T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Shamir: Amerika'yı İsrail yönlendiriyor

İstanbul'da bir konferans veren Musevi entellektüel İsrael Shamir, Irak'tan sonra operasyonun İran, Suudi Arabistan ve Pakistan'la devam edeceğini belirterek, ABD'yi İsrail'in yönlendirdiğini söyledi.

Yahudi entellektüel İsrael Shamir, ABD'nin Irak'a yapmayı planladığı saldırının sebebinin Avrasya'ya yeni bir şekil kazandırmak olduğunu ileri sürdü. Shamir, Irak'tan sonra operasyonun İran, Suudi Arabistan ve Pakistan'la devam edeceğini belirtti. Shamir, İsrail için 'güvenlikli bir alan' oluşturulacağını savundu.

İsrael Shamir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı ve Yarın Dergisi işbirliğiyle düzenlenen Avrasya konferansları çerçevesinde dün CRR konser salonunda "Avrasyada barış ve istikrar" konulu bir konferans verdi.

ABD'nin arkasındaki güç

Yarın Dergisi yazarları Dr. Altay Ünaltay ve Burhan Metin'in müzakereci olarak katıldığı konferansta Shamir, Afganistan ve Irak operasyonlarının uzun yıllardır hazırlanan bir planın parçası olduğunu vurguladı. Shamir şöyle devam etti:

"Irak'tan sonra sıra İran ve Suudi Arabistan'a gelecek. Amerika'daki güçlü Yahudi lobisi Pakistan'dan Arabistan'a kadar uzanan bölgede güvenli bir alan yaratmak istiyor. Bu bölgenin hakimiyeti de İsrail'e verilecek. İsrail'in bütün dünyaya ABD'nin politikalarını yönlendirme gücüne sahip. Ancak, 'Yapılanları biz yapmıyoruz' havasına giriyor. ABD devlet mekanizmasındaki etkili Yahudiler bu savaşı destekliyor."

Türkiye dünyanın merkezi

"Türkiye dünyanın merkezidir, kültürler arasında bir köprüdür. Irak meselesine Amerika'nın vekili gibi ya da Amerika'daki Yahudi lobisi'nin perspektifiyle yaklaşmamalıdır" diyen Shamir, Afganistan'da yakalanarak Guantamo'ya götürülen esirler arasından 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak bilgisi olan tek bir kişinin bile çıkmadığını söyledi.

Avrasya'nın ruhani değerlerinin değiştirilmek istendiğine dikkat çeken Shamir, "Müslümanlık ve Hırıstiyanlık temel olarak aynıdır. Bu inançlar ABD tarafından saldırı altında tutulmaktadır. Amerikan medyasında İslam çok ağır bir şekilde eleştirilmektedir. İki dini de çökertmek istiyorlar. Osmanlı döneminde Hıristiyanlık daha iyi yönetiliyordu. Bu durumda bir insanın inançlı olarak varlığını sürdürmesi bir savaşa dönüşüyor" diye konuştu.

ABD'nin Irak'a yapacağı saldırının petrol lobileriyle direkt ilgili olmadığını da vurgulayan Shamir, ABD'nin Irak petrol sanayiine ihtiyacı olmadığını ifade etti.

Türkiye'ye Osmanlı rolü

İsrael Shamir, Amerika'yı yönlendiren gücün İsrail olduğunu belirterek, "ABD'nin medyasında görev yapan üst düzey yöneticilerin yüzde 60'ı yöneticidir. Sıradan bir Amerikan vatandaşı bir gün boyunca çalıştıktan sonra evine gider ve televizyon seyreder. İnsanların kafasına hakim olan fikir yapıcı denen bu Yahudiler ABD'yi savaşa sürüklüyor" şeklinde konuştu. 1900'lü yılların başında Arap yarımadasına ve Filistin'e çıkarak Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında etkili olan İngilizler'in bu savaştan bir çıkarlarının olmadığını vurgulayan Shamir, şunları kaydetti:

"Tıpkı bugünkü Amerikan askerleri gibi o zaman da İngilizler bir maşa idi. Osmanlı bölgede istikrarı sağlayan olumlu bir güçtü. Osmanlı yok olduktan sonra bu sorumluluk Türkiye'nin üzerine düşüyor. Türkiye Doğu'nun savunucusu olmak veya Yahudiler tarafından yönlendirilen Batılı bir güce köprü vazifesi görmek arasında tarihi bir tercih yapacak."

SHAMİR KİMDİR?

Tanınmış İsrailli aydın, yazar, çevirmen gazeteci. Filistinli ünlü bir hahamın soyundan gelmektedir. Rus Bilimler Akademisi'nde matematik ve hukuk okudu. 1969'da İsrail'e göç etti. 1973 Arap-İsrail savaşında paraşütçü ve komando olarak bulundu. Askerliğinden sonra Kudüs İbrani Üniversitesi'nde hukuk öğrenimini bitirdi ancak mesleğe girmedi. Kariyerine gazeteci yazar olarak devam etti. Dünyanın çeşitli ülkelerini dolaştı. Filistin ve İsrailler için "Tek halk, tek oy, tek devlet" siyasetinin öncülüğünü yapmaktadır.



24 Şubat 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED