T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Enformasyon savaşı başladı

Medya organlarına yoğun sansür uygulayan ABD, global düzeyde bir dezenformasyon savaşı başlattı. Çıkarlarına aykırı yayın yapan yabancı kanallar bile susturulmak isteniyor.

11 Eylül saldırılarından sonra ülkesindeki medya organlarına yoğun sansür uygulayan ABD, bu sansürü globalleştirmeye çalışıyor. Amerikan yönetimi, Afganistan'a yardım adı altında transistörlü radyolar gönderip, Taliban'a karşı Afgan halkına yönelik propaganda başlatırken ayrıca Afganistan'ı gözetlemek için uzaya ileri teknoloji uydu fırlatıyor. Afganistan'a yönelik askeri harikatın niteliği konusunda sır vermeyen Washington, Soğuk Savaş dönemini andıran entrikalarla dolu bir süreç başlatıyor.

El Cezire susturulacak mı?

Katar'ın el-Cezire televizyonu Usame Bin Ladin'in görüntülerini yayınladığı gerekçesiyle ABD'nin hışmına uğradı. Afganistan'dan yayın yapan tek televizyon kanalı olan El Cezire'nin bu yayını üzerine Amerikan yönetimi Katar'dan kanalın yayınları üzerinde denetim kurmasını ve bu tür yayınları engellemesini istedi. Ancak bu karar şimdilik reddedildi. Bu arada El Cezire'nin yeni süreçte ABD karşıtı safta yer aldığına dair propagandalar ve baskılar başlatıldı. Televizyon Müdürü Muhammed Cassem el-Ali, suçlamaların kıskançlıktan kaynaklandığını söyledi ve "Batı medyası kıskanç" dedi. El-Ali, Emir'in, kanalın özgür ve profesyonelce çalışması konusunda kendilerine cesaret verdiğini" kaydetti.

ABD el-Cezire'yi susturmaya çalışırken İngiliz Yayın Kuruluşu BBC, Afganistan ve çevresindeki ülkelerde konuşulan Urduca, Peştuca, Farsca ve diğer dillerde uydu televizyonunda geçici yayınlar yapmaya hazırlanıyor. BBC World Service Extra adı verilen geçici 24 saatlik yayınların Arap, Bengal, Hindu, Fars, Peştun ve Urdu bölgelerindeki haberleri ve son gelişmeleri kapsayacağı bildirildi.

Gizemli uydu Ladin'in peşinde

Sansür ve dezenformasyona hız veren ABD'nin önceki gün gece uzaya gönderdiği Titan 4B roketinin, Afganistan'ı izlemek üzere çok gelişmiş KH-11 casus uydusu taşıdığı ortaya çıktı. Amerikan Hava Kuvvetleri, Titan 4B roketinin taşıdığı uyduyla ilgili ayrıntılı bilgi vermezken, Ulusal Keşif Bürosu'nun (NRO) uzaydan telefon görüşmeleri gibi elekronik veriler ve resimler toplama konusunda uzman kuruluş olmasına dikkat çekiliyor. Uzmanlar, California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatılan roketin, Afganistan'ı gözlemekle görevlendilmiş çok gizli KH-11 casus uydusunu taşıdığına inanıyor. "Havacılık Haftası ve Uzay Teknolojisi" dergisi de, Washington'un, Afganistan'da küçük grupların yürüyüşlerini izleyebilecek, gece kurulan kamp ateşlerini saptayabilecek düzeyde gelişmiş bir uyduyu fırlatacağını duyurdu. Derginin Pazartesi günü yayınlanacak sayısında, Amerikan Hava Kuvvetleri ve NRO'nun, Afganistan'daki olası bir askeri operasyonda yardımcı olabilecek görüntüleri sağlayacak 15 tonluk çok gelişmiş bir "KH-11"i (Anahtar deliği) fırlatmaya hazırlandığı haberi yer aldı.



7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED