalıları, yurt içinde (Türkiye'de) veya yurt dışında (başka ülkelerde) yaptıkları askerlikte er olarak geçen hizmet süreleri ile yedek subay okulunda geçen sürelerin tamamını borçlanabilirler. Yani askerlik hizmetini yurtdışında bulundukları ülkede yaptıktan sonra Türkiye'ye göç ederek Türk vatandaşlığına geçenlerin de askerlik süreleri için borçlanma talebinde bulunmaları mümkündür. Fakat sözkonusu askerlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep yapanların borçlanma talep tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olmaları gereklidir. Ve sigortalıların ölümü halinde sigortalı olanların hak sahipleri de askerlik borçlanması talebinde bulunabilirler. Ancak bunun için sigortalının ölüm tarihinde Bağ-Kur sigortalısı olması şarttır.

Sigortalılar veya hak sahipleri, askerlik borçlanması için gerekli belge ve bilgileri, Bağ-Kur İl Müdürlüklerinden temin ederek, belirtilen birimlerde onaylattıktan sonra, Bağ-Kur İl Müdürlüğüne verirler: 1) Bağ-Kur Sigortalılık Belgesi (vergi dairesi ve ticaret odasına onaylatılır), 2) Askerlik Süresini Borçlanma Hizmet Cetveli (ilgili askerlik şubesine onaylatılır), 3) Askerlik Süresine Ait Borçlanma Talep Dilekçesi (talepte bulunan tarafından imzalanır). Bu formlara hesap ekstrelerinde yer almayan prim makbuzlarının fotokopileri de eklenir. Böylece hazırlanan belgeler ya elden verilir ya da taahhütlü posta ile ilgili Bağ-Kur birimine gönderilir.

Askerlik borçlanması işlemleri, Bağ-Kur İl Müdürlüklerince tamamlanır. Sigortalının ve hak sahiplerince ödenmesi gereken borç miktarı belirlenip tebliğ edilir. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmekle birlikte yerine yasal düzenleme henüz yapılmadığından, Kanun Hükmünde Kararnameye göre, 04.10.2000 tarihinden itibaren askerlik borçlanması primlerinin, sigortalının talep tarihinde bulunduğu basamağın prim tutarları üzerinden hesaplanarak talep tarihini izleyen ayın başından itibaren üç ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Borçlanma primleri, süresi içerisinde ve tam olarak ödenmelidir. Ödenmezse askerlik borçlanması geçersiz sayılmaktadır.

Askerlik borçlanmasında yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları prim oranı olan % 20 üzerinden hesaplama yapılmakta, malullük ve yaşlılık aylığının bağlanmasında, askerlik borçlanması tutarının tam olarak ödendiği tarihten bir yıl sonra sigortalılık süresi olarak değerlendirilmektedir. Ölüm sigortasında ise askerlik borçlanması prim tutarının tümünün ödenmesinden itibaren sigortalılık süresine katılmaktadır.

Burada bir hususun daha kaydında yarar var. Askerliğin fiilen yapılmaması yani bedelli askerlik halinde borçlanılabilecek bir askerlik süresinden bahsetmek mümkün değildir ve bu nedenle bedelli askerlik süresi için askerlik borçlanması talebi yapılamaz.

Okuyucumuzun sözkonusu ettiği hususa gelince, Emekli Sandığı'nda askerlik borçlanması uygulaması konusunda yargıda açılan bir dava sonucunda iptal işlemi gerçekleştiğinden düşük primle askerlik borçlanması imkanı doğmuş ve Kurum da bu kararı uygulamıştır. Sanıyorum okuyucularımızca da biliniyor bu durum. Ancak bu uygulamanın emsal uygulama olarak Bağ-Kur'a montajı mümkün değildir ve davanın sadece bu yönlü açılması isabetsiz olur, kanımca. Yasakoyucu olarak TBMM, halen komisyon gündeminde olan yasa değişikliği sırasında, dava açan veya dilekçe veren okuyucumuz ve benzer durumda olanların durumlarını da dikkate alacaktır, düşüncesindeyim. Çünkü norm birliği yönünden bütün Kurumların ortak nitelikleri bulunan askerlik borçlanması uygulamasını da düzenlemesi yararlı olacaktır.


27 Ocak 2003
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED