T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Mutabakata bir adım

ABD, Türkiye'nin "Saddam sonrası Irak yönetimi" ve "Kürt gruplara dağıtılan silahlar" konusundaki isteklerini kabul etti. Dışişleri Bakanı Yakış, "Ekonomik pakette de sorun yok. Sona yaklaştık" dedi.

Türkiye-ABD müzakerelerinde, Türkiye'nin "Saddam sonrası Irak yönetiminin yapısı" ve "Kürt gruplara dağıtılan silahlar" konularındaki isteklerinin kabul edildiği öğrenildi. Siyasi, askeri ve ekonomik alanlardaki müzakerelerde sona yaklaşıldığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'nda Büyükelçi Deniz Bölükbaşı ve Marisa Lilo başkanlığında devam eden askeri görüşmelere dün de devam edildi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ile biraraya geldi. Pearson, yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından kısa açıklamada, görüşmelerin olumlu bir havada devam ettiğini kaydetti.

Yakış: Siyasi konular tamam

Washington'dan aldığı cevapla Dışişleri Bakanlığı'na gelen Pearson'a Türkiye'nin bu üç alandaki cevapları iletildi. Kaynaklar, yürütülen müzakereler çerçevesinde siyasi konuların pekçoğunda uzlaşmaya varıldığını ve bu konuda sona yaklaşıldığını belirttiler.

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da, Washington'la müzakerelerde sona yaklaşıldığını, sadece askıda kalan birkaç konu olduğunu açıkladı. Ankara-Washington hattındaki müzakerelerin ekonomik, askeri ve siyasi olmak üzere üç paket üzerinden yürütüldüğünü belirten Yakış, ekonomik paket içinde yer alan kredi ve hibe konularında bir sorun olmadığını, siyasi konularda anlaşmaya daha yakın olduklarını kaydetti. Yakış, tezkerenin bugünki Bakanlar Kurulu'ndan çıkmasının mümkün olduğunu söylerken, "Ancak önce müzakerelerde son noktanın konulması lazım'' dedi. Yakış, savaş durumunda piyasaların etkilenmemesi için, tetiğin çekildiği gün, Türkiye'ye yeni para enjekte edilmesi gerektiğini hatırlatarak, ABD'nin de kendini buna göre ayarlaması gerektiğini kaydetti.

Irak yönetiminde etkinlik

Türkiye ile ABD'nin Kuzey Irak'taki Kürt gruplara silah dağıtım konusunda uzlaşmaya vardığı ve bu gruplara silahların iki ülkenin ortak çalışması ile dağıtılacağı, silahların sonradan toplanacağı kaydedildi.

Irak'ta Saddam Hüseyin sonrasında oluşturulacak geçici yönetimin uluslararası bir niteliği olması durumunda, Ankara bu yönetime Türk uzmanların da katılmasına sıcak bakıyor. Türkiye, yönetime Ankara'nın göstereceği ve Irak toplumunun saygısını kazanmış Iraklıların da katılabileceğini belirtiyor.

Tezkerenin içeriği değişti mi?

Hükümetin, tezkereyi "Türkiye'de yabancı asker bulundurma" yerine "yabancı askerin transit geçişine izin verme" şeklinde sunabileceği de belirtilirken, bunun için öncelikle ABD'nin Türk taleplerini kabul etmesini bekliyor. Hükümet, ABD'ye, "Taleplerimizi kabul etmezseniz milletvekillerini ve halkı tezkere konusunda ikna edemeyiz" mesajı veriyor.

 
'Kıbrıs için karar anı'
Kıbrıs konusundaki üçüncü planını sunmak üzere Türkiye'ye gelen BM Genel Sekreteri Kofi Annan, "İleri bir noktaya ulaştık. Şimdi Kıbrıs için karar anıdır" dedi.
Cem Uzan, hükümeti uyardı
BM, 'mültecilere kapıları açın' dedi
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Lubbers, Irak'a komşu bütün ülkelerin yöneticilerine mektup yazarak, savaş durumunda sınırların mültecilere açık tutulması çağrısı yaptı.
Yeni OHAL olsun mu olmasın mı tartışması
ABD'nin Irak'a yönelik müdahalesi halinde Irak sınırına yakın 6 ilde OHAL ilan edilmesi istemi AK Parti'de sıcak karşılanmadı.
Seferberlik emirleri hazır
Çırağan'da çifte mutluluk
Oğlu Fatih Erbakan'ı Çırağan Sarayı'ndaki davette evlendiren kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, siyasi yasağının da son bulmasıyla adeta ikinci baharını yaşıyor.
Yazıcıoğlu: ABD gelirse, gitmez
K.Irak'a itfaiye aracı gitti
ABD'nin muhtemel Irak'a yapacağı saldırı öncesi, itfaiye araçları, yakıt tankerleri ve tank çekicilerinde oluşan yaklaşık 50 araçlık askeri konvoy dün TSK'nın Kuzey Irak'ta oluşturduğu tampon bölgeye ulaştırılmak üzere Silopi'ye gitti. Daha önce gece geç saatlerde gerçekleşen sevkiyat, son bir kaç gündür gündüz yapılıyor. Bu arada bir haftadan beri Mardin'de bulunan ABD heyetinin, merkez ve ilçelerde bulunan lüks otel ve konaklama yerlerini kiralamak için harekete geçtiği öğrenildi.
24 Şubat 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED