AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
K Ü L T Ü R
Savaşta 'tarafsız' olmak

1995'de çektiği 'Undergrand'da Boşnakları olduğu kadar dünya Müslümanlarını da hayrete düşüren Emir Kusturica, yeni filmi 'Bir Mucizedir Yaşamak'ta 'tarafsızlığını' sürdürüyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    İlk uzun metrajı 'Dolly Bell'i Hatırlıyor musun'dan (1981) beri filmleriyle Avrupa'nın saygın festivalleri Cannes, Venedik ve Berlin'den iki Altın Palmiye, iki Altın Aslan ve bir Gümüş Ayı alan Emir Kusturica'nın son filmi 'Bir Mucizedir Yaşamak' Türkiye sinemalarında gösterimde. Neredeyse tüm Avrupalı eleştirmenlerin filmlerini merakla beklediği Kusturica, yeni filminde,1992 yılında Bosna Savaşı sırasında Belgratlı Sırp mühendis Luka'nın yaşadığı olaylara yine kendi fantastik penceresinden bakıyor. Fransa-Sırbistan ortak yapımı filmde sıradışı mekân yaratımı konusundaki ustalığını birkez daha sergileyen Kusturica, eski opera sanatçısı olan karısı Jadranka ve oğlu Milos ile şehirden uzak bir köye yerleşen Luka'nın yaklaşan savaşa aldırış etmeden kurduğu fantastik dünyasına giriyor.

    Kulaklarını tıkasan da savaş burada

    Luka, bölgeyi turist cennetine çevirecek tren yolunu inşa etme hazırlığı içindedir. Kendini işine kaptıran Luka savaşın ısrarlı gürültüsüne kulaklarını tıkar. Çatışma patlak verdiğinde Luka'nın hayatı altüst olur. Jadranka bir müzisyenin kollarında ortadan kaybolurken, oğlu Milos cepheye çağırılır. Luka doğuştan iyimserliğiyle ailesinin dönmesini bekler ama Jadranka geri gelmez, Milos ise esir düşer. Sırp ordusu Luka'yı Müslüman bir esir olan Sabiha'nın bekçiliğine atar. Kısa zamanda Luka Sabaha'ya âşık olur ama kadın Sırp bir esirle takas edilecektir. Oğlu Milos'la...

    Oldukça alegorik ve sürreel temalar kullandığı ve her biri üç saati bulan filmlerinde modern, rasyonel bir hayat yerine kaotik bir belirsizliği, hayatın bir şenlik olarak yaşanmasını ve doğadan kopmamış bir hayata duyulan özlemin dışavurumu olarak Çingenelerin yaşamını karnavallaştırılmış bir anlatım üslubu ile seyirciye sunan Kusturica'nın yeni filminde Balkan halklarına has hareketli müzikler yine hayli belirleyici bir etken. Çektiği tüm filmlerle Avrupa'da tartışma yaratan Kusturica, 'Undergrand'da tek bir Müslüman karaktere yer vermiş, o da düzenbaz bir silah satıcısı çıkmıştı. Yeni filmde de yine yalnızca bir Müslüman karakter var. O da bir Sırp'la evlenmeden ilişkiye girmeyi çok doğal gören Müslüman bir hemşire, Sabiha..

    1992'de Balkanlar'da savaş patlak verdiğinde "Ben savaş adamı değilim" diyerek terkeden Kusturica'nın sinemasını hayatından izole ederek okumaya çalışmak nafile bir çaba. Savaş sırasında yalnız bıraktığı, dahası hiçbir filminde arkalarında yer almadığı kendi halkının dışladığı Kusturica, ikâmet ettiği Sırbistan'da yedinci uzun metrajına imza atarak sinemadaki koltuğuna iyiden iyiye yerleşti.

    'Sanatçı taraf olmaz' söylencesi süredursun ünlü yönetmen, Sırpların yoğun alkışları arasında kendi halkının hayret makamındaki hüzünlü bakışlarını hâlâ görmüyor.

    Bir Mucizedir Yaşamak

    Yapım: Sırbistan, Fransa - 2004 Tür: Romantik, komedi / 154'' Yönetmen - senaryo: Emir Kusturica Oyuncular: Slavko Stimac, Natasa Solak, Vesna Trivalic, Vuk Kostic

  •  
    Altın Portakal
    41 yaşında

    41. Antalya Altın Portakal Film Festivali 3 Ekim'de başlayacak. 10 Ekim'de ödüllerin dağıtalacağı festivalde bu yıl Türkiye'nin en yüksek para ödülü verilecek. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Yarışması'na bu yıl 10 film başvurdu.
    Aylak adamlar, çöl ve aksiyon
    Yıl 2002, Almeria, Tabernas çölü. Texas Hollywood yıllardır film çekimleri durdurulmuş tozlu bir batı kasabasıdır. Eski bir set çalışanı olan Julian (Sancho Gracia), hayattan artık pek de bir beklentisi kalmamış biridir. O ve onun gibi marjinal arkadaşları bir türlü kurtulamadıkları bir nostalji içinde yaşamaktadırlar. Korkak bir haydut olan Cheyene, onun iki misli korkak Manuel, şansız bir aylak olan Arrastrao, her zaman üzgün ve mutsuz Ahorcado, sevimsiz İtalyan Enterrador ve kasabanın sahibi Don Mariano.. Hepsi kasabaya gelen birkaç turiste aksiyon sahnelerini canlandırarak para kazanırlar. Bir gün Julian'ın torunu olduğunu söyleyen bir çocuk çıkagelir. '800 Damla Yaş', Alex de la Iglesia imzalı bir İspanyol yapımı.
    'Geçmişi Olmayan Adam'ın devamı
    Hafıza kaybından muzdarip eski CIA ajanı Jason Bourne (Matt Damon), sevgilisiyle birlikte saklandığı dünyanın uzak bir köşesinde geçmişini hatırlamaya çalışırken, tehlikeye çok yakın olduğundan habersizdir. Bir Rus tetikçisinin onu bulmasıyla ölümcül bir kovalamaca da başlar. Üstüne üstlük Jason'un, üzerine yıkılan bir suikastın da zanlısı olarak peşine düşen CIA ve Rus gizli servislerinin takibinde gerçek suçluyu bulması ve masum olduğu ispat etmesi gerekiyordur..'Medusa Darbesi', aynı zamanda büyük ilgi gören 'Geçmişi Olmayan Adam'ın devamı niteliğinde.
    1 Ekim 2004
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED