AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
İnşaatçı, hızlı konut
üretmeyi öğrensin

Vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olmalarını sağlayacak mortgage sisteminin yakında devreye gireceğini söyleyen Bakan Şener, "İnşaat firmalarının hızla konut üretmesi gerekli" dedi.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA
    Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından hazırlanan, vatanddaşı kira öder gibi ev sahibi olmalarını sağlayacak olan Mortgage Kanun Taslağı'nın faizleri daha da düşüreceğini söyledi. Şener, vatandaşlara kira öder gibi ev sahibi olmalarını sağlayacak mortgage sisteminin ancak istikrarlı ekonomilerde uygulanacağını belirterek, "Düşük enflasyon ortamında Türkiye girmiştir. Ve enflasyon halen düşmektedir. O halde piyasa şartları müsaittir" dedi.

    Bakan Şener, "Konut arzı da önemli. Bu sistemin devreye gireceği hesaba katmak sureti ile inşaat firmalarının hızla konut üretmesi gereklidir. Zaten karlı bir sektör olduğu için de inşaat sektöründe büyümenin başladığını ifade ettik. Ama konut üretecek olanların daha fazla dikkat etmesi gerekecektir. Diğer taraftan belediyelere de önemli görevler düşmektedir. Özellikle büyük kentlerde inşaatların yükselebilmesi, konutta ki talep artışını karşılayabilmesi için belediyelerin hızla arsa üretmeleri ve imar planlamalarını buna göre yapmaları ilk işlerden olmalı" dedi.

    Şener, düzenlediği basın toplantısında önceki gün toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda masaya yatırılan konular arasında yer alan Mortgage Kanun Taslağı ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Şener, 44 maddeden oluşan düşük faizli uzun vadeli, "ipotek bankacılığı" kanun taslağının bütün çağdaş ülkelerde uygulandığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: " Türkiye'de ekonomik istikrarın bulunmayışı nedeni ile geçen dönem uygulanamayan sistem dönemimizde devreye sokulacaktır. Uzunca bir süredir bu konuda SPK'yı görevlendirmiştik. Bir kanun tasarısı hazırlaması için 1 yıla uzun bir süredir SPK bu konudaki çalışmalarını sürdürmüştür. Başta bankalar ve aracı kurumlar olmak üzere ilgili taraflarla görüşme yapmıştır."

    Taslakta vergi indirimini öngören düzenlemelerin olduğunu söyleyen Şener, üç maddenin tekrar değerlendirilmesi için Maliye Bakanlığı'na sunulduğunu söyledi. Şener, "Vergi indirimleri konusunda Maliye'nin yaklaşımı olumlu. Bu üç maddede karşılıklı görüleşecek. Ekonomik politikaların birinci önceliğinin istikrar olduğunu her zaman söylüyoruz. Mortgage Sistemi bünyesinde oluşan faizlerin Gelir Vergisinden düşürülmesi ile ilgili konu Maliye Bakanlığı'nda yeniden görüşülecek. Bu maddeler çıkarılsa bile çok sayıda sistemin teşvik edilmesine, sağlıklı işlemesine yönelik vergi düzenlemeleri vardır. Bunlar tasarıda yer alacak" dedi.

    Bitmemiş konutlar da faydalanacak

    Şener, sistem devreye girmeden önce inşaatı bitmemiş konutlarında havuza dahil edilemesi icin çalışma olduğunu açıkladı. Şener, "Bankacılık sistemini temsil eden arkadaşların, bitmemiş konutlarında belli bir safhaya geldikten sonra sistemden yararlanmasında teknik olarak bir engel olmayacağına yönelik görüşleri oldu. SPK'nın bakışı farklı ama bu birlikte tekrar gözden geçirilecek"dedi.

    Konutta iki seçenek: Sabit ve değişken faiz

    Şu anda bankaların uyguladıkları uzun vadeli konut kredilerinin mortgage sisteminden farklı olduğunu söyleyen Bakan Şener,"Onun da faizleri düşük ama mortgage sistemi daha düşük faiz oranlarını öngörüyor" dedi. Tasarı da bir faiz oranın belirlenmediğini söyleyen Şener, mortgage sistemine geçilmesi ile oluşacak ikincil piyasaların kredi vadelerinin daha uzamasına ve faiz oranlarının dibe vurmasını sağlayacağına dikkat çekti. Şener, "Sistem devreye girdiğinde iki şey ortaya çıkacak. Birincisi tüketiciler uzun vadeli düşük faizli konut kredileri alma imkanına kavuşacak. İkincisi ise ikincil piyasalar ortaya çıkacak. Konut ipoteğine dayalı. Piyasalarında derinleşme ortaya çıkacak" diye konuştu. Şener, "Sistemde sabit ve değişken faiz var; tüketicinin bu iki faizden birini seçme hakkı var" dedi.



  • 28 Ağustos 2005
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED