T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

B İ L İ Ş İ M

Korsan yazılımda 'ileri'yiz!

Dünyada lisanssız yazılım kullanma oranı yüzde 37 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 69'larda seyrediyor. Bundan doğan vergi kaybının ise 235 bin 200 dolar olduğu tahmin ediliyor.

1995 yılından bu yana Türkiye'de yazılım telif haklarının korunması için çalışmalar yürüten BSA (Business Software Alliance) İstanbul'un Anadolu yakasında yer alan şirketlere, ellerindeki lisanssız yazılımları lisanslamak için 45 gün süre tanıdı. BSA Türkiye Genel Koordinatörü Erol Özkür, yaptığı yazılı açıklamada, tanınan 45 günlük süre içinde Mali Polis'le birlikte yapılan baskınlara ara verileceğini ifade ederek, lisanssız yazılımın sektörün gelişimine büyük darbe vurduğunu kaydetti. Özkür açıklamasında yazılımda dev bir ülke haline gelen Hindistan örneğini hatırlatarak şunları söyledi: "Ülkemizin global BT (Bilgi Teknolojileri) liginde ve özellikle yazılım üretimi alanında dünyanın ileri gelen ülkeleri arasında yer almasını istiyoruz. Ama ne yazık ki, yazılımın ülkemizde bütün bilişim sektörü içindeki payı sadece yüzde 4. Bu alanda İrlanda, İsrail ve özellikle Hindistan gibi ülkelerde yaşanan gelişmeleri dikkatle ve biraz da imrenerek izliyoruz." İsrailli yazılımcıların geliştirdiği ICQ için Amerikan AOL firmasının ödediği ücretin 407 milyon dolar gibi muazzam bir rakam olduğu hatırlatılan BSA açıklamasında, bu alanda başdöndürücü gelişmeler kaydeden Hindistan örneği de verilerek, "Hindistan, tüm ihracat gelirlerinin yüzde 14'ünü yazılım satışından elde ediyor. 2000 yılında 6.2 milyar doları bulan ihracatın yüzde 62'sinin Kuzey Amerika'ya yapılması da çok önemli bir nokta. İçinde bulunduğumuz yıl için yazılım sektöründe yüzde 40-50 arasında bir büyüme bekleniyor. Sektörde istihdam edilen personel sayısı ise 400 bini buluyor" denildi.

Türkiye'nin yazılımda Hindistan örneğinden hareketle öncü bir ülke olmasının savunulduğu açıklamada, "Türkiye neden ikinci bir Hindistan olmasın? Ne var ki, lisanssız yazılım kullanma oranının dünya ortalamalarının iki kat üzerinde seyrettiği bir ortamda bu düşü gerçekleştirmek olanaksız" ifadelerine yer verildi. Dünyada lisanssız yazılım kullanma ortalamasının yüzde 37 iken, Türkiye'de bu oranın yüzde 69 olduğuna dikkat çekilen açıklamada, lisanssız yazılım nedeniyle oluşan istihdam kaybının 22 bin 300 kişi, vergi kaybının ise 235 bin 200 dolar olduğu kaydedildi.


En büyük yazılımcı IBM

IBM, Software Magazine dergisinin "Software 500" listesinde, dünyanın en büyük yazılım ve servis firması seçildi.
Software Magazine Dergisi'nin "Software 500" listesi açıklandı. Dergi Haziran/Temmuz 2001 tarihli sayısında yer alan "Software 500" listesinde dünyanın en büyük yazılım ve servis firması olarak IBM ilan etti. IBM, 2000 yılında yazılım ve servisten 45.75 milyar dolar elde etti.
IBM Yazılım içindeki büyümenin en önemli kaynağını e-iş altyapı yazılımlarının satışı oluşturdu. Örneğin IBM'in uygulama ve entegrasyon middleware ürünü olan WebSphere, dokuz çeyrek dönemdir iki haneli oranlarda büyüyor. IBM'in veritabanı ürünü olan DB2 ise, tam 15 çeyrek dönemdir kesintisiz olarak satışlarını artırıyor. Bu büyüme 2001 yılında da devam ediyor. Örneğin WebSphere, 2001 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 44 oranında büyürken, aynı dönemde DB2'nun büyüme oranı ise yüzde 19 olarak gerçekleşti.
Yazılım ve servis sağlayıcılarının yer aldığı liste, firmaların finansal performansı ve büyümesi ile trend bilgisi doğrultusunda hazırlanıyor. Software 500 listesi, iş dünyasına yönelik yazılım ve servisleri geliştiren özel ve kamu kuruluşlarını içeriyor ve kurumsal yazılım alanını değerlendiriyor.
Sıralama, 2000 yılında tüm dünya çapında elde edilen yazılım ve servis gelirlerini gösteriyor. Tedarikçiler, pek çoğu farklı alanlarda da faaliyet gösterdikleri için toplam kurumsal gelirleri açısından değerlendirilmiyorlar. Yazılım gelirleri, lisans ücretlerinin yanı sıra, bakım ve destek gelirleri, profesyonel servis/danışmanlık ve özel programlama gelirlerini içeriyor. Takvim yılı temelindeki finansal bilgiler, Software Magazine'in firma anketleri, kamuya açık dokümanlar ve endüstri analistlerinin değerlendirmeleri doğrultusunda hazırlanıyor.


KOBİ'ler için digital iş merkezi

Alcatel e-Ticaret liderliğinde kurulan "www.toptanpazaryeri.com", KOBİ'lere elektronik ortamda yeni iş fırsatları sunuyor. Üretici, toptancı ve dağıtıcıların hizmetine açılan toptanpazaryeri, şirketlere, banka ve lojistik entegrasyonla birlikte bir bütün olarak şirketler arası e-ticaret olanağı sağlıyor. Alcatel e-Ticaret Genel Müdürü Tayfun Türkalp, toptanpazaryeri projesini tanıtmak amacıyla düzenlenen toplantıda proje ile KOBİ'lerin internetin olanaklarından yararlanarak daha az insan gücü ve yatırımla pazarlarını genişletme ve rekabet avantajı imkanı bulacaklarını belirtti. TÜSİAD Yeni Ekonomi Alt Komitesi Başkanı Tuğrul Tekbulut da konuşmasında, KOBİ'lerin küresel pazarlarda rekabet edebilmesi için teknolojinin sunduğu olanaklardan azami ölçüde yararlanması gerektiğine dikkat çekti. GARTNER İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Arzu Gençoğlu da, Avrupa'da e-ticaretin hızla geliştiğine, 1999'da 12.5 milyar dolar olan şirketler arası e-ticaretin 2004'de 1 trilyon dolar olmasının beklendiğine işaret etti.

 
TEKNOLOJİ VİTRİNİ
Motorola'nın yeni ürünü: 192
Motorola'nın yeni ürünü Talkabout 192 GPRS teknolojisine sahip bir telefon. 96 x 64 piksel çözünürlüğe sahip 5 satırlık ekranı bulunan Talkabout 192, WAP'ın 1.1 sürümünü de destekliyor. 192, animasyonlu ekran koruyucu, titreşim, oyunlar, hesap makinası, alarmlı saat ve hızlı SMS özelliklerine de sahip.
Sunumda Sony kalitesi
Empati Bilişim, dağıtımını yaptığı Sony marka projeksiyon cihazlarına bir yenisini daha ekledi. Sony VPL-CS1 ve VPL-CS2'den sonra, aynı serinin bir diğer halkası olarak VPL-CS3 de Türkiye pazarına sunuldu. VPL-CS3, 1.440.000 pikselden oluşan LCD kristal paneli, 650 ANSI Lümen ışık gücü ve 1280X1024 çözünürlüğe sahip.
Barkod okumada tabanca dönemi
Exim A.Ş., avuçiçi PC'ler için geliştirilen Symbol TRG 3000 aksesuarını kullanıcılara sunuyor. Tak-çıkar yöntemi ile takılabilen cihaz, avuçiçi PC'lere tabanca formu vererek barkod okuma sırasında rahat kullanılmasını sağlıyor. Symbol TRG 3000 aksesuarı, Exim A.Ş. tarafından sunuldu.
FBI virüs yazarı 'hack'ladı
Şifre kırıcıların (hacker) evlerde kullanılan bilgisayarlara sızıp kontrolü ele geçirmelerine yarayan bilgisayar virüs programı "W32-Leave worm"u yazan kişi, FBI ve Scotland Yard'ın ortak çalışmasıyla yakalandı. Yetkililer, adı açıklanmayan 24 yaşındaki kişinin 23 Temmuz'da yakalandığını, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını açıkladı. İngiliz Bilgisayar Suistimal Kanunu'na göre suçlanan bu kişi, 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunuyor. "W32-Leave worm" adındaki solucan ya da virüs programı, bir şifre kırıcının, kurbanın bilgisayarına sızmasına ve bilgisayarın denetimini eline geçirmesine yardımcı oluyor.
Yerli bir motor!
Türkçe sitelere en kolay yoldan ulaşmak için yerli arama motorlarını kullanıyoruz. Yerli arama motorlarına Sitebul.com adından yeni bir site ekleniyor. Halen test yayınında olan site, şu ah veritabanını geliştirmekle meşgul. Eğer sizin de siteniz varsa, hemen Sitebul.com'a girerek, sitenizi ekleyebilirsiniz. Sitenizi arama motorlarına eklemenin, size daha fazla ziyaretçi getireceğini söylemeye gerek yok değil mi?
www.sitebul.com
19 Ağustos 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED