AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Türkiye, yokuşun sonuna geliyor

Başbakan Erdoğan, enflasyonun düşürüldüğünü, hızlı büyümenin sağlandığını, faiz oranlarının aşağıya çekildiğini belirterek, "Hâlâ yapılması gerekenler var ama çoğu gitti azı kaldı" dedi.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA
    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisindeki göstergelerin hepsinin olumlu olduğunu, ancak yine de yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi. Dünya Türk İşadamları 5. Kurultayı'na katılan Başbakan Erdoğan, kriz, istikrarsızlık gibi kavramların ortadan kalktığını, ne yaptığını bilen samimi ve işadamlarıyla aynı heyecanı duyan bir hükümetin işbaşında olduğunu kaydetti. Türk ekonomisindeki enflasyon, büyüme, faiz oranları gibi göstergelerin hepsinin olumlu olduğunu belirten Erdoğan, "Hâlâ yapılması gerekenler var ama çoğu gitti azı kaldı" dedi.

    Türkiye'yi maceraya sürüklemeyiz

    Erdoğan, dünyanın dört bir yanında yatırım yapan Türk işadamlarını Türkiye'de yatırım yapmaya çağırırken, "Yurdışındaki işadamlarımızın doğdukları, büyüdükleri, analarının, atalarının topraklarına da yatırım yapmaları gerekir. Anadolu'ya karşı bir vefa borçları vardır ve bunu da ödemelidirler. Geçmişte sizi hayal kırıklığına uğratanlar olmuş olabilir. Sizler Türkiye'yi yeni maceralara sürüklemeyeceğimizden emin olabilirsiniz. Vergi konusunda çalışmalarımız devam ediyor, yatırım ortamında iyileştiriyoruz" dedi.

    Erdoğan, "Taş üstüne taş koyanın başımızın üstünde yeri vardır, onların hizmetkarıyız. Nerede istihdam imkanı olursa, oraya ben koşarım. Koşmayan bakan arkadaşımız varsa onları koşturacağım" dedi.

    Türk işadamları misyon şefleridir

    Yurtdışında yatırım yapan işadamlarının birer misyon şefi olduğunu belirten Erdoğan, küreselleşmeyle birlikte bölgeselleşmenin bir rekabet içinde gelişeceğini ve bundan sonra dünyayı ekonomik ve kültürel gelişmelerin yönlendireceğini ifade etti. Erdoğan, Kurultay'ın açılışının ardından Dünya Türk İşadamları 5. Kurultayı Fuarı'nı açtı.

    Sabancı için slayt gösterisi yapıldı

  • Kurultay Ankara Bilkent Otel'de Başbakan Erdoğan, çok sayıda bakan ve iş dünyasından temsilcilerin katılımı ile başladı.

  • Türk İşadamları'nın dünyadaki faaliyetleri içeren 'AB Yolunda Ankara'da Buluşalım' konulu multivizyon gösterisi de davetlilere izletildi.

  • Kurultayda, DTİV Başkanı Ali Akkanat, Azerbaycan, Avusturya, Avustralya, Almanya ve Singapur'daki Türk işadamları temsilcileri ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu konuştu.

  • Açılışa Erdoğan'ın yanısıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Beşir Atalay, Güldal Akşit, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, Tarım Bakanı Sami Güçlü ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

  • Açılış konuşmalarından önce, başta geçtiğimiz aylarda vefat eden işadamı Sakıp Sabancı olmak üzere bundan önceki kurultaylara katkıda bulunan işadamlarına saygı duruşunda bulunuldu, Sabancı için slayt gösterisi yapıldı.

  • Kurultay'da Ziraat Bankası, Halk Bankası, Merkez Bankası, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın da bulunduğu birçok kurumun standları da göze çarptı.

    Milletin parası millete gidecek

    Başbakan Erdoğan, daha sonra Ankara Sanayi Odası ve OSTİM'in ortak düzenlediği KOBİ Zirvesi'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, iç borçlanmanın yüzden 70'lerden yüzde 23'lere düştüğünü hatırlatarak, "Hamdolsun yağma bitti hortumlar kesti. Milletin parası milletin hayrı için kullanılıyor. Türkiye yavaş yavaş yokuşun sonuna geliyor" dedi. Erdoğan, hükümet olarak ekonomide büyümeye kilitlendiklerini ve işsizliği önlemeyi hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu: "İşsizlik 2003 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 10 idi. 2004 yılının ikinci çeyreğinde ise yüzde 9.3'tür. İşsiz sayısı aynı dönemde 2 milyon 488 binden, 2 milyon 269 bine düşmüştür. Yeni yatırımlarla birlikte bu azalma devam edecektir"

    Erdoğan, enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu da belirterek, hükümet olarak yeni santraller yaparak maliyetleri düşürmek istediklerini belirtti. Erdoğan, daha sonra OSTİM doğalgaz dönüşüm santralinin açılışını yaptı.

    TOBB, AB için lobi yapıyor

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tereddütlerin varlığının ve kararın zorluğunun, AB'nin ahde vefayı yok saymasını haklı göstermeyeceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, TOBB'un iş dünyası liderlerinin desteğinin sağlanması amacı ile üyesi olduğu Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği nezdinde, lobi çalışmaları yaptığını vurgulayarak, gelecek dönemde faaliyetlerini daha ziyade Avrupa iş dünyası üzerine yoğunlaştıracaklarını söyledi. 20 Ekim de Viyana'da tüm AB üyesi ülkelerin odalar birliği başkanları ile bir araya geleceklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, Kasım ayında da Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ile birlikte Türkiye'de bir toplantı gerçekleştireceklerini belirtti.

    Dünya Türk İşadamları Vakfı (DTİV) Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Akkanat da AB'nin Türkiye'ye tam üyelik müzakereleri için tarih verip vermemeyi tartışmasına anlam veremediğini söyledi.




  • 1 Ekim 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED