AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Asya'nın haritası değişti

Güney Asya'daki deprem Asya haritasını değiştirdi. Uzmanlar, Sumatra'daki adaların yerlerinden oynadığını belirtti. Hindistan ve Endonezya'da sahile vuran cesetlerin üzerinde akbabalar uçuşuyor. Dün yüzlerce ceset kıyılara vurdu.

Asya'da onbinlerce kişinin ölümüne ve kaybolmasına yol açan deprem, Sumatra'daki adaları yerinden oynatarak Asya haritasında değişikliğe neden oldu. Amerikan Jeoloji Enstitüsü uzmanı Ken Hudnut, sismik modeller temel alındığında Sumatra'nın güneybatı kıyılarındaki en küçük adaların 20 metre güneybatıya yaklaşmış olabileceklerini belirterek, ''Bu önemli bir kayma, deprem haritayı değiştirdi'' dedi.

Amerikalı uzman, Sumatra'nın Endonezya toprağının kuzeybatı noktasının da 36 metre güneybatıya kaymış olabileceğini ifade ederek, ayrıca depreme neden olan iki plakanın çarpışmasıyla ortaya çıkan enerjinin ekseni üzerindeki tüm Yeryüzü'nü sallamış olabileceğini söyledi. Hudnut, ''Dünya'da çok hafif sarsıntılar tespit edebiliriz, ortaya çıkan büyük enerji kitlesi nedeniyle depremin yörüngesini salladığını sanıyorum'' dedi.

Colorado'nun Goulden kentinde kurulu Amerikan Ulusal Deprem Araştırmaları Merkezi'nden Stuart Sipkin de Sumatra açıklarındaki adaların yer değiştirdiğini, ancak bu yer değiştirmenin dikey biçimde olduğunu, kara parçasının denizden yanal şekilde daha fazla yükseldiğini kaydetti. Sipkin, Hint plakasının Birman plakasının altına girdiğini, adaların hareketinin yatay değil dikey olması gerektiğini söyledi.

Bölgede akbabalar uçuşuyor

Deprem ve tsunami felaketinde binlerce kişinin öldüğü ve kaybolduğu Hindistan'ın güneydoğu kıyılarında denizde cesetleri arama çalışmaları sürerken, gökyüzünde de akbabalar dönüyor. BM felaket bölgesinde salgın hastalık uyarısı yaparken bölgede ciddi bir su ve elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Tropik iklimin neden olduğu yüksek sıcaklık altında cesetlerin çabuk çürümesi salgın hastalığa davetiye çıkarıyor.

770 ceset sahile vurdu

Deprem ve tsunamide hayatını kaybedenlerin cesetleri sahil şeritlerine vuruyor. Tayland'ın Phuket adasının kuzeyinde bulunan Khao Lak sahiline aralarında yabancı tursitlerin de bulunduğu 770 kişinin cesedi vurdu. Bölgede şimdiye kadar 1000'den fazla cesed bulundu.

Bu arada, Tayland İçişleri Bakan Yardımcısı Sutham Sangprathum, deprem sonucu 990 kişinin öldüğünü açıklarken, bunlardan 200'ünün Taylandlı, diğerlerinin ise tatil için bu ülkeye gelen yabancı turistler olduğunu belirtti. Sri Lanka'da da 200'ün üzerinde turistin öldüğü vurgulandı.

İsveç: Kaybımız 10 bine ulaşabilir

Tsunami dalgalarının sahilleri vurması sonrası bin 600 İsveçlinin hala kayıp olduğu bildirildi. İsveç radyosu, bu haberi turizm acentelerinden topladığı bilgilere dayandırdığını açıkladı. Başbakan Goran Persson önceki gün yaptığı açıklamada en az 10 vatandaşın öldüğünü fakat bu rakamın 10 bine kadar çıkabileceğini ifade etmişti. Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Güney Asya'yı vuran depremde 8 Amerikalının öldüğünü bildirdi.

'Salgın hastalık tehlikesi

Bu arada Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), salgın hastalıkların, tsunaminin aldığı can kadar ölüme neden olabileceğini bildirdi. DSÖ yetkilisi Dr. David Nabarro, düzenlediği basın toplantısında, felaketten etkilenen ülkelere acil tıbbi müdahelenin ve temiz su sağlamanın yaşamsal önem taşıdığını ifade etti.

Sri Lanka, İsrail ekibini reddetti

Güney Asya'yı vuran deprem ve tsunami felaketinden en çok etkilenen ülke olan Sri Lanka'nın, arama-kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen İsrail ekibini kabul etmediği bildirildi. İsrailli askeri kaynaklar, İsrail ordusu ve Dışişleri Bakanlığı mensuplarından oluşan yaklaşık 150 kişilik ekibin, Sri Lanka tarafından reddedildiğini ve bu ülkenin, ekip yerine yardım malzemesi talebinde bulunduğunu kaydetti. İsrail Dışişleri Bakanlığı depremin ardından irtibata geçilemeyen 543 İsrailliyi bulmak üzere önceki gün bölgeye ekip gönderileceğini açıklamıştı. İsrail ile Sri Lanka arasında diplomatik ilişki bulunmuyor.



29 Aralık 2004
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED