T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Artroskopi

Artroskopi, menisküs yaralanmalarının tedavi edilmesinde kapalı ameliyat tekniğidir. Artroskopi sayesinde hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve erken dönemde günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Günlük hayatın yükünü çeken dizimiz beklenmedik bir ağrı verdiğinde hareketlerimizin ne kadar kısıtlanacağını hiç düşünmüş müydünüz? Diz eklemi içinde bulunan menisküs bir gün herhangi bir sebeple yaralanabilir. Üstelik menisküs yaralanması hemen hemen her insanda ve her yaş grubunda görülebilir. Yani bu sorun sanıldığının aksine sadece sporcuların bir sorunu değildir. Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Medipol Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Akif Teköz, her diz eklemi içinde iki tane bulunan menisküs hakkında şunları söylüyor:

Menisküs nedir?

Menisküs her diz ekleminin içerisinde 'C' ve 'O' şeklide olmak üzere bir çift bulunan, kulak kepçesi kıvamındaki kıkırdak organlardır.

Sebepleri nelerdir

 Dize gelen direkt darbeler Trafik kazaları, diz üzerine düşmeler, dize gelen tekmeler gibi  İndirekt yaralanmalar Ayak yerde sabitken gövdenin diz üzerinde dönmesi (futbol yaralanmaları, kayak yaralanmaları, ayak takılması sonucu diz üzerinde vücudun dönmesi Dejeneratif yaralanmalar Genelde yaşlı kişilerde görülen ve yılların birikimi olan küçük darbelerin birbiri üzerine eklenmesi sonucu menisküslerin sağlam yapısını kaybederek parçalanması.

Belirtileri nelerdir

Menisküs yaralanması olduğu takdirde dizde ağrı, takılma, dizin kilitlenmesi ve dizde boşalma hissi gibi belirtiler görülür.

Tanı yöntemleri

Menisküs yaralanmasının tanı yöntemleri; muayene, MR (EMAR) ve tanı maksatlı artroskopi.

Artroskopinin üstünlükleri nelerdir?

  • Sadece iki veya üç delikten yapılan, bu sayede dizi keserek açmaya gerek olmayan bir ameliyattır.

  • İstenirse lokal olarak yapılabildiği için hasta da dizinin içinin görüntüsünü doktoru ile birlikte TV ekranından izleyebilir.

  • Ameliyat yarası olmadığı için yara iyileşme, pansuman problemi yoktur.

  • Hastane kalış süresi çok kısadır. Eski yöntemlerle 3-4 gün hastanede yatmak gerekirken artroskopi sayesinde hasta aynı gün veya ertesi taburcu olabilir.

  • Hasta çok kısa içerisinde işine dönebildiği için işgücü kaybı minimaldir.

  • Ameliyat sonrası fizik tedavi ihtiyacı son derece nadirdir.

    Eklem hastalıklarının teşhis ve tedavisinde yeni boyut: ARTROSKOPİ

    Artroskopi eklem içerisine çok küçük deliklerden sokulan ışıklı bir optik sistem sayesinde; eklem içinin muayenesinin yapılabilmesi, hastalıklarının teşhis edilebilmesi, teşhis edilmiş eklem hastalıklarının cerrahi olarak tedavi edilmesi esasına dayanır. Günümüzde en çok diz olmak üzere omuz, el bileği, ayak bileği gibi büyük eklemlerin hastalıklarında sıkça kullanılmaya başlanmıştır.

  •  
    Dermalojide lazer uygulaması
    Lazer, dermotolojideki son teknolojik gelişmeler içinde en önemlisidir.
    Egzersiz saatinizi kaçırmayın..
    Amerikalı araştırmacılar, sabah erken saatlerinde veya akşam üzeri yapılan egzersizin daha faydalı olduğunu açıkladı. Wisconsin Üniversitesi uzmanları, metabolizmanın, egzersiz yapan insana sabah erken saatlerde veya akşam üzeri daha fazla yardımcı olduğunu saptadı. Genellikle sabah erken saatlerde veya akşam üzeri kasların daha fazla ısındığı ve tansiyonun en düşük orana indiği belirtiliyor. Vücudun 24 saatte bir tekrarlanan ritm ile yenilendiğine değinen uzmanlar, vücut saatinin, uyku alışkanlığını, stres oranını, kalp atışlarını, tansiyonu ve vücudun diğer metabolik aktivitelerini ayarladığını, her insanda vücut saatinin çok azda olsa farklı sonuçlar ortaya koyabildiğini kaydediyor.
    DÜNYA KÖRLEŞİYOR
    Dünyada her beş saniyede bir kişinin görme yeteneğini yitirdiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), Dünya Görme Günü dolayısıyla Cenevre'de açıkladığı verilere göre, kör olmaları önlenebilecekken dünyada dakikada bir çocuk kör oluyor. DSÖ'ye göre, dünyada 45 milyon kör bulunuyor, bu insanların yüzde 90'ı kalkınmakta olan ülkelerde yaşıyor. 180 milyon kişi ise görsel yetersizlik çekiyor.
    DİKKAT PROSTAT!.. Prostat konusunda 260 ürologla yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'deki erkeklerin yüzde 40'ının prostat hastası olduğu sanılıyor. Araştırmadan çıkan diğer bir sonuç ise, prostat tanısı konan hastaların yüzde 52'sinin 50-60 yaş arasında olması. Tüm araştırma sonuçları ışığında da, Türkiye'de 3 milyon civarında prostat hastası olduğu anlaşılıyor.
    24 Şubat 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED