T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N

Ekranda beleşçiliğe son!

Günün hemen her saatinde Yeşilçam filmleri yayınlayan TV'ler artık bedava Türk filmi yayınlayamayacak. Oyuncular Meslek Birliği, yayınlanacak her filmden oyuncular adına telif alacak.

Yıllardan beri fikir, sanat, müzik ve edebiyat eserlerinin yayın hakkı, belirsizlik içinde sürüp gitti. Türk filmlerini onlarca kez gösteren Tv kanalları, oyuncular ve yapımcılara beş kuruş ödemeden yayınlarını sürdürdüler. Oyunculara telif ödenmemesinin gerekçesi de, yasada onların "yaratıcı sınıf" yani eser sahibi olarak görülmemesiydi. Kültür Bakanlığı'nca 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın düzenlenmesi, 'yaratıcı sınıf'ın yanına, 'komşu hakları'nın eklenmesi ve yönetmeliklerin hazırlanmaya başlamasıyla telif yeni boyut kazandı. MESAM, MÜYAP ve Müzik Yorumcuları Birliği MÜYORBİR, müzik kanallarından telif almaya başlayınca sıra, film yorumcularına yani oyunculara geldi.

'Komşu hakları' kurtardı

Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) ve Tiyatro Oyuncuları derneği (TODER)' den oluşan üç dernek, telif konusunda mücadele edebilmek için Oyuncular Meslek Birliği OYUNCUBİR'i kurdular. Derneğin Genel Başkanı Can Kolukısa, Tv'lerin yayınladıkları Türk filmlerinin jenerikte geçen oyuncuları adına telif alacaklarını ve toplanan paradan payına düşeni oyuncuya vereceklerini ifade ediyor. Telifle ilgili asıl anlaşmazlık, 'komşu hakları' etrafındaydı. Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Kadri Yurdatap, bu konuda Avrupa'da yasa olmadığını, sadece film şirketleri ve oyuncular arasındaki anlaşmaların söz konusu olduğunu savunurken, Can Kolukısa, telif yasalarının 'komşu hakları' dahil Avrupa'da 40- 50 yıldır çalıştığını söylüyor.

Ekimde uygulanacak

Film şirketlerinin Türk filmlerini oyunculara beş kuruş ödemeden TV'lere sattıklarını belirten Kolukısa, onlarla oturup anlaşmanın mümkün olmadığını söylüyor. Kolukısa, şimdi tek muhataplarının Tv kanalları olduğunu, ilk protokolü TRT'yle yapacaklarını anlatıyor. Kolukısa, Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmeliklerin Eylül sonunda tamamlanacağını kaydediyor.

 
22:05/CNN TURK
'Yahudilik' tartışması
Gazeteci Taha Akyol Eğrisi Doğrusu programında, geçtiğimiz günlerde hunharca katledilen ve musevi olduğu bilinen Türkiye'nin önde gelen işadamları arasındaki Üzeyir Garih'i yadetmek adına 'Osmanlı'dan günümüze Yahudilik' konusunu tartışmaya açıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konuk olacağı programda, "Osmanlı'nın Yahudileri İspanya'daki zulümden neden kurtardığı", "Osmanlı Tarihi'nde Türk-Yahudi, Müslüman-Musevi ilişkilerinin nasıl olduğu", "Bütün azınlıkları Osmanlı'ya karşı ayaklandıran milliyetçiliğin Yahudi Camaati'nde nasıl karşılandığı", "Yahudilerin neden daima Osmanlı ve Cumhuriyet'e sadık kaldıkları" soruları cevap buluyor.
21:10/NTV
Dünya rekortmenleri koşuyor
Atletizmde "Golden League" heyecanı bu akşam koşulacak Berlin Grand Prix ile sona eriyor. 50 kilo altının sahibini bulacağı atletizm gecesi canlı olarak yayınlanıyor. Dünya Atletizm Şampiyonası'ndan sonra sezonun son önemli yarışması Berlin Olimpiyat Stadı'nda yapılacak. Kenan Onuk'un sunacağı yarışta, Marion Jones, Gabriela Szabo gibi dünyanın en önemli atletleri koşacak.
31 Ağustos 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED