AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Modern Arabistan'ın mimarı
Kral Fahd öldü

Suudi Arabistan kraliyetinin 5. kralı Fahd uzun süredir tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitirdi. Modern Arabistan'ın önemli mimarlarından sayılan Fahd'ın yerine görevi 10 yıldır vekaleten yürüten Veliaht Prens Abdullah geçti.

1982 yılından bu yana Suudi Arabistan'ı yöneten Kral Fahd bin Abdülaziz el-Suud tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Suudi Arabistan Devlet Televizyonu'ndan okunan resmi açıklamada, Kral Fahd'ın hastalığa yenik düştüğü ve yaşamını yitirdiği duyuruldu. Televizyonda yayın kesilerek Kur'an okunmaya başlandı.

Uzun bir süredir rahatsız olan Suudi Arabistan Kralı Fahd, birkaç hafta önce hastaneye kaldırılmıştı. 83 yaşındaki Suudi Kralı'nın ölüm haberi, hastane ve diplomatik kaynaklara dayanarak, devlet televizyonu tarafından yayın kesilerek verildi. Modern Suudi Arabistan'ın mimarlarından sayılan Kral Fahd, Arabistan'ın büyümesinden ve kalkınmasında büyük emeği geçti.

1995 yılında felç geçirdi

Tahta 1982 yılında çıkan Kral Fahd, 1995 yılında felç geçirmişti. Kral Fahd'ın 1995'deki rahatsızlığından bu yana Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarlığını Veliaht Prens Abdullah yürütüyordu. Fahd'ın sağlık durumu ile ilgili son haftalarda çelişkili bilgili açıklanıyordu. Suudi yetkililer Kral'ın durumunun iyi, diğer kaynaklar ise kritik olduğunu bildiriyordu. Çeşitli haber ajanslarına bilgi veren hükümet yetkilileri, Kral'ın rahatsızlığının akciğer iltihabından kaynaklandığını belirtiyor, ancak Saray'dan, bu konuda detaylı bir açıklama yapılmıyordu. Kral Fahd'a zatürre teşhisi konulduğu ve durumunun kritik olduğu son zamanlarda sık sık gündeme gelen haberler arasındaydı.

Arap Birliği zirvesi ertelendi

Arap Birliği'nin çarşamba günü yapacağı zirvenin, Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümü nedeniyle ertelenmesi bekleniyor. Arap Birliği'nden bir yetkili, görüş alışverişlerinin ardından zirvenin kaderinin belli olacağını söyledi. Yetkili, 3 Ağustos çarşamba günü Şarm El Şeyh'te yapılacak zirvenin iptal edilmeyeceğini, ancak ertelenebileceğini'' kaydetti.

Erdoğan: Dirayetli bir liderdi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın vefatı dolayısıyla Suudi Arabistan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Sezer, mesajında, Kral Fahd'ın vefatıyla Suudi Arabistan Krallığı'nın, ülkesine büyük hizmetler sunmuş bir devlet adamını yitirdiğini belirterken, Başbakan Erdoğan, Kral Fahd'ın engin devlet tecrübesi ve dirayetli liderliği sayesinde Suudi Arabistan Krallığı'nın kalkınma ve refahına büyük katkılarda bulunduğunu, önemli açılımlara önderlik ettiğini kaydetti. Gül de yayınladığı mesajda Kral Fahd'ın vefatının Suudi Arabistan halkı ve dünya için büyük kayıp olduğunu belirtti.

Hamas'tan başsağlığı

Hamas Örgütü de Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümü üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hamas Örgütü, en içten taziyelerini iletiyor. Tüm İslam dünyasının, Arap dünyasının başı sağ olsun" ifadeleri yer aldı.

  • RİYAD

    CENAZEYE GÜL KATILIYOR

    Kral Fahd'ın cenaze törenine hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılacak. Kral Fahd'ın cenaze namazı, bugün öğle namazını müteakiben İmam Turki bin Abdullah Camii'nde kılınacak. Bu arada Suudi Arabistan Devlet Televizyonu'ndan yapılan açıklamada "Aile üyeleri, Veliaht Abdullah bin Abdülaziz'e ülkenin kralı olarak bağlılık yemini etti. Bunun ardından Kral Abdullah bin Abdülaziz, Savunma Bakanı Sultan bin Abdülaziz'i veliaht olarak atadı. Aile üyeleri, ekselanslarına da bağlılık yemini etti" denildi.

    'Arap dünyası için büyük kayıp'

    Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümü, Batılı ve Arap lider tarafından üzüntüyle karşılandı. Filistin Başbakan Yardımcısı Nebil Şaath da Fahd'ın Filistin sorununu uluslar arası toplumun gündemine sokma gayretlerini unutmayacaklarını belirterek, "Filistin'de Fahd'ın ölümünden dolayı derin bir üzüntü var" dedi. Suudi hanedanına yakınlığı ile bilinen, Lübnan eski başbakanı Refik Hariri'nin oğlu Sadedin Hariri ise Fahd'ın ölümünün tüm Arap ve Müslüman ülkelerin kaybı olduğunu ifade ederek, "Siyasi ve ekonomik dönüm noktalarında Suudi Arabistan'ın nasıl bizim arkamızda olduğunu unutmayacağız" şeklinde konuştu. Kuveyt, Mısır, Katar ve Suriye, Kral Fahd'ın ölümünden üzüntü duyduğunu açıkladılar. Bu arada, Fransa, İngiltere, Amerika ve Almanya Devlet Başkanlarıda yayımladıkları açıklamalarda Kral Fahd'ın ölümü nedeniyle Suudilere başsağlığı dilendiler. Kraliçe 2. Elizabeth'in mesajında, ''Kraliçe'nin, 22 yıl ülkesini bilgelik ve beceriyle yöneten Kral Fahd'ın ölümünü duymaktan üzüntü duyduğu'' belirtildi.

    Arabistan-ABD ilişkilerini en üst düzeye çıkardı

    Kral Fahd 1974 yılında ABD'ye ilk resmi ziyaretini yaptı. Bu dönemde ABD ile yaptığı Ekonomik anlaşmayı, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, "Suudi Arabistan ile olan ilişkilerimizin temel taşı" olarak değerlendiriyordu. Kral Fahd, bu dönemden sonra ABD ile ilişkilerin gelişmesine büyük önem verdi. Soğuk Savaş döneminde gelişen Suuddi Arabistan-ABD ilişkilerini en üst düzeye taşıdı. Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgal etmesinin ardından Washington'ın, Suudi Arabistan'da üs kurmasına izin verdi. 1980'li yıllarda, SSCB'nin Afganistan işgaline karşı ABD ve Pakistan ile birlikte mücadele yürüten Fahd, bu çerçevede milyonlarca riyal harcamaktan ve savaşa binlerce Suudi göndermekten kaçınmadı. Fahd, 1995 yılında felç geçirdi ve bu tarihten itibaren hükümdarlığı fiilen Veliaht Prens Abdullah üstlendi. Fahd, sağlık sorunlarına rağmen ziyaretçi kabul etmeyi sürdürdü ve bazı toplantılara bizzat katıldı.Dünyanın en büyük petrol rezervlerini kontrol eden Fahd'ın 32 milyar dolarlık servetinin yanı sıra Suudi Arabistan'da 7 sarayı, Fransız Rivierası'nda bir şatosu bulunuyor. Fahd'ın 3 karısı, 8 oğlu olduğu tahmin ediliyor.

    Kral Fahd kimdir?

    Kral Fahd, 1923'de Riyad'da ailesinin 11. çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Kral Abdülaziz bin Abdülrahman El Suud'un 1932 yılında, Suudi Arabistan Krallığı'nı kurmasına tanık olan Fahd, eğitimine, Riyad'daki Prens Okulu'nda başladı. Okuldaki eğitiminin yanı sıra Şeyh Abdülgani Hayat gibi isimlerden özel ders alan Fahd, Prens Okulu'nun ardından, Mekke'deki Din Bilimi Enstitüsü'ne gitti. 1953 yılında Milli Eğitim Bakanı oldu. Eğitim Bakanlığı döneminde yaptığ bir çok atılımla Suud-i Arabistan okul ve üniversitelerinin sayısını artırdı. Eğitime büyük önem veren Kral Fahd, aynı zamanda Eğitim Bakanlığı döneminde yaptığı bir çok radikal eğitim reformlarınada adını yazdırdı.

    Siyasi kariyerine daha küçük yaşlarda başladı

    Fahd ilk siyasi kariyeri, 1945 yılında 22 yaşında iken abisi Prens Faysal Bin Abdulaziz ile San Francisko'da katıldığı BM Bayannamesinin imzalanmasıyla başlar. Daha sonra, 1953 yılında 2. Kraliçe Elizabeth'in taç giyme törenine Suudi Arabistan'ı temsilen katıldı. 1959'da Fas'da ve 1960 yılında Lübnan'da Arap Birliği Konferansı zirvesinde Suudi Arabistan delegesyonuna liderlik etti. Fahd, 1962 yılında içişleri bakanlığı görevine atandı.1970 yılında İngiltere'ye Arap Körfezi'nin geleceğini görüşmek için gitti. Faysal'ın, 25 Mart 1975'te yeğeni tarafından öldürülmesinin ardından yeni kral Halid oldu ve Fahd ise, veliaht prens oldu. Kral Halid'in 1982'de ölmesiyle Fahd tahta oturdu.

    Türkiye'de bayraklar yarıya indiliyor

    Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümü dolayısıyla bugün Türkiye'de bayraklar yarıya indirilecek. Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamayla duyurulan "hükümet bildirisi"nde, Kral Fahd'ın vefatından duyulan üzüntünün bir ifadesi olarak, cenaze töreninin yapılacağı bugün, tüm illerde devlet daireleri ve kurumların bayraklarının güneşin batışına kadar yarıya indirileceği ifade edildi.

  • ANKARA

    Yeni kral Abdullah

    Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da dün sabah öldüğü bildirilen Kral Fahd'ın yerine, görevi 10 yıldır vekaleten yürüten Veliaht Prens Abdullah yeni kral oldu.Yeni Veliaht Prens ise Savunma Bakanı Prens Sultan oldu. Suudi devlet televizyonu, dün sabah ölen Kral Fahd'ın yerine Veliaht Prens Abdullah'ın yeni kral olduğunu duyurdu. Veliaht Prens olarak tanınan Abdullah liberal görüşlere ılımlı yaklaşımı ile tanınıyor. Abdullah'ın ölen Kral Fahd'a göre daha batı yanlısı olduğu ve halktan daha fazla destek gördüğü düşünülüyor.

    Suudi siyasetinde değişiklik yok

    Yeni kral Abdullah taraftarlarınca yolsuzlukların kirletmediği bir yönetici, bir vatansever ve iyi bir Müslüman olarak tanımlanıyor.

    Abdullah, 1995'ten beri zaten Arabistan'ı fiilen yönetiyordu. Suudi Arabistan'da Fahd'ın ölümünün ardından kral ilan edilen Abdullah döneminde Suudi politikasında önemli değişiklik beklenmiyor. Normal şartlar altında 23 yıl iktirda kalan bir kralın ölümü, o ülkenin tarihinde önemli bir dönüm noktası olurdu. Ama Suudi Arabistan Kralı Fahd'ın ölümü, ülke politikasında belirleyici değişiklimleri beraberinde getirmeyecek, çünkü 1995 yılında felç geçiren ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Kral Fahd, uzun süredir devlet işlerine pek karışmıyordu. Üvey kardeşi, veliaht prens Abdullah onun yerine ülke yönetimiyle ilgileniyordu. 24 milyon nüfuslu Suudi Arabistan için Fahd'ın ölümü büyük değişiklikleri beraberinde getirmiyor yani. Kral Abdullah, 10 yıldır uyguladığı politikaları sürdürecek.

    Abdullah reform yanlısı

    Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol üreticisi olması nedeniyle, uluslarararsı politika sahnesinde önemli bir rol oynuyor. Yeni kral Abdullah, reform yanlısı bir lider. İlkbaharda ülkede seçime gidilmesini onayladı, başka seçimlerin de yapılacağını duyurdu. Hatta kadınların bile seçime katılmasına izin verdi. Dış politikada da, 2002'de Beyrut'ta yapılan Arap Birliği Zirvesi'nde, üyeleri İsrail'e yönelik bir barış planı kotarmaya ikna etti. 11 Eylül'den sonra, ABD ile bozulmaya yüz tutan ilişkiler, Abdullah'ın özenli politikası sayesinde normalleştirilebildi. Kral Fahd'ın sağlığında, Washington-Riyad arasında ilişkiler olumluydu. Fahd'ın 1990'da ABD askerlerinin Suudi Arabsitan üzerinden Kuveyt'e girmelerini onaylaması ise İslam dünyasında birçok kişiyi kızdırmıştı.




  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED