T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 25 NİSAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

STK'lardan Rice'a soğuk karşılama

DİSK ve KESK'in de aralarında bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütleri, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye'ye yapacağı ziyareti protesto etti.

Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan DİSK, KESK, Halkın Kurtuluş Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, TMMOB, Emek Gençliği, Kaldıraç, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu üyelerinden oluşan grup, yanlarında getirdikleri pankartları açarak ve sloganlar atarak, Konur Sokak-Akay Caddesi-Tunus Caddesi üzerinden ABD Büyükelçiliği'ne yürüdüler.

Grup, Ankara Sanayi Odası'nın yanında panzerlerle önlem alan polis tarafından durduruldu. Burada basın açıklaması yapan DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgülü, ABD tarafından işgal edilen Irak'ta altyapı, eğitim, adalet, iş ve can güvenliğinin bulunmadığını, belirsizliğin Irak halkının üzerine kabus gibi çöktüğünü söyledi.

Irak'ın işgaline geniş halk kitlelerinin ve aydınların karşı durduğunu anlatan Görgülü, "Irak'ta olanlara Türkiye'de ve dünyada verilen tepkiler yeterli olmadığı için ABD şimdi de İran'ı işgal etmeye çalışıyor. Hükümeti uyarıyoruz; Türkiye'yi ABD üslerine ve askerlerine pazarlayamazsınız. Buna karşı duracağız" diye konuştu.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da "Rice'nin Büyük Ortadoğu Projesi'nde (BOP) Türkiye'ye önemli bir rol vereceğiz" diye Türkiye'ye geldiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Gittiği her yere kan ve gözyaşı götüren ABD'nin savaş planlayıcılarından Dışişleri Bakanı Rice, yeni savaş planlarıyla ülkemize geliyor. BOP nedir? Ortadoğu halklarına rağmen bölgeyi yeniden şekillendirilmesi, enerji kaynaklarına el konulmasıdır. Bu gezi ilk değildir. Daha önce de CIA ve FBI başkanları da Türkiye'ye geldi ve Türk vatandaşlarının kanı üzerinde pazarlık yaptılar. Daha sonra ortalık karıştı. Bu ülkede savaş karşıtları var. Daha önce 1 Mart Tezkeresi'nin geçmesine engel olduğumuz gibi, şimdi de Suriye'ye, İran'a müdahale edilmesine engel olacağız."

Basın açıklamasının ardından Tombul ve Görgülü yanlarında getirdikleri, işgal sırasında yaralanan ve kötü muamele gören Iraklıları gösteren fotoğrafları ABD Büyükelçiliği'nin önüne bıraktılar.

Grup, aynı güzergahı izleyerek Yüksel Caddesi'ne döndükten sonra olaysız dağıldı.

MAZLUMDER DE YÜKSEL CADDESİ'NDE

Söz konusu eylemden önce de bir grup Mazlumder üyesi, Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanarak, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Türkiye'ye yapacağı ziyareti protesto etti.

Grup adına basın açıklaması yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Emrullah Beytar, Rice'ın ziyaretinin, kamuoyuna çalışma ziyareti olarak sunulduğunu belirterek, hükümet yetkililerinden ABD ile nasıl bir çalışma yapıldığına ve bu çalışmanın içeriğinin ne olduğuna dair toplumda oluşan kaygıları giderecek somut açıklamalar yapmalarını beklediklerini kaydetti.

Beytar, "Rice'ın gelişinin ardından ABD'nin bölgedeki yayılmacılığının sürdürülmesi için Türkiye'ye yeni siyasi roller verileceğinden ve İran'a askeri müdahale olasılığının gündemde olduğu bugünlerde bölgeyi tamamen yangın yerine çevirecek ikili anlaşmaların imzalanması ihtimalinden derin kaygı duyduklarını" ifade etti.

Beytar ve beraberindekiler, daha sonra Başbakan, TBMM Başkanı ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı'na yazdıkları, ABD ile yeni askeri teçhizat ve silah alım anlaşmalarının sona erdirilmesi taleplerini içeren mektupları göndermek üzere Kızılay Postanesi'ne yürüdüler.

Postane önünde hazırladıkları ABD bayrağını yere seren grup, bayrağın üzerine oyuncak bebekler bıraktılar. Daha sonra yanlarında getirdikleri kırmızı boyayı bayrağın ve oyuncak bebeklerin üzerine döken grup, "Ortadoğu'nun kanı ABD'yi boğacak" şeklinde slogan attılar.

  • ANKARA (AA)


    Beklenen misafir Ankara'da
    Rice'tan PKK'ya karşı mücadele sözü
    WT: Rice, ABD'nin neden yan çizdiğini açıklamalı
    ABD: Türkiye ile operasyonu konuşmadık

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi