T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

PİRİ REİS'İN HARİTASI Hz. Süleyman'ın mirası

Piri Reis'in, Antarktika keşfedilmeden 300 yıl önce bu kıtayı detaylı bir şekilde nasıl çizebildiği sorusuna bilim dünyası cevap ararken, ünlü denizci Bahriye adlı kitabında bu sorunun yanıtını vermiş. Kitaba göre, Piri Reis çalışmalarını yaparken Süleyman Peygamber'in haritalarından faydalanmış.

Ayşe
Olgun
Rus ve İngiliz bilim adamları, Türk Denizcilik Tarihi'nin önemli isimlerinden Piri Reis'in çizdiği haritada yer alan Antarktika kıtasında milattan önce yaşamış bir uygarlığın izlerini yaptıkları araştırmalar neticesinde doğrularken akıllarına takılan soru bu bilgilere Piri Reis'in 500 yıl önce nasıl ulaştığı yönünde. Araştırmacılar çok eski uygarlıklara ait haritaların Piri Reis'in eline geçtiğini ve bu haritalardan yola çıkarak kendi haritasını çizdiğini ileri sürerken, ünlü denizci kaleme aldığı Bahriye kitabında bu kadar ayrıntılı haritayı Süleyman Peygamber'in çizdirdiğini ve ondan kendisine intikal ettiğini söylüyor.

CİNLERE ÇİZDİRMİŞ

Harita üzerine yaptığı çalışmalarını 'Piri Reis Haritası'nın Şifresi' adlı kitapta toplayan Metin Soylu ise, Bahriye kitabındaki bu bilgiden yola çıkarak Hz. Süleyman'ın haritayı kuşlara ve cinlere çizdirdiğini ileri sürüyor. Soylu haritanın bundan 500 yıl önce gökyüzünden kuş bakışı olarak çizilmiş olmasını da delil olarak ortaya atıyor.

BİLİM DÜNYASI ŞAŞKIN

1513 yılında çizilen ancak kayıp olan Piri Reis haritası tesadüf eseri 1929 yılında Topkapı Sarayı'nda ortaya çıktığında bilim dünyası harita üzerinde yer alan ayrıntılı bilgiler karşısında şaşkına uğradı. Piri Reis'in haritasında en çok dikkat çeken noktalardan biri Antarktika'nın kuzey sahillerinin son derece detaylı bir biçimde çizilmiş olmasıydı. Bilim dünyasını hayrete düşüren ise Piri Reis'in bu kıta keşfedilmeden 300 sene önce nasıl bu kadar düzgün bir haritayı çizdiğiydi. Harita buna ek olarak buz altında kalan sahilleri de gösteriyordu. Jeolojik bilgiler Quenn Maud topraklarının buzla kaplanmadan önceki son halinin ancak M.Ö 4000 tarihinde görülebildiği yönünde. Akılları karıştıran soru da buraya kim M.Ö 4000 yılında gelip bugün ancak modern teknolojilerle gerçekleştirilebilen bu haritayı çizebildi? Bu sorunun cevabı bilim dünyasında cevapsız kalırken Piri Reis Bahriye adlı kitabında çizdiği haritanın Süleyman Peygamber'den kendine intikal ettiğini açıklıyor. Bu bilginin altını önemli çizen isim ise Piri Reis haritası üzerine araştırmalarını sürdüren Metin Soylu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi