AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Et yemeklerine biberiye çok yakışıyor

Özellikle et yemeklerinde başarıyla kullanılan ve kullanıldığı yemeklere özel bir lezzet katan biberiye bizim ülkemizde çok tanınmaz ve kullanılmaz. Aslında geleneksel Osmanlı ve Türk mutfağında et yemekleri ve bazı çorbaların değişmez çeşnisiydi. Zaman içinde bu bitki yemeklerimizden bir şekilde çıkartıldı. Şu son yıllarda yabancı mutfak yemeklerinin ülkemizde tanınmaya başlamasıyla onlarda sıkça kullanılan biberiye yeniden bizim mutfak kültürümüzde yer almaya başladı. Esasında biberiyede birçok bitkide olduğu gibi sadece lezzet yeteneği yok. Biberiye bir yandan da güçlü bir gaz söktürücü, kramp çözücü ve antidepresif etkisi olan bir bitki. Çok kolay yetiştirilebilen bir bitki. Bahçenizde hatta balkonunuzda bir geniş saksıda dahi üretebilirsiniz.

Kramp ve gaz problemlerinde: 1 tatlı kaşığı kuru veya taze bitki bir su bardağı suda (kaynar suda) üstü kapalı olarak 8 dk. bekletilir. Süzüldükten sonra günde 2-3 bardak içilebilir.

Depresyon ve sindirim sorunlarında: Kedi kökü otu ve sarı kantoron ile eşit olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suda 8 dk. demlenir, süzülüp içilir. Sindirim sorunu fazla ise içine frenk kimyonu ve rezene eşit oranda karıştırılır ve yine aynı sistemle demlenir. Frenk kimyonu ve rezenenin etkisini arttırmak için havanda dövmek daha iyi olacaktır.

Uzmanların bu konuda bir de uyarısı var. Biberiye çayı tansiyonu biraz yükselteceği için yüksek tansiyon problemi olanlar ve hamileler bu bitkinin çayından içmemeli diyorlar. Her zaman olduğu gibi her sağlık sorununda önce değerli hekimlerimiz ve tıp biliminin önerileri asıl çözümdür. Fitoterapi sadece önlem veya destek olabilir.

Patatesli börek

Malzemeler: 2 çay bardağı eritilmiş margarin, 5 su bardağı un, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı su, 2 yumurta, 1 çay kaşığı karbonat, bir tutam tuz.

İç malzemesi: 1 çorba kaşığı margarin, 6 patates, 3 soğan, tuz, karabiber.

Yapılışı: Unun ortasını havuz gibi açıp yarım çay bardağı eritilmiş margarin, yoğurt, karbonat, tuz ve 1 yumurta ilave edin. Suyu azar azar ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Mayalanması için üzerini nemli bezle örtüp 30 dakika bekletin. Patatesleri yıkayıp haşlayın. Soyup çatalla ezerek püre haline getirin. Soğanları ince doğrayın. 1 kaşık margarini tavada eritip soğanı pembeleştirin. Tuz ve baharattan serpip patates püresini ilave edin. Karıştırıp 2 dakika sonra ateşten alın. Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her birini ince yufka halinde açın, kalan margarinle yufkaların üzerini yağlayın. Her yufkayı büyük bir dikdörtgen şeklinde kapatın. Üzerlerini yağlayıp tekrar katlayın. Bu işlemi bir kez daha tekrarlayın. Yufkaları ince açıp patatesli karışımı üzerlerine paylaştırın. Rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kalan yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Dilimleyip servis yapın.


28 Aralık 2004
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED