AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y E M E K
Köftenin yanında piyaza kim hayır der

Kararında pişmiş köfte ile beraber yanına da güzel pişmiş piyaza kim hayır diyebilir ki?.. Porsiyon şeklinde yenilen köfteye hiç bir zaman alışamadığımdan, köfteyi ekmek arasında yemek her zaman tercihim olmuştur. Gerçek köfte tadını almak isteyenlere köfteyi ekmek arasında yemelerini tavsiye ederim.

Fazla lüks ve ağır servise sahip işletmelere gitmek istemediğim zamanlar küçük, dekoru sade, servisi basit, yemek çeşidi az olan yerlere gidip yemek yiyorum. Şunu da belirtmeliyim ki, seçtiğim bu lokantalardaki sıradanlık ve salaşlık hiçbir zaman vazgeçemeyeceğim lezzet, yemek kalitesi ve temizlik unsurlarını engellemiyor. İşte böyle bir zamanımda 15 kişilik servis kapasitesi olan küçük bir köfteciye gittim. Bizim Köfte, yıllardır canım köfte yemek istediği zaman sıklıkla tercih ettiğim, küçük fakat lezzetli bir köfteci. Bizim Köfte, yolculuğuna ilk 1967 yılında baba Ferit Kuşol ile Aksaray'da başlamış. Ferit bey daha sonra 2 oğlunu da mesleğin içinde pişirdikten sonra 1999 yılında İstanbul Fatih'te yeni bir şube açmış. İşletmeciliğini Hasan Kuşol'un sürdürdüğü Bizim Köfte'nin Fatih şubesi köfte severler tarafından oldukça rağbet görüyor.

NE SERT NE DE YUMUŞAK... TAM AYARINDA PİYAZ

Herhangi bir köfteciye gittiğimde öncelikle piyaz yemeyi tercih ederim. Köfte ve piyazı aynı anda yediğim takdirde, tatlarının birbirine karışması ve lezzetini alamamam bu iki çeşidi ayrı yememin nedeni bu. Her yemeğin tadını alabilmek için genelde yemeklerin birbirine karıştırmadan yemek gerekir. Bizim Köfte'de öncelikle siparişini verdiğim, içinde bol sirke, halis zeytinyağı, az miktarda soğan, biraz da maydanoz bulunan piyazın lezzeti gayet iyiydi. Yapımında Erzincan dermason fasulyesi kullanılan piyazın üstüne sızma zeytinyağı dökülmesi lezzetinin önemli etkenleri arasında. İsteyen tercihini mısırözü yağından yana da kullanabiliyor. Piyazın yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur pişim kıvamıdır. Köftecilerin genelde yaptıkları hata, fasulyenin pişme ayarını iyi tutturamayıp, ya çok fazla pişirerek hamur gibi, ya da az pişirerek çiğ ve sert bırakmalarıdır. Bu ayarı iyi tutturan Hasan Kuşol, fasulyeleri akşamdan ıslatıp yumuşamaya bırakıyor. Sabah kaynatılmadan önce suyu değiştirilen fasulyeler, dağılmaması için hafif ateşte, dikkat ve takiple pişiriliyor.

KARE KÖFTE

Kare köfte şeklini ilk defa kendilerinin yaptığını söyleyen Hasan bey, bu köftenin adına da Arnavut köftesi diyor. Piyazdan sonra siparişini verdiğim köftelerin pişirim ustalığı takdire şayandı. Afyon'dan getirtilen genç dananın döş ve gerektiğinde kürek bölümünün karışımıyla yapılan köftenin içine sadece tuz atılıyor. İçine baharat ve tuz eklenmeyen bu köfteyi yediğinizde, etin doğal tadını alarak, köftenin gerçek lezzetini hissediyorsunuz. Köftenin yapımında da dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır ki o da köfte pişirilirken sık sık çevrilmesi ve fazla pişirilmemesi gerekmektedir. Ayrıca, üzeri küllenmiş ateşte pişirilen köftenin ayrı bir lezzeti vardır. Ağıza attığınızda dağılan, lastik kıvamında olmayan "Kare Köfte" benden olumlu not aldı. Bizim Köfte, arzu edenlere evine, düğününe veya herhangi bir organizasyonunuza gelip, istediğiniz yerde köfte pişiriyorlar.

KEMAL PAŞA TATLISI

Bu güzel yemekten sonra Hasan beyin ısrarı sonucu gelen Kemalpaşa tatlısından bir tane yedim. Böyle güzel köfte yapan bir işletmenin, hem şerbet ayarı tutturulamayan, hem de lezzeti oldukça sıradan olan Kemalpaşa tatlısı sunması şaşırttı beni.

KÖFTECİLER!!! DÜNYA SİZİ BEKLİYOR

Türk mutfağını hazır yemek şekline çeviren, fast fooda yönelenlere köfte ekmek alternatifini öneririm. Hem daha hızlı hem daha sağlıklı bir yemek çeşidi olan köfte ekmek aslında hamburgerin atasıdır. Kasap köftesi ile hamburgeri kıyas ettiğinizde benzerliği anlayacaksınız. Köfteciler!!! İyi bir pazarlama ve satışla hamburgere alternatif olarak gösterilebilecek köfte ekmeğin dünyaya tanıtımı için daha ne bekliyorsunuz? Haydi, bütün dünya sizlerin köfte şubelerinizi bekliyor…

BEĞENDİĞİM: • Köfte • Piyaz

BEĞENMEDİĞİM: • Sandalyeler rahatsızlık veriyor. • Kemalpaşa tatlısı çok sıradan.

MÜESSESEYE ÖNERİ

• Peynir veya irmik gibi kendine özgü bir tatlı çeşidi yapmalı..• İnsanların ailece rahat edebileceği büyük bir yer, bu köfte iş yapar. • Kolonyalı mendil bulundurulmalı. • Mutfakta çalışan personelin kep takması gerekir.

YEMEK KÜTÜPHANEMİZDEN

Kitap Adı: Hamburger Cumhuriyeti
Yazar Adı: Eric Schlosser
Yayınevi: Metis Yayınları - Mayıs 2004
Açıklama: Fast food kültürünün suç listesi hayli kabarık: Doğal çevreye yapılan tahribatı hızlandıran, zengin ile yoksul arasındaki uçurumu derinleştiren bu kültür obezliği, aşırı kilo hastalığını doğurdu ve epey yaygınlaştırdı. Kültür emperyalizmi yoluyla başka kültürleri tahrip ederek, dengelerini bozdu. Ve bunun gibi bir sürü olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Hamburger Cumhuriyeti, fast food hakkında daha fazlasını bilmek isteyenlerin okuması gereken, bakış açınızı tamamen değiştirecek ilginç bir kitap.

NASIL GİDİLİR: Fevzipaşa Cad. Kirmasti Mh. No:1 Malta-Fatih / İSTANBUL Tel: (0212) 531 58 41

LEZZETLİ SÖZLER

Tembel, işten korkar,
Çıplak, kıştan korkar.
Liderler bozulursa bozulur toplum;
Nasıl ki "balık baştan kokar."


25 Eylül 2004
Cumartesi
 
RAMAZAN BİNGÖL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED