T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Şimdi de baklava turizmi

Yaz, kış turizmi, inanç turizmi derken şimdi de baklava turizmi çıktı. Yabancı tatlıcılar baklava yapmasını öğrenmek için Türkiye'ye akın ediyorlar.

Şeker hastaları için çıkardığı light baklavanın ardından kalp hastalarının yiyebileceği bir baklava çıkarmaya hazırlanan Güllüoğlu tesisleri yabancı akınına uğruyor. Türkiye'de ekonomik kriz olanca ağırlığı ile sürerken tatlı şeyler de oluyor. Karaköy Güllüoğlu Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı M.Nadir Güllü, başta Amerikalı, Alman, Yunan olmak üzere pekçok ülkeden tatlıcıların baklava yapımını öğrenmek için Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Almanlar'a baklava brifingi

Karaköy'daki 5 katlı binada günde 1.5 ton baklava ürettiklerini belirten Nadir Güllü, geçtiğimiz günlerde Alman Fırıncılar Birliği üyelerinden 27 kişilik bir heyetin gelerek Güllüoğlu tesislerini ziyaret ettiklerini söyledi. Almanlara bakava yapımı hakkında brifing verdiklerini vurgulayan Güllü, ustaların hamur açma şovunun Alman fırıncıları büyülediğini söyledi. Güllü, Alman Pasta ve Börekçiler Birliği Başkanı Andreas Kofler'in baklavayı Almanya'da tanıtmak istediğini belirterek, her gelen heyeti kendi imkanlarıyla ağırlayarak devletin gönüllü turizim elçisi olduklarını söyledi.

Türk baklavası Cezayir'de

Hamur işi tatlıcılıkta ileri seviyelerde bulunan Cezayir'de de Türk usülü baklavaya olan ilgi bu ülkenin tatlıcılarını Türkiye'ye getirmiş. Cezayirli tatlıcılar Muhammed Sammy Gourou ve oğlu Tacim Gourou, Türkiye'ye gelerek Karaköy Güllüoğlu tesislerinde Başkan Nadir Güllü'den baklava yapımının inceliklerini öğrenerek ülkelerine dönmüşler.

Güllüoğlu ismindeki karışıklık

Türkiye'deki ekonomik zorluklara rağmen yurtdışına yatırım yapmayı düşünmediğini belirten Güllü, Güllüoğlu ailesinin 5. kuşak baklavacısı. Baba Hacı Mustafa Güllü halen tatlılarda kullanılan malzemeleri bizzat kendisi seçiyor. Bu arada M. Nadir Güllü, piyasada birden fazla Güllüoğlu tesisleri olduğu için kendilerinin de bunlarla karıştırıldığını söyledi. Nadir Güllü, kendilerinin sadece Karaköy'deki katlı otoparkın altı ile yine aynı semtteki merkez binada üretim yaptıklarını kaydetti.

Light baklavadan sonra yeni buluş

Sağlık uzmanları ile birlikte uzun süre çalışarak şeker hastaları için light baklavayı ürettiklerini belirten Nadir Güllü, yakında çok önemli bir buluş daha gerçekleştireceklerini söyledi. Güllüoğlu tesislerinde günde ortalama 1.5 ton üretilen 40 katlık baklavanın beşte biri ihraç edilirken iç piyasada tüketilen baklavanın önemli bir kısmı da otel ve restoranlara gidiyor. Nadir Güllü'ye göre baklavanın göze, kulağa,damağa, burun gibi 5 duyu organına hitap etmesi gerekiyor.

Yunanlar'a baklava ikramının ilginç hikayesi

Yunanlar'la ortak yatırım konusunda görüşmeler yapmak için Yunanistan'a giden M.Nadir Güllü Atina'da ilginç bir hikayesinin olduğunu söylüyor. Hikaye şöyle: Nadir Güllü, Atina'da düzenleyeceği toplantıda Yunan basın mensuplarına baklava ikram etmek için otobüse aldığı baklavaları Yunanistan'da çaldırmış. Acilen Yunanistan'daki tatlıcıları birbir gezerek Türk baklavası ararken de tatlıcının birinde Karaköy Güllüoğlu baklavası bulmuş.


 
BİTMEYEN KAVGA
Bir yıldır Bakanlar Kurulu'nda bekleyen İş Güvencesi Yasa Tasarısı bir türlü Meclis'e sevkedilemiyor.
SATICI: GÜNAHIN BÜYÜĞÜ TÜSİAD'IN
DERVİŞ, MONTE CARLO YOLCUSU
Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Crans Montana Forumu'nun 19-21 Aralık tarihinde Monte Carlo'da toplanacak Monaco Dünya Zirvesi'nin açılışına katılacak. Zirve'ye Türkiye'den Eczacıbaşı Grubu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Doğuş Grubu Başkanı Ferit Şahenk, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Aydın Esen, Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Mithat Balkan da katılacak. 11 Eylül'ün ardından dünya ekonomisinde yaşanan durgunluğun ele alınacağı Crans Montana Forumu'nun 10 kişilik açılış konuşmacıları arasında ise, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov ve da bulunuyor.
BÜTÇE AÇIĞI 25 KATRİLYON TL
Maliye Bakanı Sümer Oral, yılın 11 ayındaki gerçekleşmelere göre bütçe açığının 25 katrilyon 553 trilyon liraya ulaştığını açıkladı. Oral, ekonomik programın en önemli unsuru olan "Faiz Dışı Bütçe Fazlası"nın olumlu çizgisinin sürdürdüğünü de ifade etti. 2001 yılının ilk 11 ayında alınan sonuçların 2002 yılı için sağlıklı bir zemin oluşturacağına dikkat çeken Oral, vergi gelirlerinde 11 aylık dönemde program ile öngörülen hedeflerin üzerinde bir gelişme kaydedildiğini vurguladı. Açıklamaya göre, bütçe gelirleri 47 katrilyon 118 trilyon lira, vergi gelirler 36 katrilyon 23 trilyon lira, faiz hariç giderler 33 katrilyon 152 trilyon, faiz dışı bütçe fazlası 13 katrilyon 965 trilyon lira, bütçe açığı 25 katrilyon 553 trilyon lira olarak gerçekleşti.
17 Aralık 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED