T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

BM'den Filistine red

Aksa'da dün yine gözyaşı vardı Müslümanlar'ın ilk kıblesi ve üçüncü Harem-i Şerif'i olan Mescid-i Aksa'nın, Yahudi terörist Denis Ruhan tarafından ateşe verilişinin dün 32. yıldönümüydü. Filistin, Ürdün, ve Mısır'da saldırının yıldönümü nedeniyle dün büyük bir gösteriler düzenlendi.

BM Güvenlik Konseyi'nde önceki gün yapılan görüşmede, Filistinliler'in isteği olan Ortadoğu'ya gözlemci gönderilmesi yönündeki talep reddedildi. Arap Birliği dışişleri bakanları Mısır'da toplanıyor.

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde önceki gün yapılan görüşmede, Ortadoğu'ya uluslararası gözlemci gönderilmesi yönündeki Filistin talebini bir kez daha reddederek, bunun pratik bir öneri olmadığını belirtti. Filistinliler'in önergesi ile BM Güvenlik Konseyi'nin gündemine gelen iki günlük açık tartışma oturumlarına Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinin yanısıra, konuyla ilgilenen BM'ye üye tüm ülkelerin katılabileceği öğrenildi. Öte yandan, İsrail Ordusu önceki akşam saatlerinde yine Filistin bölgelerine girdi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Filistin mülteci kampı Refah yakınına yapılan saldırı sırasında 7 kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail polisi, dün Kudüs'teki patlamanın, kentin popüler barlar sokağındaki bir park yerinde meydana geldiğini ve patlama sonucu ölen veya yaralanan olmadığını açıkladı. Olayın sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Bu arada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin güney sahilindeki Cape Town kenti, 10 bin Müslüman'ın katıldığı İsrail karşıtı bir gösteriye sahne oldu. Geniş güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği gösteride, Ortadoğu'daki şiddetin sorumlusu olarak gösterilen İsrail aleyhinde sloganlar atıldı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'u Adolf Hitler'e benzeten göstericiler, daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Arap Birliği toplanıyor

Arap Birliği dışişleri bakanları, Filistinliler'e verilecek desteği görüşmek üzere bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanacak. Dışişleri bakanları, Filistinliler ile İsrailliler arasında çatışmaların başladığı geçen yıl Eylül'den bu yana 5. kez biraraya gelecek. Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısının yanısıra bölgedeki şiddetin sona erdirilmesinin yollarının ele alındığı iki Arap zirvesi düzenlenmişti. Toplantıların hiçbirinde mali destek taahhütleri dışında önemli adımlar atılmadı.

Gizli Mısır planı

İsrail'e uluslararası gözlemci gücü gönderilmesi konusundaki tutumunu sürpriz bir şekilde yumuşatan Mısır'ın, Almanya ile gizli bir plan hazırladığı ve bunu Washington'a da sunduğu haber veriliyor. Bölgede bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Fischer'in bu planı taraflara ileteceği belirtiliyor. İsrail basınına sızan bilgilere göre, plan, Mısır'a barış sürecinde başat bir rol verilmesini, bölgeye uluslararası gözlemciler yerine muhtemelen Türkiye'den bir grup gözlemci gönderilmesini, AB'nin Filistin Yönetimi'ne çok büyük miktarlarda mali yardım yapmasını öngörüyor. Peres'in kendi planı ile bu planı koordine etmeye çalıştığı belirtiliyor.

Fischer'in, temasları sürüyor

Alman Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, dün İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistinliler'in Başkanı Yaser Arafat ile birer görüşmede bulundu. Fischer ile biraraya gelen Arafat, İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Perez ile görüşmeyi kabul ettiğini açıkladı. Görüşme sonrası bir basın açıklaması yapan Arafat, "Sayın Fischer, bana Perez ile görüşmemi teklif etti. Ben de Sayın Fischer'in bu teklifini kabul ettim" şeklinde konuştu. Vakti henüz açıklanmayan buluşmanın, Fischer'in Berlin'deki bürosunda gerçekleşeceği kaydedildi.

 
"Dünya vergisi"getirilsin
IMF reçetelerine aykırı uygulamalarıyla tanınan Mahathir, yoksul ülkelerin küreselleşmeyi kabul etmelerine karşılık, zengin ülkelerin çokuluslu şirketlere "dünya vergisi" getirmesini teklif etti.
Hazar stratejisi belirleniyor
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika Müşaviri Mehmedov "Aliyev, Eylül'ün ikinci yarısında İran'a gidecek. Türk Yıldızları'nın gösterisi, Türkiye ile stratejik işbirliğimizin açık bir göstergesidir" dedi.
Makedon Bakan Türkiye'de
Makedonya Dışişleri Bakanı İlinka Mitreva, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in konuğu olarak dün Türkiye'ye geldi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Mitreva, Bakan Cem ile Balkanlar'daki son durum ile özellikle Makedonya'da yaşanan ateşkes süreci ve sonrasını ele alacaklarını söyledi. Mitreva Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Ecevit tarafından kabul edildi.
Göstericiler IMF'yi korkutuyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkilileri arasında 29-30 Eylül tarihlerinde yapılacak yıllık zirve, Washington polisini şimdiden alarma geçirdi. Küreselleşme karşıtı protestoculara karşı sıkı önlemler almayı kararlaştıran bölge polisi, toplantıların yapılacağı 18. Cadde'yi geniş çember altına almayı planlarken karşıt grubun avukatları olayın sivil hakları ihlal kapsamına girdiğini belirttiler.
22 Ağustos 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED