AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Bürokrasi duvarı Türkiye'yi frenliyor

AB yolunda gerçekleştirdiği reformlarla dünyada hayranlık uyandıran hükümet, bürokrasi engelini aşmakta zorlanıyor. Başbakan Erdoğan, "Benim takip ettiğim dosyalar bile sümenaltı ediliyor" dedi.

İki yılda AB uyum kapsamında reform niteliğinde çok sayıda kanun çıkaran ve uygulamada da aynı başarıyı yakalamak için bürokratik oligarşi ile mücadele eden hükümete karşı bürokrasinin direnci sürüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, "Benim takip ettiğim dosyalar bile sümenaltı ediliyor" diyerek durumun vehametini ortaya koydu.

Hükümet, AB'ne uyum kapsamında sadece son bir yılda 1 anayasa değişikliği, 2'si uyum paketi olmak üzere 29 kanunun Meclis'ten çıkmasını sağladı.

Uygulamada sınıfta kaldık

Ancak bu kanunlarla ilgili olarak uygulama yönetmelikleri ya gecikmeli olarak çıkarıldı ya da uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi konusunda bürokratik engeller aşılamadı. Bakanlıklar tarafından hazırlanan genelgelerin bile ilgili birimlere zamanında ulaştırılmadığı ortaya çıktı.

Bilgi Edinme Kanunu geçtiğimiz yıl ekim ayında çıkarılırken, kanunun yönetmeliği tam 6 ay sonra yürürlüğe girdi. 15 Ocak 2004'de Meclis'ten geçen Elektronik İmza Kanunu'nun yönetmeliği ise bir yıldır hazırlanamadı. Aralık 2003'de çıkarılan Petrol Piyasası Kanunu'nun yönetmeliği 16 Haziran 2004'de hazırlandı.

'Şeffaf yönetim' yavaşladı

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in yürüttüğü, "bürokratik engellerin azaltılması ve şeffaf yönetim" projesi de henüz sonuçlandırılamadı. Özellikle emlak, gümrük, tapu, sağlık ve enerji alanlarında yoğunlaşan bürokrasinin azaltılması için oluşturulan komisyonlar çalışmalarını sürdürürken, bürokrasinin arkasına sığındığı aynı konudaki yönetmelikleri ayıklama çalışmaları da yavaş yürüyor. Geçmiş yıllarda çıkarılan 25 binin üzerindeki yönetmeliklerin yaklaşık yarısının yürürlükten kaldırılarak genel bir yönetmelik temizliği yapılması planlanıyordu.

Erdoğan'ın bürokrasi isyanı

Uzun süredir bürokratik oligarşiden şikayet eden ve değişime karşı bürokrasinin direndiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, Kızılcahamam'da yapılan AK Parti İstanbul teşkilatının toplantısının basına kapalı bölümünde, partililere bu konuda çok önemli mesajlar verdi. Erdoğan, bürokrasiden şikayet eden belediye ve teşkilat başkanlarına şunları söyledi: "Bürokraside bazı şeyler sümenaltı ediliyor. Bu sümenaltı öyle kahrolasıdır ki, giren bir daha çıkmıyor. Benim bile takip ettiğim bazı şeyler sümenaltı oluyor. Her Bakanlar Kurulu'nda Maliye, Sağlık ve Çalışma bakanlarına SSK'lıların özel eczanelerden ilaç alma konusunun ne aşamada olduğunu sordum. Benim yakından takip etmeme rağmen geç netice aldık. Düşünün takip etmesem ne olur? Siz de mutlaka yaptığınız işleri takip edin."

Yaşamanın gücü yetmiyor

"AK Parti, AK Parti'ye oy verenlerin değil AK Partiliyim diyenlerindir. Bununla ilgili kimlik kazananların partisidir" diyen Erdoğan, Türkiye'de her şeyin yasama organının güçlü olmasıyla bitmediğini vurguladı ve "Yüzde 60 çoğunluğa sahibiz. Kuvvetler ayrılığı ilkesi var. Yargı var. Cumhurbaşkanı onay makamı. Bazı konularda bu nedenle yüzde 100 netice elde edemiyor, başarıyı yakalayamıyorsunuz" dedi.

  • VELİ TOPRAK / ANKARA



  • 29 Aralık 2004
    Çarşamba
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED