AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

S A Ğ L I K
Masabaşındaki kadın için normal doğum daha zor

Doğumların üçte birinin sezaryen olduğunu söyleyen Dr. Aydın Sarı, masa başında çalışan kadınların normal doğum yapmakta zorlandığını belirtti.

Normal doğum oranı günümüzde giderek düşüyor. Buna karşılık sezaryen doğumlarında önemli bir artış söz konusu. Özellikle masa başında çalışan kadınların normal doğum konusunda zorlandığını söyleyen Sakarya Doğumevi ve Ana Çocuk Sağlığı Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Aydın Sarı, "Masa başında çalışan kadınlar, normal doğumu kaldırabilecek fiziksel özelliklerini kaybedebiliyor" dedi.

Uzm. Dr. Sarı, anne adayının fiziksel durumu uygun olduğu sürece, normal doğumun hem bebek hem de anne için daha sağlıklı bir yöntem olduğunu söyledi.

Sezaryenle doğumun giderek arttığına işaret eden Sarı, "Hastanemizde yılda 7 bin 500 doğum gerçekleşiyor. Bunların üçte biri sezaryenle yapılıyor. Bu sayı her geçen gün artıyor" diye konuştu.

Masa başında çalışan kadınların karın kaslarının oldukça zayıf olduğunu belirten Sarı, "Bu nedenle, bu anne adayları artık normal doğumu kaldırabilecek fiziksel özelliklerini kaybedebiliyor" ifadesini kullandı.

Kırsal kesimde bir annenin 3-4 tane normal doğum yapabildiğine işaret eden Uzm. Dr. Sarı, şunları söyledi:

"Onlar, şehirlerde çalışan kadınlardan daha çok fiziksel güçlerini kullandıkları bir çalışma hayatına sahipler. Vücutları buna bağlı olarak daha dayanıklı ve dirençli. Ayrıca sezaryenle doğum yapan annenin 1 ya da en fazla 2 kez doğum yapma şansı kalıyor. Bu aile için oldukça kötü bir kısıtlama."

Hamilelerin son üç haftada geçirdikleri hastalıklar riskli

Ayrıca Uzm. Dr. Sarı, doğumdan sonra bebeklerde meydana gelen rahatsızlıkların birçoğunun hamilelikte annenin geçirdiği hastalıklara bağlı olduğunu söyledi. Kadınların, hamilelik döneminde özellikle yüksek ateş şikayetlerinin eşlik ettiği grip ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini bildiren Sarı, enfeksiyonların tedavisi zorunlu hastalıklar olduğunu belirtti.

Hamileliğin son 3 haftasında anne adayının geçirdiği her türlü enfeksiyonun çocuk için risk taşıdığını dile getiren Uzm. Dr. Sarı, şöyle konuştu:

"Bu rahatsızlıklar enfeksiyonun türüne göre bebekte rahat nefes alıp verememe, göz ve çevresinde yanma veya yüksek ateşe neden olabilir. Bebekte doğum sonrasında da görülebilecek bu hastalıklar erken müdahale edilmezse bebeğin ölümüne neden olabileceği gibi, kalıtsal bir takım rahatsızlıklarla da sonuçlanabilir."

İlaç bebeği sakat bırakıyor

Anne adaylarında idrar yaparken yanma, kasık ve bel ağrıları, idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastalıklar genelde 2-3 gün içinde belirtilerini gösterir. Hasta, mutlaka bir kadın doğum uzmanıyla görüşerek kullanabileceği ilaçlar hakkında bilgi almalıdır. İlaçların bazı durumlarda bebeğin organ taslaklarında olumsuz etkileri olabilmektedir. Doğumsal sakatlıkların yaklaşık yüzde 3'ü gebelikte kullanılan ilaçlara veya maddelere bağlıdır. İlaç alındıktan sonra annenin kanına karışan ilaç etken maddesi, plasenta aracılığıyla bebeğe geçebilmektedir."

Ziyaretlerden bebeği koru

Vücudu henüz gelişmekte olan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin oldukça zayıf olduğuna işaret eden Sarı, ebeveynlerin özellikle doğum sonrası hasta odasında ziyaretçi kabul etmelerinin doğru olmadığını vurguladı.


 
Kanser boğazdan geçiyor
Fast food beslenme tarzı ve gazlı içecek kanser riskini yükselten önemli unsurlar. Ayrıca kızartma patates de son derece zararlı.
Okul fobisi kızlarda daha fazla
Baş ağrısının sebebi göz tansiyonu olabilir
Baş ağrısının bir çok sebebi var. Ancak baş ağrısı sinsi bir hastalık olan ve kişiyi körlüğe götüren göz tansiyonun da habercisi olabilir. Göz tansiyonunu uzmanlar şöyle anlatıyor: " Göz içinde sürekli bulunan ve bazı kanallarla dışarı atılan göz sıvısı vardır. Bu sıvı; göz merceği ve saydam tabakanın beslenmesini sağlar. Bu üretilen sıvı dışarı atılamadığında göz içi basıncı artar ve görme siniri hücreleri hasara uğrar. Bu döngü sonucunda kalıcı görme kaybı ortaya çıkar. Az sayıda olguda ise; göziçi basıncı yükselmeksizin, görme sinirinin direnci düşer ve benzer görme siniri hasarı oluşur. " Göz tansiyonunun bir çok sebebi olacağının altını önemli çizen uzmanlar belirtilerini ise şöyle sıralıyor: "Sabahları belirginleşen baş ağrılar, o zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, ve televizyon izlerken göz etrafında ağrı oluşması."
Çernobil Karadenizli erkeği kısır bıraktı
Eurofertil Üreme Sağlığı Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan ve kendilerine kısırlık sorunuyla başvuran erkeklerin birçoğunun Çernobil faciasında ergenlik çağında olduklarını ve üreme çağlarına geldiklerinde kısırlık sorunuyla karşı karşıya geldiklerini söyledi. Merkezlerine başvuran Karadenizli çiftlerin çocuk sahibi olamamalarının en büyük sebebinin erkekler olduğunu belirten Dr. Özörnek, radyoaktivite etkisinden ne yazıkki erkek üreme sisteminin daha yoğun etkilendiği sözlerine ekledi.
Fazla kalsiyum erkeğe zararlı
ABD çapında 21 bin erkek üzerinde yapılan araştırmalarda, günde 2,5 ile 5 porsiyon arasında süt ürünleri tüketenlerde prostat kanseri riskinin yüzde 34 ile 47 arasındaki oranda arttığı belirlendi.YÜksek oranda kalsiyum, prostat kanserinin oluşmasını engelleyen D vitamininin en etkin türünü bastırarak, risk oranını artırıyor.
28 Ağustos 2005
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED