AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İstanbul'da bir günde
11 bin ton çöp toplanıyor

İstanbul'da 4.500 tonu organik madde, 1.450 tonu kağıt, 950 tonu ise plastik olmak üzere bir günde 10-11 bin ton çöp toplanıyor. İstanbul'da kişi başına ortalama günde 1 kilo atık düşerken, Eminönü'nde bir kişi günde 4,95, Şişli'de 1,7, Beşiktaş'ta 1,4 kilo atık üretiyor.

İstanbul'da bir günde ortalama 10-11 bin ton çöp toplandığı, bunun 4.500 tonunu organik madde, 1.450 tonunu kağıt, 950 tonunu da plastik atıkların oluşturduğu bildirildi. İstanbul'da kişi başına ortalama 1 kilo atık düşerken, Eminönü gibi işyerlerinin yoğun olduğu bölgede bu rakam 4.95 kiloya kadar çıkıyor. 9000 üretici kuruluşun bulunduğu İstanbul'da yıllık 750 bin tonun üzerinde tehlikeli atık üretiliyor.

İstanbul Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan "İstanbul Çevre Durum Raporu 2004"e göre, bu ilde her gün ortalama 10-11 bin ton çöp, depolama alanlarında toplanıyor. İstanbul'un günlük ortalama çöp üretim miktarına, arayıcıların topladıkları 'eski eşya" ve sanayide kullanılabilir "hurda" gibi katı atıklar ile boş alanlara kaçak olarak dökülen inşaat artığı ve moloz eklendiğinde İstanbul'un kişi başına çöp üretim miktarı 1 kiloya ulaşıyor.

En fazla atık Kadıköy'den

İstanbul'da toplam evsel katı atıkların yüzde 93.4'ü ilçe belediyeleri, yüzde 6.6'sı ise büyükşehir belediyesi, İSKİ ve diğer belde belediyelerinden toplanıyor. İlçelerin aktarma istasyonlarından transfer edilen evsel katı atık yüzdeleri değerlendirildiğinde ise Anadolu Yakası'nda Kadıköy yüzde 7.31 ile ilk sırada, yüzde 4.79 ile Üsküdar ikinci sırada yüzde 0.10 ile Adalar son sırada bulunuyor. Avrupa Yakası'nda ilk üç sırada yüzde 5.67 ile Bahçelievler, yüzde 5.65 ile Şişli, yüzde 5.14 ile Küçükçekmece gelirken son sırayı yüzde 0.71 ile Büyükçekmece alıyor. İstanbul'da üçü Avrupa ve üçü de Anadolu yakasında olmak üzere 6 "Aktarma Merkezi" bulunuyor.

Atıkların yüzde 25'ini sokak toplayıcıları ayrıştırıyor

1 Ocak 2005'te yürürlüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre ambalaj üreticileri 2005 yılı için geri kazanım oranı cam için yüzde 32, plastik yüzde 32, metal yüzde 30 ve kağıt/karton için yüzde 20 olarak belirlendi.

Toplanan ambalaj atıklarının yüzde 75'i belediyelerin çöp döküm sahalarından temin edilirken, geri kalanı sokak toplayıcıları tarafından ayrıştırılıyor. İSTAÇ A.Ş'nin katkılarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığına Bağlı İşletmeler Müdürlüğü'nce 11 araç ile günde 1,5 ton atık kağıt toplanıyor. Alınan kağıtlara karşılık ağaç fidanları veriliyor.

Depolama sahaları doldu

Avrupa Yakası'nda Odayeri/Göktürk, Anadolu Yakası'nda ise Kömürcü Karakiraz mevkilerinde 2 adet katı atık düzenli depolama alanı bulunuyor. Her iki depolama alanı İstanbul'un 20 yıllık çöp kapasitesini karşılayacak şekilde planlanmasına rağmen, yaklaşık 19 milyon ton atık depolanan Odayeri-Göktürk Düzenli Katı Atık Depola Sahası'nın yaklaşık 4 yıllık kapasitesinin kaldığı tahmin ediliyor.Eyüp ilçesi Kemerburgaz Işıklar Köyü mevkiindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kompost ve geri kazanım tesisine ise ortalama günlük 600 ton katı atık kabulü yapılıyor. Bu atığın içerisindeki kağıt, plastik, alüminyum teneke gibi maddelerin geri dönüşümü sağlanırken, aylık 2400 ton kompost üretimi gerçekleşiyor. Odayeri Düzenli Depolama Alanı'nda işlenen 600 ton katı atığın 90 tonu geri dönüşüm maddesi olarak ayrılıyor ve hurda işleyen firmalara gönderiliyor.



2 Ağustos 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED