T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Sezer Alemdaroğlu'nu atasın mı?

İstanbul Üniversitesi rektörlüğüne kimin atanacağı konusu iyice içinden çıkılmaz bir hal aldı. Seçimde, öğretim üyeleri, Kemal Alemdaroğlu'nu birinci sıraya oturttular. Anayasada öngörülen seçim sisteminin ikinci aşamasında, YÖK Genel Kurulu, çok az oy almış bir adayı birinci sıraya yerleştirdi. Son söz, anayasaya göre, YÖK'ün tespit ettiği üç adaydan istediğini atama yetkisine sahip Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in...

Bundan önceki ihtilaflarda, Cumhurbaşkanı Sezer, genellikle öğretim üyelerinin tercihleri istikametinde davrandı. Bazı çevreler, "Kendi teamülünüze aykırı davranamazsınız" görüşüyle, Sezer'i, en çok oy alan aday durumundaki Kemal Alemdaroğlu'ndan yana davranmaya çağırıyorlar. Bu tür tartışmalı konulardan kaçınmalarıyla ünlü bazı meslektaşlar bile, sütunlarını, Alemdaroğlu propagandası için kullanmaktan çekinmiyorlar. Cumhurbaşkanı üzerinde bayağı büyük bir manevi baskı var.

Dışarıdan bakınca belli konularda çok keskin görünen Kemal Alemdaroğlu, üniversite içi dengelerde yeniden seçilmesini sağlayacak esnekliği gösterebilen biri... Seçiminde, bilinen tavrı yüzünden aleyhte oy kullanması beklenecek bir çok öğretim üyesi, Alemdaroğlu'nun kendilerine gösterdiği 'anlayış' sebebiyle, onun yanında yer aldılar. Başörtü yasağını en aşırı biçimiyle uygulayan Kemalist rektörün, başörtüsü yasağına karşı veya Kemalizm konusunda farklı düşünen profesörleri kazanmış olması onun idari becerisinin bir işareti.

Bu beceriye sahip kişi Cumhurbaşkanı Sezer'in onayını da sağlarsa şaşmamak gerekiyor.

Ancak, Ahmet Sezer'i Alemdaroğlu konusunda düşündürmesi gereken bir nokta var: Ülkemizin en eski üniversitesinin başında bulunan kişi hakkında dile getirilen 'intihal' iddiası... İddia, ilk önce, Cumhuriyet gazetesinin 'Bilim-Teknik' ekinde ortaya atıldı ve Radikal'de yazan Murat Belge tarafından duyuruldu.

Üç editörlü (editörlerden biri Kemal Alemdaroğlu), 'Laparoskopik Cerrahi' başlıklı eserde, İstanbul Üniversitesi rektörünün adını taşıyan bölüm ile Amerika'da çıkmış 'New Developments in Laparoscopy' adlı eser arasında, Murat Belge'nin ifadesiyle "Şaşırtıcı benzerlikler" bulunuyor. Yabancı bir eserle satır satır (hatta sözcük sözcük) benzerliği bulunan Alemdaroğlu imzalı Türkçe yayında, 'esinlenilen' eserin adı hiçbir yerde anılmıyormuş. İngilizce ve Türkçe metinler karşılaştırıldığında, 'benzerlik' sözcüğünün yerini 'intihal'e bırakması gerekiyor. 'İntihal', bütün dillerde (plagiarism, çalıntı), bilimadamları için 'yasak' bir sözcük... YÖK Yasası da, 'intihal' konusunda, 'ilişki kesme' dahil sert yaptırımlar öngörüyor.

'Bilim-Teknik' haberi ile Murat Belge'nin gündeme taşıdığı iddia, İstanbul Üniversitesi rektörünün mutlaka cevaplaması gereken vahamette. Kemal Alemdaroğlu, seçim meşguliyetleri sebebiyle olsa gerek, bu iddialara şimdiye kadar cevap vermedi.

En çok oyu alan birini, YÖK, üniversite öğretim üyelerinin tercihlerini bir çırpıda çiğneyerek ikinci sıraya indirebilir; bunun örnekleri YÖK tarafından daha önce de verildi. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer'in yerleştirdiği teamül Kemal Alemdaroğlu'nun koltuğunu korumasına yarayabilir. Oysa, Cumhurbaşkanının masası üzerinde duran esas sorun, öğretim üyelerinin tercihinin ne olduğu değil, 'intihal' töhmeti altındaki birinin ülkemizin en önemli bilimler yuvasının başına yakışıp yakışmadığıdır.

Son aşamasına gelmiş atama işleminde, bu noktada, görev Kemal Alemdaroğlu'na düşüyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in daha sağlıklı bir karara varmasını sağlamak üzere, Cumhuriyet gazetesinin ortaya attığı 'intihal' iddiasına açıklık getirmelidir. Verilen örneklerde görülen benzerlikler bir tesadüften ibaret midir? Kaynak eserin kendi adını taşıyan kitapta anılmaması 'talihsiz bir unutkanlık' sonucu mudur? Yoksa, rektör, katkısı bulunmayan bir kitapla irtibatı kurularak bir 'komplo' ile mi karşı karşıya bırakıldı? Bu arada, başında bulunduğu süre içerisinde, İstanbul Üniversitesi'nde dikkatine sunulan 'intihal' olayları hakkında ne tür bir işlem yapıldığını da açıklasa iyi olacak...

Rektör Kemal Alemdaroğlu, açıklamasının, Cumhurbaşkanı Sezer'in kararını etkileyeceğini bilmeli.


17 Aralık 2001
Pazartesi
 
FEHMİ KORU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED