T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Nesiller boyu okurduk

Bir zamanlar ders kitapları nesilleri eğitir, aynı önlükler giyilirdi. Her yıl değişen ders kitapları ve önlükler, "Biz, kardeşlerimizin kitaplarıyla, önlükleriyle okurduk" diyen velilerin ceplerini yakıyor

Çok değil birkaç yıl öncesine kadar, okutulan ders kitapları, yıllarca elden ele dolaşır, sayfaları lime lime olana dek özellikle maddi durumu elvermeyen ailelerin imdadına yetişirdi. Kardeşler birbirlerine kitaplarını verir, her yıl aynı kitabı almaya gerek kalmazdı. Fakat son yıllarda, MEB'in her yıl değişik yazarlarca hazırlanan kitapları basması, velileri mağdur ediyor. Bu yıl, öğrenim görmesi beklenen öğrenci sayısı yaklaşık 15 milyon. MEB ise 228 çeşit ders kitabını, sadece 14 milyon 709 bin 500 adet bastı. Bu, en az 5 adet kitap alan 15 milyon öğrencinin, 60 milyon kitaba daha ihtiyaç duyduğu anlamına geliyor. MEB ise bu açığı, özel sektörün kitaplarını okutmakla kapatıyor. Özel sektör, devlet okullarında kitaplarının okunması için Talim Terbiye Kurulu'nun onayını alıyor ve okullar da kurulun "okutulabilir" kararını bekliyor. Veliler ise okutulacak kitapların seçiminde rant kaygısının öne geçtiğini savunurken, her yıl değişen kitaplara para yetiştiremediklerini söylüyorlar. Veliler, 5 yılda bir değişmesi gereken kitapların her yıl değişmesi kadar, devlet okullarındaki yöneticilerin, standart mavi olan önlükler yerine farklı renk ve model istenmesini de aykırı buluyor. Tekstil piyasasının, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ucuz mal sattığına işaret eden veliler, önlük fiyatlarının yüzde 100 oranında artmasını da kınıyorlar.

EĞİTİM KAZANÇ KAPISI OLMUŞ

Mustafa Kahraman (Öğrenci velisi)
İlköğretimde 3 çocuğum var. Hiçbiri, okuduğu kitabı kendinden sonra gelene veremiyor. Okul, özel dikimli önlük istiyor. Bu önlük ise sadece okulun yakınındaki bir yerde satılıyor. Yani Mahputpaşa'ya gidip ucuz önlük alma şansımız yok. Geçen yıl 6 milyon lira olan önlük bugün 13 milyon lira. Tekstilde bir fiyat durgunluğu yaşanmasına rağmen fiyatlar yüzde 100'ün üzerinde arttı.

Murat Çapkın (Öğrenci velisi)
Biri 6., diğeri 9. sınıfa geçen iki çocuğum var. Bu yıla kadar ders kitapları hep değişti. Artık eskisi gibi, sonradan gelen öğrencinin, büyük kardeşinin kitaplarını kullanmak gibi şansı yok. Türkiye'deki eğitim sisteminin ne kadar kötü durumda olduğu görülüyor. Bu, bir pazar kavgası. Herkes eğitim pazarından biraz daha fazla pay alabilmenin peşinde.

 
'Taşımalı'ya yakın takip
Okulların açılmasıyla, okul servis araçları ilköğretim müfettişleri ile okul müdürlerince denetlenecek ve trafik denetimlerinin sürekli yapılması sağlanacak
'Alo Kayıt'a şikayet yağıyor
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, öğrenci velilerinin kayıtta yaşayabilecekleri sorunları çözmek için oluşturulan hatta, ortalama 2 dakikada bir şikayet geliyor.
Okulun, karakol olması önlendi
Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Şevketiye Köyü'nde, uzun süredir boş duran okulun, jandarma karakolu olarak kullanılması talebine karşı çıkan köylülerin bu isteği gerçekleşti. Hayırsever bir vatandaş tarafından yaptırılan 8 derslikli ilkokulun, köyden taşımalı eğitim yapılması nedeniyle kullanılmaması üzerine, buraya jandarma karakolu yapılmak istendi. Haberi alan köylüler, okulu vermemek için Muhtar Şerif Orhan başkanlığında bir heyetle valiliğe başvurdular. Vali Süleyman Kamçı'nın kabul ettiği köylüler, "Uzun süredir boş duran okulumuzu, Milli Eğitim Müdürlüğü yine eğitime yönelik olarak kullansın. Jandarma karakoluna karşı değiliz, ama köyümüzün ilk ve tek eğitim yuvasını kaybetmek istemiyoruz. Burada ana okulu ve biçki dikiş kursları açılsın" dediler. Vali Kamçı da, halkın ısrarlı tutumu üzerine, okulun köylülerin isteği doğrultusunda tekrar eğitime kazandırılması talimatını verdi.
31 Ağustos 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED