T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak'tan sonra Suriye

ABD'nin Irak sonrası hedefi'nin Suriye olacağını belirten Pentagon Danışmanı Perle, Fransa'nın BM'deki vetosunun kendilerini Irak'a saldırmaktan alıkoyamayacağını açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı danışmanı Richard Perle, Saddam sonrasında Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ABD'-nin hedefi olacağını belirtti. Irak'tan yapılması istenilen şartların ileride Suriye'den de istenileceğini belirten Perle, "Irak'taki tecrübe bölgedeki reformlar için başlangıç olacak. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın reformları dikkate alacağını ümit ediyorum. Aksi takdirde kendisine 'ikinci sırada hedef ben olabilirim' demek durumunda kalabilir" diye konuştu. Londra'da arapça olarak yayımlana eş-Şark ul-Evsat'a (Ortadoğu) demeç veren Perle ayrıca, Fransa BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullansa da ABD'nin Irak'ı vuracağını söyledi.

Perle, "Fransa BM'de veto hakkını kullansa ve uluslararası karar çıkmasa da savaşa gideceğiz, çünkü hiçbir Amerikan başkanı, Amerikan politikasını Jacques Chirac'ın belirlemesine fırsat veremez" dedi. Irak saldırısını hararetle savunan Perle, "Amerikan ordusu bir süreliğine Irak'ı işgal etmeli, ama bu bazılarının dediği gibi 10 yıl sürmemeli" diye konuştu.

Perle, Saddam Hüseyin'in yerine de Ulusal Irak Kongresi (UIK) Başkanı Ahmet Çelebi'nin getirilmesi gerektiği görüşünü savundu ve "Dışişleri Bakanlığı, pek sıcak bakmasa da Çelebi bağımsız bir kişi..." dedi. "Şahin"lerin başında gelen Perle, Pentagon'un danışma organı Savunma Konseyi'ne başkanlık yapıyor.

Bağlantısızlar Amerika'yı reddetti

Bağlantısızlar hareketine üye ülkelerin dışişleri bakanları, ABD'nin Irak'a karşı tek başına harekete geçmesine karşı çıktılar ve bu konuda BM'nin "başat rol"üne vurgu yaptılar. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da önceki gün toplanan bakanların kabul ettikleri karar metninde, ABD'nin tek yanlı olarak Irak'a karşı harekata girişmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi ve Bağlantısızlar üyesi Irak'ın da BM'nin 1441 sayılı kararına uymaya ve BM silah denetçileriyle işbirliği yapmaya devam etmesi istendi. Karar tasarısı, bugün başlayacak liderler doruğuna sunulacak. Doruk 2 gün sürecek. Bağlantısızlar hareketinin 114 üyesi bulunuyor.

S.Arabistan alarm durumunu artırdı

Suudi Arabistan Irak sınırındaki eyalette ve sınır bölgesindeki askeri birliklerde alarm durumunu "biraz" artırdı. Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı General Salih bin Ali el-Muhaya, dün Okaz ve Saudi Gazetta gazetelerinde yayınlanan demecinde, ülkenin sınırlarını AWACS erken uyarı uçakları ile denetlediklerini belirterek, kuzey ve doğu eyaletleri dışında ülkedeki askeri birliklerin alarm durumunun normal olduğunu söyledi. Suudi Genelkurmay Başkanı, Irak'a yönelik bir operasyon ihtimali nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde alarm durumunun artırıldığını söyledi.

COLIN POWELL: Harekete geçme zamanı geldi

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'ı silahsızlandırmak için harekete geçme zamanının geldiğini söyledi. Powell, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi ve diğer Japon yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 7 Mart'ta BM silah denetçilerinin hazırladığı raporun ardından ne yapılması gerektiğine karar vereceği beklentisinde olduğunu belirtti.

Zaman iyice daralıyor

Powell, "Harekete geçme zamanıdır. Delil açık. Irak suçlu. Ciddi sonuçları olan noktaya ulaşıyoruz" dedi. Japonya Başbakanı Koizumi'nin, ABD'nin, Irak'ın silahsızlandırılması ve Kuzey Kore'nin başladığından şüphelenilen nükleer silahlar programını terketmeye ikna edilmesi için "çok taraflı" diplomatik yaklaşımlar gerektiği konusundaki tavrına destek verdiğini kaydeden Powell, şunları kaydetti:

"Tasarı masaya getirildikten sonra oylanıp oylanmamasına karar verilene kadar geçecek süre uzun olmayacak. Powell, Irak'ın halen "uyumlu hareket etmediğini" ve "zamanın daralmakta olduğunu" savundu. Powell Tokyo'daki görüşmelerini tamamladıktan sonra Irak ve Kuzey Kore konusunda görüşmeler yapmak için Çin'e gitti.

Primakov'dan sürpriz ziyaret

Rusya'nın Ortadoğu uzmanı ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'le yakınlığıyla tanınan eski başbakanı Yevgeni Primakov, sürpriz bir şekilde Irak'a gitti. Ziyaretin muhtevasıyla ilgili bilgi verilmedi. Moskova'nın Sesi Radyosu ise başkanlığa yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Primakov'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Irak'a gittiğini ifade ettiler. Diplomatik kaynaklar, Primakov'un arabuluculuk için Bağdat'ı ziyaret ettiğini söylediler. ABD'nin Irak'ı vurmasına karşı çıkan Rusya, krize barışçı bir çözüm bulunmasını istiyor.

10 binlerce Malezyalı barış için yürüdü

On binlerce Malezyalı, devletin desteğiyle düzenlenen yürüyüşte, Irak'a yönelik olası savaş planlarını protesto etti. Şiddetli yağmura rağmen Kuala Lumpur'daki Ulusal Stadyum'da toplanan 30 bin kişi, "Irak'ta Savaşı Durdurun" ve "Barış İstiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı. Barış Yanlısı Malezyalılar adlı örgüt, Başbakan Mahathir Muhammed'e sunulmak üzere 1.5 milyon imzalı mektup hazırladı. Bu arada, Avustralya'da 250 erkek, bir ragbi sahasında çırılçıplak yere uzanarak "Peace Man" (Barış Eri) yazdılar.




24 Şubat 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED