|

NASA'dan 'asteroit yakalama' projesi!

NASA, dünyamıza çarpması halinde kitlesel felakete yol açabilecek asteroit'ler için düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
14:24 - 13/01/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

NASA, asteroit tehlikesine karşı hazırlıklarını arttırıyor. Bildiğimiz gibi asteroitler, çoğunlukla Mars ile Jüpiter gezegenleri arasında kalan gök cisimleri. Güneş sistemimizde 1 milyonun üzerinde asteroit olduğu biliniyor. Dünyamız çevresinde de tehlike arz eden asteroitler var. NASA bunlara '

dünyaya yakın objeler

' ismini vermiş.



NASA, bu cisimlerin tespiti ve güvenliğin sağlanması için,

Gezegeni Koruma Koordinasyonu Ofisi

(PDCO) çatısı altında ciddi çalışmalar yapıyor. Bu konuda desteğini esirgemeyen ABD hükümeti de, NASA'ya ayırdığı

. PDCO'nun kurulması için 4 milyon dolar bütçe ayıran ABD, NASA'ya 2016 yılı için gezegen güvenliği bütçesi adı altında 50 milyon dolar bütçe ayırdı.







Bilim insanları şimdiye kadar dünya çevresindeki 900 metreden büyük asteroitlerin %90'ını keşfetti. NASA'nın yeni hedefi 140 metre çapından büyük asteroitleri keşfetmek ki bunun için muhtemelen yeni nesil görüntüleme cihazları kullanılacak. Ofis bir yandan asteroitlerin keşfiyle uğraşırken, diğer yandan da potansiyel bir tehlike karşısında devletleri uyarmak için hazırolda bekliyor.



Henüz ciddi bir tehlike algılamayan ofis, olası güvenlik önlemlerini değerlendiriyor. Bu önlemlerden birisi asteroitleri yakalama projesi:




Videoda gördüğümüz üzere bir uzay aracı gökcismine yaklaşıyor ve yakalıyor. Bu sayede olası bir tehlike de önlenmiş oluyor. NASA'nın ayrıca ESA (Avrupa Uzay Ajansı) ile ortak yürüttüğü bir proje daha var; Gök taşı Çarpma ve Sapma Değerlendirmesi. Bu projeye göre ise olası bir tehlike durumunda asteroit, farklı bir cisimle çarpıştırılarak yönünün değiştirilmesi sağlanacak.



Hatırladığımız üzere 2 sene önce 2012 DA14 adı verilen ve olimpik yüzme havuzu büyüklüğündeki bir asteroit 'olası tehlike' olarak değerlendirilmiş ancak dünyayı



#nasa
#asteroit
#gökcismi
#esa
#Gezegeni Koruma Koordinasyonu Ofisi
#PDCO
8 yıl önce