T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Meclis'ten iki ayrı yetki istenecek

MGK'nın "TBMM'den yetki alın" tavsiyesi, bayramdan sonra Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek.

  • BİLAL ÇETİN-SAMİ GÖKÇE
    MGK, ABD'nin Irak'a yönelik saldırısı nedeniyle hükümete Meclis'ten yetki istemesi tavsiyesinde bulunurken, hükümetin Anayasa'nın 92. maddesine göre Meclis'ten "asker göndermek" ve "yabancı asker kabul etmek" için iki ayrı yetki alacağı belirtiliyor. Başbakan Gül de yetki konusunda CHP lideri Baykal'ı bilgilendirecek. Konu, bayramdan sonra Bakanlar Kurulu'nda ele alınacak.

    Hükümet, Meclis'ten önce "yurt dışına asker gönderme" yetkisi alacak. Bu yetkinin ABD'nin olası Irak harekatı sırasında Irak ordusundaki askerlerle, mültecilerin sınırlarımızı tehdit etmesini önlemeye yönelik olarak Kuzey Irak'ta kırmızı hat oluşturması amaçlı olacağı belirtiliyor. Hükümetin, bu yetki tezkeresinin içine, ABD'nin kullanmayı planladığı üslerde görev yapacak yabancı askeri personeli de dahil edeceği belirtildi.

    Yakış: Aceleci değiliz

    Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, tezkerenin, olası bir Irak operasyonunda Türkiye'ye konuşlandırılacak Amerikalı askerler konusunu değil, Türkiye'deki bazı üs ve limanların modernizasyonu amacıyla gelecek kişileri kapsadığını söyledi. Yakış, üs ve limanların modernizasyonu izin tezkeresinin, beraberinde asker konuşlandırılması izin tezkeresini de getirip getirmeyeceği sorusuna da, birinci tezkereyi kabul edip ikinciyi etmemenin Meclis'in tasarrufu olacağını söyledi. Yakış ayrıca, barışçı yolların sonuna kadar denenmesi taraftarı olan hükümetin, söz konusu tezkereyi TBMM'ye gönderme konusunda aceleci davranmak gibi bir niyetinin olmadığını kaydetti.

    Hükümet'in, Türk askerinin sınır dışına çıkabilmesine için Meclis'ten yetki almasında sorun yaşanmaması belirtiliyor.

    ABD askerine sınırlı yetki

    Hükümet, "Türkiye'de yabancı ülke askeri kabul etme" konusunda ise TBMM'ye ayrı tezkere gönderecek. Hükümetin bu konuda TBMM'den onay almasının zor göründüğüne dikkat çekilirken, bu konudaki tezkerede "yetkiyi kullanmak için BM Güvenlik Konseyi'nin kararı aranacak" şartının konulacağı belirtiliyor.

    "Asker gönderme" yetkisinin, süresinin ve kapsamının sınırsız olacağı belirtiliyor. Ancak, ABD askerinin Türkiye'de konuşlanması ve ABD'ye üslerin kullanılması konusunda verilecek iznin ise sınırlı süre için olacağı ifade ediliyor.

    Milletvekilleri savaş istemiyor

    Türkiye'nin savaşta cephe olmamasını isteyen çok sayıda AK Partili ve CHP'li milletvekili var. Başta TBMM Başkanı Bülent Arınç olmak üzere, iktidar partisinin Doğu ve Güneydoğulu milletvekillerinin tamamı Irak'a askeri müdahale yapılmasına karşı çıkıyor. Bunun yanısıra, TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Çevre Komisyonu Başkanı Münir Erkal, Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman ve komisyon üyeleri ile bazı bakanlar da açıkça Türkiye'nin

    Irak'a müdahalede taraf olmamasını istiyor. MGK'da alınan tavsiye kararından sonra, bölgedeki gelişmeler hakkında hükümetin bir gizli oturumla milletvekillerini bilgilendirmesi bekleniyor. Ancak AK Parti ve CHP, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta denetimi elinde bulundurmasına sıcak bakıyor. Savaştan kaçan halkın Kuzey'e yöneleceği ve gerekli tedbir alınamazsa bu durumun Türkiye için tehlike olacağı uyarısı da milletvekillerini endişelendiriyor.

    Baykal da iki tezkere istedi

    CHP lideri Deniz Baykal, MGK'da alınan kararın, Türkiye'nin önündeki tehlikeleri bertaraf etmeye yönelik olduğunu söyledi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen'i kabulünden sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, kararın ayrıntılarını bilmediğini ancak, BM kararı olmadan Irak'a müdahale içinde olunmayacağının açıklandığını söyledi. Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda karar alındığını anlatan CHP lideri, anayasanın 92. maddesinin iki ayrı kararname ile TBMM'ye getirilmesini istedi. Baykal, "Türkiye'ye gelebilecek tehlikeleri bertaraf etmeye yönelik olarak, bölgeye asker sevketmek ayrı, bir 3. ülkenin askerlerini Türkiye'ye kabul etmek ayrı konudur. ikisi ayrı ayrı ele alınmalıdır" dedi. n ANKARA



  • 2 Şubat 2003
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED