AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Myers ne demek istiyor

Irak işgalini el Kaide ile savaşa indirgeyen ABD Genelkurmay Başkanı, "El Kaide'nin Irak'ta kazanmasına izin verilmesi hilafetin başlangıcı olacak, Suudi Arabistan'da, belki İran'da, Suriye ve Türkiye'de anında istikrarsızlığa neden olacak" dedi.

Irak işgalini El Kaide ile savaşa indirgeyen ve terörle savaş olarak göstermeye çalışan ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Richard Myers, buradan hareketle Türkiye dahil bir çok bölge ülkesini istikrarsızlıkla tehdit etti.

Giderek tırmanan savaş karşıtlığının ve askerlerin Irak'tan çekilmesi taleplerinin önüne geçmeye çalışan Myers, Irak'taki savaşta El Kaide'nin kazanması durumunda, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı bölge ülkelerinde istikrarsızlığın ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Irak ve Afganistan'a yaptığı 18 günlük gezinin ardından gazetecilere konuşan Myers, Irak'ta tehlikenin büyük olduğunu ve ABD'nin zamansız Irak'tan çekilmemesi gerektiğini söyledi.

Orgeneral Myers, "Eğer El Kaide'nin parçası olan (Ebu Musab el) Zerkavi'nin, yani El Kaide'nin Irak'ta kazanmasına izin verilirse, bu onların gözünde, hayalini kurdukları hilafetin başlangıcı anlamına gelecek. Bu da, bölge için büyük bir tehlike olur. Böyle bir durumda Suudi Arabistan'da, Basra Körfezi ülkelerinde, belki İran'da, Suriye'de, Türkiye'de anında istikrarsızlık ortaya çıkar. Sadece ekonomik açıdan bakıldığında bile bu, bütün dünyayı etkileyecek istikrarsızlık olur'' dedi. Myers, ABD halkında artan moral bozukluğundan ve Irak'tan çekilme isteklerinden hayal kırıklığı duyduğuna işaret etti.

Irak'tan çekil, baskısı artıyor

Myers'ın açıklamaları zamanlama, içerik ve kullandığı dil açısından son dönemdeki gelişmelere hem bir yanıt hem de bir destek arayışı olarak yorumlanıyor. Özellikle, Bush yönetimine karşı giderek yükselen savaş karşıtı harekete Amerikan kamuoyu bu kez büyük bir ilgi gösterdi. Bush'un Irak politikasını sorgulayan savaş karşıtları, sürekli olarak ABD'nin Irak'tan askerlerini hemen çekmesini öne çıkarıyor. Savaş karşıtlarına Amerikan basını da büyük destek veriyor. Bu ilgi ve desteğin Beyaz Saray yönetimini korkutacak boyutlara vardığının kanıtı ise, ABD Başkanı George Bush'un yıllık tatilini yarıda keserek neden Irak'ta olduklarını ABD ve dünya kamuoyuna bir kez daha yinelemesi oldu. Bush, "Ben başkan olduğum sürece Irak'ta kalacağız" diye konuştu. Ancak bu kararlılık gösterileri Bush'a verilen desteğin erimesini durduramıyor.

Yönetim ikiye mi ayrıldı?

Bush yönetimini yıpratan diğer bir sorun da bizzat yönetim içinde Irak ve bölge politikalarıyla ilgili görüş ayrılıkları. Son olarak Amerikan dış politikasında hayli etkili olan sertlik yanlısı yeni muhafazakar (neo-con) kadro, Irak'tan çekilmekten bahseden ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'e savaş açtı. Bush'a çağrıda bulunan neo-conlar, Başkan'dan Rumsfeld yerine Irak'ta zafere inanan kararlı birini bakanlık koytuğuna getirmesini istediler. Washington'daki Bush yönetimini zorlayan dış faktörlerin başında ise bölge ülkelerinden istediği desteği hala alamaması geliyor.

Bush'a olan halk desteği de yüzde 40'a kadar düştü. Gallup Araştırma Şirketi tarafından yayınlanan son kamuoyu yoklamalarına göre halk destek yüzde 40. Bush Amerikalı'ların yüzde 56'sı Bush'un politikalarını ve icraatlarını doğru bulmuyor.

  • WASHINGTON



  • 28 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED