Rusya asteroit avına başlıyor!

Dünyaya yaklaşan gök cisimleri, Rusya füzeleri tarafından imha edilecek.

Furkan Özata Yeni Şafak
Kıyametin pamuk ipliğine bağlı olduğunu, dünyaya bir gök cisminin çarpması durumunda sonuçlarının ne olacağını ve NASA'nın bir asteroit yakalama projesi olduğunu önceki yazılarımızda belirtmiştik. Bildiğimiz gibi güneş sisteminde 1 milyonun üzerinde bulunan asteroitler dünya için ciddi tehlike arz ediyor. Evet, belki dünyaya çarpma olasılığı çok düşük ancak olası bir çarpma durumunda sonuçlarını düşünmek dahi istemeyiz.

Bir asteroit 'burnumuzun dibinden' geçmek üzere!

ABD'nin NASA'sı harekete geçer de Rusya hiç boş durur mu? Durmaz tabii ki. Rusya, kıtalararası balistik füze teknolojisiyle tehlike saçan gök cisimlerini avlamayı hedefliyor. Birçok kişiye göre Rusya'nın bu hedefi, 2013 yılında Çelyabinsk kentinde yaşanan meteor faciası.

  • Kıtalararası balistik füze: Asgari 5500 km ve daha fazla menzili olan, nükleer başlık taşıması amacıyla tasarlanmış bu balistik füzeler, kimyasal ve biyolojik silah etkileri ile de donatılabiliyor. İlk olarak 2. Dünya Savaşı için üretilen bu füzeler, hedefi tam isabet ettirme konusunda çok başarılı değildi. İlerleyen yıllarda yapılan geliştirmelerle en küçük hedefe bile başarılı nokta atışı yapabilecek hale getirildi.



Rusya Makeyev Roket Dizayn Bürosu'ndan bir yetkilinin açıklamasına göre bu füzeler, çapı 20 ila 50 metre arasında değişen asteroitleri avlayabilecek. Tabii bunun için büronun öncelikle hükümetten onay alması gerekiyor. Onay alındığı takdirde, 2036 yılında dünyaya yakından geçecek olan Apofis asteroitinde deneme yapılması planlanıyor.

Meteor ilk kez can aldı!

Lakin Rusya'nın bu projesi uzay bilimcileri tarafından tamamıyla desteklenmiyor. Örneğin Purdue Üniversitesi astrofizik profesörlerinden Henry Melosh, projenin yanlış ve oldukça tehlikeli olduğu görüşünü savunuyor. Melosh'a göre, asteroitleri saf dışı bırakmak için çok daha güvenli yöntemler kullanılabilir.

Projenin akıbetini hep beraber bekleyip göreceğiz.