T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Uçuşu vali mi istedi?

Yüksekova’da 3 kişinin öldüğü, 7’si polis 16 kişinin de yaralandığı olaylarda can verenlerin cenaze töreninde, F-16 savaş uçaklarının dönemin Hakkâri Valisi Gürbüz’ün isteği ile sorti yaptığı ileri sürüldü

Evin
Göktaş

Hakkâri Yüksekova’da yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin cenazesinde F-16 savaş uçaklarının dönemin Hakkari Valisi olan Erdoğan Gürbüz’ün isteği ile uçuş yaptığı öne sürüldü. Şemdinli’de Umut Kitapevi’ne yapılan bombalı saldırının ardından bölgede protesto gösterileri yaşanmıştı. 15 Kasım’da Yüksekova’da bin kişilik bir kalabalık, Şemdinli’deki olayları protesto etmiş, polis yürüyüş yapanları önlemeye çalışırken çıkan olaylarda üç kişi ölmüş, 7’si polis 16 kişinin de yaralanmıştı. Görevini yerine getirmediği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan Gürbüz, Tokat’a, Tokat Valisi de Hakkâri’ye atanmıştı.

GÜRBÜZ’DEN ‘ATEŞ EMRİ VERİRİM’ UYARISI

Yakın çevresinden alınan bilgiye göre, cenazede olay çıkmaması için çaba sarfeden Gürbüz, Diyarbakır’daki askeri yetkililer ile durum değerlendirmesi yaparak, cenazede 2 adet F-16 uçağının gösteri uçuşu yapmasını talep etti. Vali Gürbüz’ün bu isteği, askeri yetkililerce de uygun karşılandı. Şemdinli olaylarının ardından Yüksekova’da da 3 kişinin ölümü bölgedeki tansiyonu iyice yükseltti. Ölenler için 18 Kasım’da yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı büyük bir cenaze töreni düzenlendi. Törenin yapıldığı gün ilçede ortamın gergin olduğunu gören Vali Gürbüz, başta DEHAP’lı belediye başkan ve parti yetkilileri ile telefon ve yüz yüze konuşmalar yaparak uyarılarda bulundu. İlçede yeni olaylar çıkmaması için büyük gayret serfeden Gürbüz, yetkililere, “Eğer cenazede güvenlik kuvvetlerine karşı bir saldırı olursa, sonu çok kötü olur. Şu anda uçak ve helikopterler ateş etmek için emrimi bekliyor” dedi. Gürbüz’e güvenlik güçlerine karşı herhangi bir saldırının yapılmayacağına dair söz veren parti yetkilileri, bu konuda gereken her türlü önlemi alacaklarını söylediler. Parti yetkilileri, cenaze töreni sırasında sakin olmalarını ve taşkınlık yapmamalarını, aksi halde çok büyük kanlı olayların yaşanabileceği konusunda kalabalığa hitaben konuşmalar yaptılar. Partililerin talimatı üzerine görevlendirilen yüzlerce genç, cenaze töreni sırasında kortej oluşturarak güvenlik kuvvetlerine karşı olası saldırıları önlediler.

Üzerlerinden F-16‘lar uçmuştu

Cenaze töreni sırasında Diyarbakır’dan havalanan 2 F-16 savaş uçağı ile 1 helikopter, Yüksekova ve cenazelerin toprağa verildiği Akalın Köyü üzerinde alçak uçuş yapmıştı. Kalabalık üzerinden 6 sorti yapan uçaklar ıslıklarla protesto edilmişti.

Tekin: Vali ‘devlet gereğini yapar’ dedi

Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin, cenazelerin kaldırılacağı gün Vali Gürbüz’ün yaptığı toplantıda kendisinin bulunduğunu hatırlatarak, Gürbüz’ün kendilerine, “Cenazede eğer herhangi bir taşkınlık olursa devletin topu, tankı ve uçağı var, gereği ne ise yapar” dediğini belirtti. Tekin, “Bize göre F-16’ların uçuşu rutin değildi. Gürbüz, güvenlik kuvvetlerine yönelik her hangi bir saldırıda ateş emri verileceğini bildirdi. Bize ‘Devletimiz çok güçlüdür. Topu var, tankı var, uçağı var, helikopteri var” dedi.

Başbakan rahatsızlığını dile getirmişti

Hakkâri ve ilçelerinde baş gösteren olaylardan sonra 21 Kasım’da bölgede incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan, F-16’ların alçak uçuş yapması ile ilgili, “Ben de rahatsız oldum” demişti. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Cömert de bu uçuşların tesadüf olduğunu ileri sürmüştü.

‘Herhangi bir taşkınlık yaşanırsa, kötü olur’

Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, cenazelerin kaldırıldığı günün sabahı Hakkari eski Belediye Başkanı Erdoğan Gürbüz’ün kendileri ile birlikte toplantı yaptığını belirterek şunları söyledi: “Toplantıda benimle birlikte Hakkari ve Şemdinli Belediye Başkanları ile birkaç sivil toplum örgütü ile DEHAP’lı bazı yetkililer de vardı. Cenazeler nedeniyle bölge halkının tedirgin ve tepkili olduğunu söyledik. Cenazelerin kaldırıldığı gün yeni olayların çıkmasını istemediğimiz için vali beyden yardım istedik. Vali bey de bu konuda yeni olayların yaşanmasını istemediğini ifade etti. ‘Eğer olaylar olursa, en ufacık bir hatada devletin askeri ve polisine ateş etme emri verilebilir. Devlet çok güçlüdür topu, tankı ve uçağı var. Siz bunlarla baş edemezsiniz. Çok kötü olaylar yaşanır’ diye bizi uyardı. Biz de kendisine, ‘Zaten böyle bir şeyin yaşanmasını biz de istemiyoruz’ dedik. Cenazede herhangi bir olayın çıkmayacağına dair söz verip toplantıdan ayrıldık. Yani vali bey bize aba altından sopa gösterdi.”

Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları değişti

Hakkari’de bir süre önce meydana gelen olayların ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valiliği’nden Tokat Valiliği’ne atanan Vali Erdoğan Gürbüz’den sonra Şemdinli ve Yüksekova kaymakamları da değiştirildi. Yüksekova İlçe Kaymakamı Aytaç Akgül, Muş’un Bulanık İlçesi Kaymakamlığı’na atandı. Bulanık Kaymakamı Uğur Kalkar da Yüksekova İlçe Kaymakamlığı’na getirildi. Şemdinli Kaymakamı M. Cihat Feslihan ise Karabük’ün Ovacık İlçesi Kaymakamlığı’na atanırken, Feslihan’ın yerine Eskişehir’in Alpu İlçesi Kaymakamı Altuğ Çağlar getirildi. Yüksekova Kaymakamı Akgül’ün 40 gün önce Yüksekova’da göreve başladığı bildirildi.

  • HABER MERKEZİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi