T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İbrahim KARAGÜL

Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattını Mossad bombalıyor!

Irak'ta hem kendi timleri hem de taşeron örgütleriyle operasyonlar yapan, Kuzey Irak'ta emekli asker ve istihbaratçılarıyla Kürt birliklerini eğiten İsrail ordusu ve istihbaratı, Türkiye'yi çok rahatsız edecek operasyonlara imza atıyor. The New Yorker dergisinde Seymour Hersh'ün yazısıyla patlayan ve Türk-İsrail ilişkilerinde krize neden olan Kuzey Irak'taki faaliyetlerinden sonra petrol boru hatlarına yönelik saldırıları da İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın ve taşeron örgütlerinin yaptığı ortaya çıktı.

ABD ve İngiliz işgalinin koruması altında Bağdat, Kuzey Irak ve ülkenin bir çok bölgesinde üsler kuran, direnişçilere karşı operasyonlar yapan, dini liderleri ve akademisyenleri öldüren, Şii-Sünni çatışmasına ayarlı bombalama eylemleri yapan ya da tezgahlayan Mossad, petrol boru hatlarına hemen her gün saldırılar düzenliyor. Irak petrollerini dışarıya taşıyan üç boru hattı var. Biri Türkiye'ye, biri Lübnan'a, diğeri de Basra Körfezi'ne petrol taşıyor.

Türkiye'ye gelen Kerkük-Yumurtalık boru hattı, Irak işgalinden bu yana sürekli bombalanıyor. Tamiri uzun sürdüğü için de çoğu zaman kapalı kalıyor. Hasar giderilir giderilmez yeni bir saldırı oluyor. Üç boru hattından ikisi saldırıya uğrarken Suriye üzerinden Akdeniz'e ulaşan, İsrail tarafına giden boru hattına hiçbir saldırı yapılmıyor.

Mossad'ın dokunmadığı güzergahta altı paralel hat var. Hadisa bölgesine geliyor, Fırat'ı geçip Suriye topraklarına giriyor, oradan da Tripoli'deki rafinerilere gidiyor. İsrail bu hattı değiştirip Hayfa'ya, yani İsrail'e yönlendirme planları yaparken diğer hatları sürekli bombalıyor, işlevsiz hale getirmeye çalışıyor.

Amerikan ordusunun bu güzergahta yürüttüğü ve katliamlarla süslediği "Matador Operasyonu"nun sebebi bu boru hattı. ABD bölgede üç askeri üs kurdu. Teröristleri (direnişçileri) temizleme adı altında İsrail'e ulaşması planlanan boru hattı güzergahı güvence altına alınıyor. Bunun için de ABD ordusu ve İsrail istihbaratı Suriye sınırında sürekli gerilim çıkarıyor.

Musul, Kerkük petrolleri İsrail'e akıtılacak ve oradan İsrail tarafından dünyaya satılacak. Hesap bu! Böylece İsrail Irak petrollerinin bir anlamda sahibi olacak. Tabii buradan ABD'ye giden petrol inanılmaz derece ucuz olacak. Suriye'ye yönelik saldırganlığın ve Mossad provokasyonlarının sebebi bu. Mossad'ın Kuzey Irak'ı askeri bölge olarak kullanması, Kürt birlikleri ile ortaklığı, planın bu hatları ile sınırlı olmadığını, Kuzey Irak petrolü üzerinde de İsrail nüfuzunun önemli oranda artacağını gösteriyor. Ya ABD'nin Irak'tan çekilirken güçlerini Kuzey Irak'ta konuşlandırma planı? Ya ABD ile İsrail arasında Kuzey Irak'tan İsrail sahiline uzanacak boru hattı görüşmeleri? Tezgah işgalden önce hazırlandı, şimdi uygulanıyor. Peki Türkiye'nin Kerkük-Yumurtalık boru hattının yaşatılması için ne tür planları var? Kimse bilmiyor. Sadece susuyoruz, bekleyip göreceğiz.

1 trilyon dolar rüşvetin 300 milyarı Araplar'dan!

Dünya genelinde rüşvet ve yolsuzluk piyasasında dönen paranın miktarı yıllık 1 trilyon dolar! Rüşvetin üçte biri ise Arap dünyasında dolaşıyor. Yani Arap ülkelerinde rüşvet piyasasında tam 300 milyar dolar dolaşıyor. El Haliç gazetesinin ve AP'nin verilerine göre, rüşvet ve yolsuzluğun yüzde 30'u Arap ülkelerinde yaşanıyor. Arapların cebinden, kaynaklarından her yıl 300 milyar dolar uçup gidiyor.

Nereye? Tabii ki, Batılı ülkelere... Bir kısmı güvenlik satın almak için, bir kısmı silah ticaretinde komisyoncuları doyurmak için, bir kısmı sorumsuz hanedanların zevk-ü sefası için, bir kısmı da muhalefeti sindirmek için.

Rüşvet ve yolsuzluğa savaş açan 40 avukattan biri olan Filistinli avukat Azmi Şuaybi, Arap dünyasında yolsuzlukla savaşmanın imkansızlığından yakınıyor.

Yılda 300 milyar dolar! On yılda 3 trilyon dolar! Kaç ülkeyi doyurur. Ortadoğu'nun, Afrika'nın bütün açlarını, fakirlerini… Kimler, nasıl zengin oluyor, dünya nasıl yönetiliyor sanıyorsunuz! Bu düzeni kim değiştirir? ABD'nin Ortadoğu'da demokrasi palavrasını bir kez daha düşünmek gerekmiyor mu?

ABD'nin Irak'tan çekilme tartışması ne kadar ciddi?

Amerika ciddi ciddi Irak'tan çekilmeyi tartışıyor. Ama çekilmenin "zafer" olarak pazarlanması için senaryolar hazırlanıyor. İddialara göre ABD, 15 Aralık'ta yapılacak Irak genel seçimlerinden sonra, 160 bin askerinin 100 binden fazlasını çekecek. Kalanların bir kısmı önümüzdeki Temmuz ayında, bir kısmı da Kasım'daki Kongre seçimlerinden önce çekilecek. Bundan sonra sadece kurulan dev askeri üslerde ve Bağdat'taki kukla yönetimi ayakta tutacak oranda asker Irak'ta tutulacak. Bu yüzden Kürt birlikleri ile Şii birliklerinin güçlendirilmesi için yoğun çaba harcanıyor.

Tabii Sünni Araplar için sürgün yolu göründü. Direnişi kırarlarsa bu kesime karşı çok ağır etnik temizlik operasyonları yapılacak. Demografik dengeler daha da bozulacak. İsrail bu çerçevede Kürt yönetiminin en büyük destekçisi olacak. Tabii karşılığında Kerkük'ten İsrail'e uzanacak boru hattı güvencesi var. Bu hat için Kerkük dahil bir çok bölgede etnik denge üzerinde radikal oyunlar oynanacak. Tel Afer'in harabeye dönüştürülmesi gibi. Saddam'ın uzun menzlli füzelerinin bir kısmını ele geçiren Kürt birlikleri ABD savaş uçaklarıyla desteklenerek caydırıcı bir güç haline getirilecek. İşte iç savaş ve Irak'ın üçe ayrılması planları da buradan geçiyor. Türkiye ve İran arasında hızlanan diplomasi trafiğini bu açıdan değerlendirmek gerekiyor.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi