AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Asgari ücret 350 milyon

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2005 yılında uygulanacak 1 yıllık asgari ücreti yüzde 10'luk zamla net 350 milyon 153 bin lira olarak açıkladı. Asgari ücrete zam enflasyon hedefinin iki puan üstünde oldu

Beş milyonu aşkın işçiyi ilgilendiren asgari ücret, 2005 yılında net 350 milyon lira olarak belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu bakanlıkta yaptığı açıklamada, yeni düzenlemeyle bir defada açıklanan ücrette enflasyon hedefinin iki puan üzerinde artış yapıldığını söyledi. Asgari ücret 2005 yılı için yüzde 10 zamlanarak, brüt 488 milyon 700 bin lira, net 350 milyon 153 bin lira olacak.

Asgari ücretin işverene maliyeti ise yüzde 10 artışla 539 milyon düzeyine yükseldi. Asgari ücret halen 16 yaş üstündeki çalışanlar için brüt 444.15 milyon lira, net 318.23 milyon lira, 16 yaş altındakiler için ise brüt 378 milyon lira, net 270.84 milyon lira olarak uygulanıyor.

İşçi temsilcileri az buldu

Toplantı öncesi açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, artışın maliyetleri yükseltmemesi ve ekonomik dengeleri bozmaması gerektiğini savundu. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ise ücret konusundaki mevcut taleplerini yineledi ve asgari ücretin en düşük devlet memuru maaşı kadar olması gerektiğini söyledi.

Emeklililerden zamma tepki

Hükümetin yıllık yüzde 12.4'e gelen zam oranı emeklileri memnun etmedi. Emekliler, mağduriyetlerinin 2005 yılında da süreceğini söylediler. İşçi, memur ve Bağ-Kur emekli Dernekleri temsilcilerinin emekli maaşlarına yapılan zam oranı hakkındaki değerlendirmeleri şöyle;

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Başkanı Kazım Ergün, hükümetin SSK ve Bağ Kur emeklileri ile dul ve yetim aylıklarına yaptığı zammı, "En düşük işçi emekli aylığı 400 milyon 797 bin liradan 425 milyon 623 bin liraya yükselecek. Bir başka ifadeyle, emekliye verilen zamla günde sofrasına üç ekmek daha alabilecek bir para bile verilmemiş oluyor" dedi.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Çalışkan da, zammın ardından aylıklarının 20 30 milyon lira artacağını ifade ederek, şunları söyledi: "Bu zam değil, sadaka. Verilen zammın ardından ciddi hiçbir iyileşme olmayacak. Çünkü zaten maaşlarımız çok düşük. Bunu kabul edemiyoruz. İşçi emeklileri ile memur emeklileri arasındaki makas ciddi biçimde açıldı."

İkinci 6 aylık değiştirilsin

Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hasan Çavuşculu ise en azından ikinci 6 ay için düşünülen zam oranının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Emekli aylıklarında yapılması düşünülen artışlarda "açlık sınırı" rakamlarının dikkate alınmasını isteyen Çavuşculu, "Emekliler ilerlemiş yaşlarda çalışmak zorunda bırakılmamalı" diye konuştu.

Tüm Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Genel Başkanı Veli Beysülen ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerine 2005 yılında yapılacak zam konusunda hükümetin bir kez daha umutları boşa çıkardığını savundu.

Sosyal-İş Genel Sekreteri Tamer Atış da, ''2005 yılında yüzde 6'şarlık iki dilim zam yapılmakla, 2005'te ortalama yüzde 12.4 zam yapıldığı söylenen emekliler ve kamuoyunun yanıltıldığını'' savundu.



29 Aralık 2004
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED