T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 2 ARALIK 2005 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Karikatür
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  Hayat
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Ya Köşk’e davet edilmeyen başörtülü kadınlar ne olacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın eşinin ayrı masada oturmasına gösterilen tepki, yine bir çifte standartı ortaya çıkardı. Başkent Kadın Platformu’ndan Özsoy, asıl Sezer’in başı örtülü bakan eşlerini Köşk’e davet etmeme nezaketsizliğinin sorgulanması gerektiğini söyledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım’ın Samsun gezisinde bir lokantada tek başına ayrı masada yemek yemesiyle başlayan tartışmalara, Başkent Kadın Platformu’ndan farklı bir tepki geldi. Başkent Kadın Platformu Yönetim Kurulu üyesi ve eski Başkanı Nuriye Duran Özsoy, olaya tepki gösterenlerin Cumhurbaşkanı’nın milletvekili ve bakan eşlerini ısrarla davet etmemesini sorgulamadıklarını, bu nezaketsizliği tartışmadıklarını söyledi. Özsoy, asıl meselenin “üzüm yemek değil, bağcı dövmek” olmasının insanın içini acıttığını belirterek, “Olayı haremlik- selamlık meselesi üzerinden tartışan ve kadının ikincillendiği sonucuna ulaşan değerli gazetecilerimizin gösterdikleri tepki ve kadın haklarını savunmadaki gayretkeşlikleri bizlerin gözlerini yaşarttı doğrusu” dedi.

EŞSİZ DAVET AŞAĞILIYOR

Bir köşe yazarının “AKP için kadının yeri neymiş onu öğrenmiş olduk” dediğini hatırlatan Özsoy, şunları söyledi: “Ancak Sayın Cumhurbaşkanı ya da Genelkurmay Başkanı, milletvekili ve bakan eşlerini ısrarla davet etmediğinde; kimse ne davet edilmeyen bu kadınların kendilerini nasıl hissettiklerini soruyor, ne de bu yapılan nezaketsizliği sorguluyor. Bu tavır açıkça kadınları aşağılamayı içerdiği halde, kimse tartışmayı kadının konumu üzerinden sürdürmüyor nedense. Üstelik bunu, artık inandırıcılığını yitirmiş bir ustalıkla, bir rejim sorununa dönüştürüp savunuyor değerli gazetecilerimiz ve entelektüellerimiz. İşte her şey burada yeniden başlıyor ve sorunlar çözüme gideceğine yeniden katmerlenip bir çığ gibi büyüyor.”

MAGAZİN OLURDU

Semiha Yıldırım’ın başı açık olsaydı, olayı gazetecilerin tamamen farklı yansıtacaklarını belirten Özsoy, “Olsa olsa magazin değeri taşıyan bir olay olurdu; mesela Bakan’ın eşiyle dargın olup olmadığı vs. araştırılırdı” dedi. Bu tartışmanın tarafı olan aydınların, takındıkları tavrın samimiyetini ve ne kadar hakkaniyete uygun bir duruş sergilediklerini sorgulamaları gerektiğini belirten Özsoy, şöyle konuştu: “Kadını aşağılayan, onu ikincil bir konuma iten hiç bir tavrı onaylamıyoruz. Bu olayın böyle bir alt yapısı var mı bilmiyoruz. Ancak, Semiha Hanım’ın açıklamaları, kendisinin geç geldiği ve yemeğe başlamış insanları rahatsız etmemek için diğer masaya oturduğu yönünde. Biz insanların beyanlarını esas almanın bir yükümlülük olduğu, bu nedenle de hiç kimsenin bir başkasının niyetini sorgulama hakkına sahip olmadığı düşüncesindeyiz.”

Kadınlara davet ayrımı

Cumhurbaşkanı üç yıldır 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonlarında protokol listelerinde yeralanlar arasında eşi başörtülü olanlara “eşsiz” davetiye gönderiyor. Sezer’in uyguladığı ayrım nedeniyle Meclis Başkanı Arınç’ın eşi ve Başbakan Erdoğan’ın eşi de dahil olmak üzere çok sayıda AK Partili’nin eşi Köşk’teki davetlere katılmıyor.

  • Kezban Bülbül

    Yine çifte standart uygulanıyor

    İlkder Genel Başkanı Özden Sönmez: Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da çifte standart uygulanıyor. Bu konu kadına karşı bir ayrımcılık gibi yansıtılırken asıl ayrımcılık okullarda yaşanıyor. Ayrı oturmak kişinin kendi tercihidir. Aynı şekilde açık bir kadın da ayrı oturmayı tercih edebilirdi.

    Bakan’ın açıklaması değiştirmez

    Tufan Türenç: Bakan’ın yaptığı açıklama gerçeği değiştirmez. Kasıt olsa da olmasa da yanlış. Erkeklerin sırtını dönmeleri çok olumsuz. Böyle bir tablo meydana getirilmemeli. O insanlar için bu davranış doğal. Dünya görüşleri öyle. Misafirleriyle de ilişkileri böyle. Kadınlar bir tarafta, erkekler bir tarafta oturur.

    Benim eşim aynısını yapardı

    Fatih Altaylı: Asıl neden AK Parti ile ilgili ön yargı. Bu önyargılar asılsız mı değil mi, bilmiyorum. Benim eşim de aynısını yapardı. Hatta o geziye gitmezdi. Olumsuz görüşlere katılmıyorum. Kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapılsaydı, Bakan’ın eşi o gezide olmazdı. Dar çevçeveli görüşler bunlar.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi