|

Kıyamet pamuk ipliğine bağlı!

Delinmiş ozon tabakası, gökyüzünü kaplayan toz bulutları ve devasa çukurlar...

Yeni Şafak ve
14:18 - 14/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Dünyaya bir gök taşı çarpması durumunda sonuçlarını tahmin etmek çok da güç değil. Meteor olayları ile ilgili çekilmiş birçok belgesel ve yayımlanmış birçok yazı var. Bu verilerden edindiğimiz bilgilere göre olası bir gök taşı çarpması durumunda yaralanma ve ölüm gerçekleşebilir, bir mahalle büyüklüğündeki yerleşim yeri yok olabilir. Hatta bir asteroitin çarpması durumunda dünyadaki bütün yaşam son bulabilir.





Bilim insanları, dünyaya orta ölçekli bir asteroitin çarpması durumunda tam olarak neler olabileceğini araştırmaya

Bilim adamı Charles Bardeen ve meslektaşları, ilk olarak 1 km çapındaki bir asteroitin dünyaya çarpması durumunda iklimde oluşabilecek değişiklikleri değerlendirdi. Araştırmaya göre eğer böyle bir durum gerçekleşseydi; yaklaşık 15 km genişliğinde bir çukur oluşurdu ve atmosfere çok büyük bir toz yığını dağılırdı. Ortaya çıkan ısı nedeniyle büyük ölçekleri yangınlar da görülebilirdi.







En kötü senaryolardan birisine göre de atmosfere çıkan parçacıkların 6 sene boyunca gökyüzünde kalması. Havadaki parçacıkların güneşte ve stratosferde fazladan ısınmaya yol açabileceği öngörülüyor. Bu ısı artışının sonucunda ise kimyasal reaksiyonlarda hızlanmalar meydana gelecek ve

%55 oranında kayıp yaşanacak.



Ozon tabakasındaki bu kayıp, tropik bölgelerde birkaç yıl boyunca ultraviyole indeksinin 20 olacağı anlamına geliyor. Hemen bunun ne anlama geldiğini açıklayalım.

aldığımız bilgiye göre, ultraviyole indeksinin 11 olması, radyasyonun canlılar üzerinde, olası en yüksek risklerini işaret ediyor. Bu durumlarda güneşte kalma süresinin en fazla 5 dakika olması gerekiyor. Şimdi düşünelim; UV indeksi 11 olduğunda sonuçlar böyle iken, 20 olduğunda kim bilir neler olur. Neredeyse güneş ışınlarına karşı hiçbir korumamız kalmamış oluyor.




Tüm bunlar yaşanırken diğer yandan atmosfere çıkan parçacıklar, güneş ışınlarının dünyaya erişmesini %70 oranında azaltacak. Bu nedenle dünya yüzeyinin ortalama ısısı -10 olacak ki bu da denizlerin donmasına ve mini bir buz çağına neden olacak. Gördüğümüz gibi gök taşının çarpması sonrası yaşananlar birbirini tetikliyor. Yani 1 km çapındaki bir gök cisminin dünyaya isabet etmesi bu sonuçları doğuruyor. Daha büyük bir cismin isabet etmesi durumunda sonuçları varın siz düşünün.




Hazır konu açılmışken dinozor örneğini vermemek olmazdı. Zira bir teoriye göre yaklaşık 65 milyon yıl önce 15 km çapında bir meteor düştü. Atom bombasından 1 milyar kat daha büyük bir patlamaya neden olan meteor birçok doğa olayına neden oldu. Bu ölümcül derecede doğa olayları karşısında direnemeyen dinozorlar ise ölmeye başladı ve zamanla nesilleri tükendi.




#asteroit
#meteor
#Charles Bardeen
#gök taşı
#ozon tabakası
#ultraviyole indeksi
#dinozor
#titanozor
8 yıl önce