T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

İslam âleminde
buruk bayram

İslam dünyası rahmet ayını uğurlayıp, sevinç ve neşe dolu bir güne dün girdi. Müslümanlar, bayramı sevinç ve hüzün içinde kutluyolar.

İslam dünyası Ramazan Bayramı'nı kutluyor. Farz olan orucun tutulduğu mübarek Ramazan ayının geçmesiyle birlikte birçok İslam ülkesi dün Ramazan Bayramı'na neşe, sevinç, huzur ve güven dolu bir ruh ile girerken, diğer bazı İslam ülkeleri ise bayrama silahların, topların, huzurun ve emniyetin olmadığı bir dünyada girdiler.

Tüm İslam dünyasında her yıl bayramlar aynı ruh ve çoşku ile karşılanır. Bayramlar, çocukların neşe ve sevinç kaynağıdır. Ama bu yıl öyle olmadı, bir- çok İslam ülkesinde Müslümanlar bayrama hüzün içinde girerken, İslam dünyasında yaşanan savaşlar ve ekonomik krizler en çok çocukları vurdu.

Çocuklar için huzur kaynağı ve mutluluk günleri olan bayramlar, İslam ülkelerinin içinde bulunduğu içler acısı durumdan dolayı herkesi üzdü. Filistin, Keşmir, Çeçenistan, Afganistan ve Filipinler'de devam eden savaşlar çocukların bayram yapmasını engellerken, Bangladeş, Endonezya, Mısır, Cezayir ve diğer Afrika ve Asya'daki bir çok İslam ülkesinde ekonomik krizden dolayı babalar çocuklarını bu bayram da sevindiremedi. Bu yıl bayram çocuklar ve bebekler açısından buruk, hüzünlü, kederli ve acı geçiyor.

Dünyada kutlamalar

Ramazan Bayramı, yaklaşık 20 milyon Müslüman'ın yaşadığı Rusya'da da kutlanıyor. Başkent Moskova'daki Merkez Camii'nde bayram namazını, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Şeyh Ravil Gainutdin kıldırdı. Bu arada konsey rakamlarına göre, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu federal cumhuriyetler de dahil olmak üzere, ülke çapında toplam 7 bin cami bulunuyor. Ülkede son iki yıl içinde açılan cami sayısının yaklaşık 100 olduğu, bunlara son yıllara kadar Müslüman nüfusun hiç olmadığı, ancak sonradan durumun değiştiği Salehard, Norilsk ve Vologda'nın da dahil olduğu belirtildi.

 
FİLİSTİN, IRAK VE AFGANİSTAN'DA ÇOCUKLAR
İslam dünyası yaşadığı savaşlar ve ekonomik krizlerden dolayı, bayrama buruk girerken bundan en çok çocuklar etkilendi.
İSRAİL'DEN FÜZE SALDIRISI
İsrail'e ait iki helikopterin Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Filistin güvenlik tesislerine bayramın ilk sabahı füze saldırısı düzenledi.
Tora Bora düştü
Kuzey İttifakı dün Tora Bora bölgesindeki son el-Kaide mevzisini de ele geçirdi. Tora Bora'da tüm araştırmalara rağmen Usame bin Ladin'in izine rastlanılmadı.
Rusmsfeld Afganistan'da
Güney Kafkasya ve Orta Asya gezisini sürdüren ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, dün Afganistan'a gitti.
Polonya soğuktan donuyor :129 ölü
Polonya'da etkili olan soğuk hava, 129 kişinin ölümüne yol açtı. Ulusal polis sözcüsü Marcin Szyndler, ölenlerin çoğunun evsiz olduğunu bildirdi. Hava sıcaklığının bu kış eksi 25 dereceyi bulduğu ülkede, geçen yıl da soğuktan 112 kişi ölmüştü. devam ettiğini bildiriyorlardı.
Bu arada soğuk hava dalgasının Polonya'dan sonra başta baltık cumhuriyetleri ve Rusya olmak üzere tüm doğu Avrupa'yı etkisi altına alacağı tahmin ediliyor.
17 Aralık 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED