AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ

Tek Hekimden Kaç Güne Sağlık Raporu Alınabilir?

Devlet memurlarının tek hekimden alacakları sağlık raporlarının yıl içerisinde 40 günü geçemeyeceğine dair bir hüküm var mı? Yoksa tek hekim raporlarında da yıl içinde toplam süre önemli değil mi?

Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik'in Hastalık İzni Sürelerini düzenleyen 3'üncü maddesinde hastalık raporlarında Resmi sağlık kurullarının 657 sayılı Kanunun değişik 105 inci maddesindeki süreler dikkate alınarak lüzum gördükleri süre kadar; tek hekimin ise 20 güne kadar hastalık izni verilmesine lüzum gösterebilecekleri belirtilmiştir. Buna ek olarak yönetmeliğin "Aralıklı Olarak Alınan Hastalık Raporlarını" düzenleyen 8'inci maddesinde; tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine kendilerine yıl içinde toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların o yıl içinde bu süreyi aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumun veya İl Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünün belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanmasının gerekli olduğu hüküm altına alınmıştır.

Diğer yandan, "Hastalık İzninin Sonunda İyileşmeme Halini" düzenleyen 4'üncü maddesinde ise tek hekimler tarafından düzenlenen hastalık raporlarında gösterilen zorunluluk üzerine kendilerine kısım kısım veya bütün olarak 20 güne kadar hastalık izni verildiği halde ilk hastalığın devamı veya başka bir hastalığa yakalanma sebebiyle görevlerine başlayamayan memurların müteakip muayene ve tedavileri resmi yataklı tedavi kurumlarınca yapılacağı ve bunların hastalık raporlarının adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenleneceği belirtilmiştir.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiği takdirde, tek hekimler bir defada en fazla 20 gün hastalık raporu düzenleyebilmekte, eğer 20 günün sonunda iyileşme olmazsa müteakip muayene ve tedavileri resmi yataklı tedavi kurumlarınca yapılmakta ve bunların hastalık raporları adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenlenmektedir. Tek hekimlerin yıl içerisinde kısım kısım verebileceği hastalık raporu süresi ise 40 gündür. Bundan sonraki verilecek hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumun veya İl Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünün belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanması gereklidir. Yani 40 günden sonra tek hekimler hastalık raporu verebilmekle birlikte bu raporların onaylanması gerekmektedir.


Belediyeler Arası Geçiş Mümkün Müdür?

12 yıllık zabıta memuruyum. .. İli .. İlçesinde görev yapıyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesine geçmek istiyorum. Kanunen böyle bir hakkım varmı?

657 sayılı Kanunun Memurların Bir Kurumdan Diğerine Nakillerini düzenleyen 74'üncü maddesinde; "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır." hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm çerçevesinde Antalya Büyükşehir Belediyesine naklen geçmenize herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca, bu nakil nedeniyle herhangi bir yerden izin alınmasına da gerek yoktur. Sadece kurumların karşılıklı muvafakatı yeterlidir.


Hizmet Birleştirmesi İçin Ne Yapılmalıdır?

Öğretmenlikten önce SSK'lı ve Bağ-Kur'lu olarak hizmetim var. Memuriyetle birleştirmem için ne yapmalıyım. Ne zaman birleştirme işlemini başlatmalıyım?

Kurumunuza bir dilekçe ile başvurmanız halinde kurumunuz SSK ve Bağ-Kur hizmetlerinizi ilgili kurumlardan resmi yazıyla isteyerek sizin emeklilik intibakınızı yapacaktır. Bu intibak işleminden sonra da emekli kesenekleriniz yeni duruma göre kesilecektir.


5. Dereceden Aşağı İnemeyen Memurlar Nasıl Yeşil Pasaport Alabilecek?

İstanbul İli Kağıthane İlçe Müftülüğünde Daktilograf olarak görev yapmaktayım. Maaş derecem 3/1, ek göstergem 800. İşgal ettiğim kadro 5'dir. Bundan dolayı maaşı düşük alıyorum. Bir de yeşil pasaport alamıyorum. Bu konuda ne yapmam lazım?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre üniversite mezunu Daktilografların 1'inci dereceye kadar yükselmesine herhangi bir engel bulunmamakla beraber, 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri gereğince 1, 2, 3 ve 4'üncü dereceli Daktilograf unvanlı kadro ihdas edilmemiştir. Yani, her ne kadar üniversite mezunu olan Daktilografların kazanılmış hak aylık derece ve kademeleri, 657 sayılı Kanun'un 67'nci maddesine göre 1'inci dereceye kadar yükselebilse de kadro dereceleri 5'inci dereceden yukarıya çıkamamaktadır. Ancak, Birçok kurumda daktilograf kadrosunda görev yapanlar Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosuna geçmektedirler. Bu geçişler görevde yükselme kapsamında değildir. Bilgisayar kursuna katılarak başarılı olduğunuzu gösterir bir sertifika almanız halinde VHKİ kadrosuna idarenizin takdiriyle atanmanız mümkün olabilecektir. VHKİ kadroları ise 3 üncü dereceye kadar yükselebilmektedir.

Diğer taraftan yeşil pasaport alabilmeniz için kadro derecenizin 1, 2 veya 3 olması gerekmektedir. Yukarıda yer verilen hükümde kadro derecesinin 1, 2 ve 3 olması gerektiği belirtildiğinden, kadro derecenizin 3'üncü derece olması halinde (VHKİ kadrosuna atanmanız halinde) Hususi Damgalı Pasaport (yeşil pasaport) almanız mümkündür.



KPSS'ye Lise Mezunu Olarak Giren, Şimdi Üniversite Mezunu Olanların Durumu

2004 KPSS'ye lise mezunu statüsünde girdim. 2005 Haziran'da fakülteyi bitirdim. 2005 Ağustos'ta 2004 KPSS lise puanımla memur atandım. Şimdi benden noter onaylı diploma fotokopisi isteniyor. Lise diplomamı mı yoksa fakülte diplomamı mı kullanmalıyım?

2005 Kamu Personel Tercih Kılavuzunda; "2.3 Tercihlerin geçerli olabilmesi için Tercih Formlarının teslim edildiği tarihte, sınava girilen öğrenim düzeyindeki bir okuldan veya programdan mezun olunması zorunludur. 15 Temmuz 2005 tarihinden sonra mezun olacakların tercihleri işleme alınmayacaktır." ifadesine yer verilmiştir.

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in KPSS'nin geçerlilik süresini düzenleyen 11'inci maddesinde; "KPSS sonuçları iki yıl süreyle geçerlidir. Ancak, bu süre içinde yeni bir sınavın yapılamaması durumunda, sınav sonuçları, bir sonraki sınava kadar geçerli olmaya devam eder." hükmü yer almaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus sınava girildiği tarihteki öğrenim durumudur. Buna göre, üniversite diplomanızı ibraz etmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu konuya ilişkin ANKARA 9.İdare Mahkemesinin ESAS NO:2001/1495, KARAR NO:2002/1154 sayılı kararında; "Olayda; davacının sınava katılmak üzere başvurduğu tarih itibariyle lise mezunu olması nedeniyle Devlet memurluğuna atanmak için aranan genel şartları taşıdığının tartışmasız olduğu, sınava katılmak üzere başvurduğu tarih ile sınavın yapıldığı tarih arasında yükseköğrenimi bitirdiğinin saptanmış olmasının ise davacının bu genel şartları yitirdiği anlamına gelmediği, ayrıca bu hususu davacının gerçeğe aykırı bildirimde bulunması şeklinde yorumlamanın da mümkün olmadığı, öte yandan, sınav kılavuzunda adayların, başvuruda bulundukları tarih ile sınavın yapıldığı tarih arasındaki öğrenim durumlarındaki değişiklikler hakkında ne yapmaları gerektiğine ilişkin açık ve net bir açıklamaya yer verilmediği, Kılavuzun 1.7. ve 2.3.1.10. maddelerinin ise bu konuda yeterince açık olmadığı, buna göre davacının memuriyete alınma sırasında yasada öngörülen koşulları taşıdığı, memuriyeti sırasında da bu şartları kaybetmediği sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata uyarlık görülmemiştir." ifadelerine yer verilmiştir. Bu Karar Danıştay Onikinci Dairenin Esas No: 2002/5615 Karar No: 2005/983 sayılı Kararıyla onanmıştır.


KPSS İle Atandım, Hangi Belgeleri Hazırlamalıyım?

KPSS sonuçlarına göre Adalet Bakanlığına yerleştirildim. Sonuç belgesi henüz elime ulaşmadı. Gerekli evrakların neler olduğunu öğrenebilir miyim?

KPSS işlemleri daha önce "İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru Olarak Atanacaklar İçin Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliğin" göre yürütülmekteydi. Ancak, bu yönetmelik "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği" ile yürürlükten kaldırılmıştır. Şau an yeni yönetmelik yürürlüktedir. Eski yönetmeliğe göre, Devlet memurluğuna atanacakların aşağıdaki belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu hala değişmemiştir ve kurumlar aşağı yukarı bu belgeleri istemektedirler. Bu belgeler şu şekildedir:

1- Atanma talep dilekçesi (bu dilekçe matbudur) 2- Sağlık raporu ( bu raporla ilgili bir standart yoktur. Yani bazı kurumlar tek hekim raporu, bazıları ise sağlık kurulu raporu istemektedirler) 3-Nüfus Cüzdanı örneği 4- Savcılık Belgesi (Altı ayı geçmemiş olmalıdır) 5- ikametgah belgesi 6- Fotoğraf ( 6 veya 8 adet) 7-Mal beyannamesi ( bu belge ilgili kurumdan temin edilecektir) 8- Diploma sureti (tasdikli)veya aslı 9- Erkek adaylar için Askerlik Belgesi.

Sizin, ilgili kurumun personel genel müdürlüğü veya personel daire başkanlığıyla bir an önce irtibat kurmanız daha uygun olacaktır.


İmam, Teknisyen Yardımcılığına Nasıl Geçer?

2004 KPSS 91 puan aldım. Birinci ve ek yerleştirmede yerleşemedim. Sonra müftülüğe başvurdum, imam oldum. Şimdi de KPSS 2005 yerleştirmesinde teknisyen yardımcılığını kazandım. Kazandığım yere geçmek istersem ne yapmalıyım? Ya da imamlıktan başka kurumlara nasıl geçebiliriz?

Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in Ek 2'nci maddesinde; "Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." hükmü yer almaktadır.

Diğer yandan, 657 sayılı Kanunun 54'üncü maddesinde; "..Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." hükmü yer almaktadır.

Burada üç durum vardır:

1- Belirtmemişsiniz ama siz vekil imam olmalısınız. Bu halde görevinizden ayrılarak teknisyen yardımcılığına başlayabilirsiniz.

2- Asil imam olabilirsiniz. Bu halde, kariyer bir göre veya mesleğinizle ilgili bir göreve atanmadığınız için, naklen geçiş yapamazsınız. Zira aday memursunuz. Diğer yandan, Teknisyen Yardımcısı kadrosuna atanabilmeniz için sınava girmenize gerek yoktur. Çalıştığınız kurumda da istemeniz halinde sınavsız olarak yardımcı hizmetler sınıfında yer alan teknisyen yardımcılığı kadrosuna atanabilirsiniz.

3- Daha sonraki yerleştirmelere tek bir şartla katılabilirsiniz: Şu an yerleştiğiniz bu görevin şartlarını taşımıyor olmanız gerekmektedir. Bunu sağlayamamanız halinde bir sonraki yerleştirmelere katılamayacaksınız.



Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

27 Ağustos 2005
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED