AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Borsa rekorla kapandı

İMKB Ulusal 100 Endeksi, 2. seansta 14.45 puan artarak, günü 29.776,69 puandan yeni bir rekorla kapandı. Hisse senetleri 2. seansta, ortalama yüzde 0,05 oranında değer kazandı. İlk seanstaki 146,95 puanlık artış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 161,40 puan arttı. Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kazancı yüzde 0,54 oldu. Endeksin 2. Seansta gördüğü 29.935,55 puanlık seviye ise endeksin bugüne kadar ulaştığı tarihi zirve noktasını oluşturdu.

Doğalgaza ağustos ayında zam yok

Doğalgaza Ağustos ayında zam yapılmayacağı, Temmuz ayı fiyatlarıyla satılmaya devam edeceği bildirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, bakanlığa bağlı kuruluşlardan BOTAŞ'ın Yönetim Kurulu tarafından alınan karara göre, doğalgaz satış fiyatlarında Ağustos ayında bir değişiklik olmayacak. BOTAŞ, Yönetim Kurulu'nun aldığı karar uyarınca, Ağustos ayında doğalgazın metreküp fiyatı dağıtım kuruluşları için 0.375970 YTL olarak devam edecek. Doğalgaz satış fiyatları 2004 yılı Aralık ayından 2005 yılı Temmuz ayına kadar sabit tutulmuş, Temmuz'da uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarına bağlı olarak yeniden düzenlenmişti.

Yaş incir üretiminde dünya birincisiyiz

Türkiye, geçen yıl 280 bin ton üretim miktarı ve dünya üretiminde sahip olduğu yüzde 26 oranındaki pay ile dünyanın en büyük yaş incir üreticisi olma özelliğini korudu. İzmir Ticaret Borsası (İZTB) "2004 İktisadi Raporu"ndan derlenen bilgilere göre, yaş incir üretiminde Türkiye'yi Mısır 190 bin ton, Yunanistan 80 bin ton, İran 75 bin ton, Fas 67 bin ton, İspanya'da 61 bin ton üretimle izledi. Türkiye ile onu izleyen 5 ülke, dünyadaki toplam üretimin de yüzde 64'ünü gerçekleştiriyor. Türkiye'de incir ağacı sayısında 2001 yılında başlayarak belirgin bir artış yaşandı. Geçen yıl 9 milyon 700 bin adeti meyve veren, 800 bin adeti meyve vermeyen olmak üzere toplam 10 milyon 500 bin ağaç sayısına ulaşıldı. Dünya yaş incir ihracatında Türkiye'nin ardından Avusturya, Hollanda, İspanya ve İtalya "en büyük ihracatçı ülkeler" sıralamasında yer alıyor.

Başak emeklilik büyümede lider

EGM (Emeklilik Gözetim Merkezi)EGM'nin haftalık olarak yayınladığı Bireysel Emeklilik Sistemi rakamlarına göre ; 31.12.2004 - 25.07.2005 tarihleri arasında, ödenen katkı paylarında (Hayat sigortalarından aktarılan hariç) sektör artışı %100 olmasına karşın, Başak Emeklilik'te %190'lık bir artış ; fonlarda ise sektör büyümesi %132 olmasına karşın, Başak Emeklilik'te %206'lık bir büyüme gerçekleşti. Başak Emeklilik Genel Müdürü Tevfik Cansız bu başarıda ürünün katılımcılara sağladığı avantajların ve güçlendirilen pazarlama ekibinin çok büyük rolü olduğunu ifade ederek, "Şirketin performansı memnuniyet verici, ancak ekibimden daha da büyük başarılar bekliyorum" dedi.

Halk kuruşu benimsedi

Hazine, 26 Temmuz itibariyle yeni madeni paraların piyasaya verilme oranının yüzde 68.2 olduğunu belirterek, bu durumun Türk toplumunun yeni madeni paraları benimsediğini ve bu paraları giderek daha yoğun bir şekilde kullanacağını gösterdiğini belirtti. Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni madeni paraların etkin dağıtımı ve eski madeni paraların daha hızlı toplanması konularında çalışmalar yapıldığı, bu çerçevede, perakende ve hizmetler sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler ile bankaların bir kez kasalarına giren eski madeni paraları bir daha kullanıma vermeyerek biriktirecekleri ve Darphane'ye teslim edecekleri de ifade edildi.

Başbakan'dan yerli muza destek talebi

Merkezi Anamur'da bulunan Anamur Muz Üreticileri Derneği (MUZ-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Sinanoğlu, muz üreticisinin sorunlarını anlatmak üzere Başbakan Recep Tayip Erdoğan'dan randevu talebinde bulundu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sinanoğlu, "Başbakanımız yerli muz üreticisinin dertlerini daha yakından dinlemesi için kendilerinden randevu talebinde bulunduk. İnanıyoruz ve biliyoruz ki Başbakanımız üreticimizin yanındadır ve sorunlarını çözümü için gayret edilmesini isteyeceklerdir" dedi.



2 Ağustos 2005
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED