AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Garang kazada öldü

Sudan'ın eski isyancı lideri, yeni başkan yardımcısı John Garang, güney Sudan'daki helikopter kazasında öldü. Sudan'da üç günlük yas ilan edildi. Binlerce hıristiyanın sokağa dökültüğü Hartum'da çıkan olaylarda 12 kişi öldü.

Sudan Devlet Başkan Yardımcısı John Garang, içinde bulunduğu helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Sudan Devlet Başkan Yardımcısı John Garang'ın bulunduğu helikopterin, kötü hava koşulları nedeniyle Sudan'ın güneyinde düştüğü açıklandı. Kenya'da kuzey ile güney arasında 21 yıl süren iç savaşı sona erdiren barış anlaşmasındaki baş müzakereci General Lazaro Sumbeiywo yaptığı açıklamada, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi/Ordusu'nun (SPLM/A), bir dönem liderleri olan Garang'ın öldüğünü doğruladığını söyledi. BM de arama ekiplerinin kaza bölgesine ulaştığını ve Garang'a ait olduğu sanılan cesedin bulunduğunu duyurdu. Garang ile beraberindeki 6 kişinin de helikopter kazasında öldüğü bildirildi. Garang'ın hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından ülkede üç gün yas ilan edildi.
Sudan'ın ilk devlet başkan yardımcısı olan Garang Cumartesi günü öğleden sonra, kendisini ülkesine geri götürecek olan Uganda askeri helikopterine binmişti. Bundan bir buçuk saat sonra, kötü hava koşullarının da altında helikopterle irtibat kesilmişti. Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) örgütün lideri, Garang'ın ölümünün ardından, barış anlaşmasına bağlı kalacağını açıkladı. Sudan Devlet Başkanı Ömer Hasan el-Beşir de, Ocak ayında kuzey ve güney arasında sağlanan barışın Garang'ın ölümünden sonra da süreceğine inandığını belirttti.

Öldü mü öldürüldü mü?

Sudan'ın güneyindeki insani yardımlardan sorumlu olan Birleşmiş Milletler kurumunun başkanı Rudi Muller, yerel yetkililer tarafından John Garang'ın öldürüldüğü yönünde bilgilendirildiğini açıkladı. Garang, Kuzey ve Güney Sudan arasında 21 yıl süren ve yaklaşık 2 milyon insanın yaşamını yitirmesine neden olan çatışmaların ardından imzalanan anlaşma ile başkan yardımcılığına getirilmişti. Garang, geçtiğimiz ay başlarında Sudan Cumhurbaşkanı vekilliği görevine yemin ederek başlamıştı. John Garang, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmasının yanısıra, ülkenin güneyinde oluşturulan özerk bölgeyi de yönetecekti. Barış anlaşması uyarınca, Güney Sudan'da, 6 yıl sonra, bağımsızlık konusunda bir referandum yapılacaktı. Garang, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan el-Beşir ile 9 Ağustos'ta yeni hükümeti kuracaktı.

JOHN GARANG KİMDİR?

1945 yılında Sudan'ın Yukarı Nil bölgesinde doğan Garang, ilk öğrenimini Sudan'da yaptıktan sonra orta ve lise öğrenimini Tanzanya'da yaptı. Daha sonra Amerika'da okumak için burs kazandı. ABD'de ziraat ekonomisi üzerine doktorasını yaptı. ABD bulunduğu sıralarda askeri eğitim gördü. ABD'deki öğreniminin ardından İsrail'e giden Garang burada askeri uzmanlık alanında özel olarak eğitildi. Özellikle Kenya ve Tanzanya'daki İsrail Büyük elçilikleri aracılığıyla üç kez İsrail ziyaret etti. Garang 1980 yılında Sudan ordusunda Subay oldu. Mayıs 1983'de Sudan Cumhurbaşkanı Numeyri tarafından isyanı bastırmak için güney bölgesine gönderildi. Ancak, Garang aynı yıl ordudan ayrılarak Etiyopya'da yardımcısı Salva Kiir öncülüğünde Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nu kurdu. Böylece Sudan yönetimine karşı saldırılarını yoğunlaştırdı. Sudan yönetimi ya güneyi terk edecek ya da isyancı örgütlerin sunduğu en ağır şartları kabul etmek zorunda kalacaktı. Hartum yönetimi ikincisini kabul etmek zorunda kaldı. Yönetime güneyliler ortak oldu. 6 yıl sonra yapılacak referandum ile Güneyin kaderi belirlenecekti. 8 Temmuz 2005'te Garang, Devlet Bakanı Beşir'in yardımcısı oldu.

  • HARTUM

    Polis ve Garang yanlıları çatıştı: 12 ölü

    Sudan Devlet Başkanı Birinci Yardımcısı John Garang'ın ölümünden sonra başkent Hartum'da çıkan olaylarda 12 kişi öldü. Polis ve görgü tanıkları, Hartum'da Garang yanlılarıyla polis arasında çatışmalar çıktığını söylerken, Hartum Hastanesi morguna 12 ceset getirildiği belirtildi. Adını açıklamayan bir polis yetkilisi, ''Ölümlerin hepsi ayaklanma sırasında meydana geldi, cesetlerden bazıları polise ait'' dedi. Reuters ajansından bir muhabir, insanların sokaklarda koşuştuğunu, polisin insanları topladığını, ortalığı ateş ve dumanın kapladığını bildirdi. Svayd Abdullah adlı bir öğrenci, ''Göstericiler Araba benzeyen herkesi dövüyor'' dedi. Ellerinde sopa ve bıçak taşıyan göstericilerin dükkanları yağmaladığı belirtildi. Bu arada, Hartum valisi, olaylar üzerine başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.

    Hristiyanlar sokaklara döküldü

    Garang'ın ölüm haberinin duyulmasının ardından binlerce Güney Sudanlı Hristiyanlar Hartum'da sokaklara döküldü. Görgü tanıklarını ifadesine göre, başkent Hartum'dan silah sesleri duyuldu. Bazı Güney Sudanlıların da kentte dükkanları yağlamaladığı ve araçlara saldırdığı belirtildi. Olaylar üzerine güvenlik önlemleri artırıldı. El Cezire televizyonu'na dayandırılan haberde, binlerce göstericinin Garang'ın ölüm haberine öfkelenerek sokaklara döküldü.

  • HARTUM



  • 2 Ağustos 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED