T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Binlerce çocuk ölecek

BM çocuk fonu UNICEF, uluslararası kuruluşlar ve toplumlar tarafından dışlanan Afganistan'da bu kış binlerce çocuğun ölmesinden endişe ediyor. Çalışanlarını Afganistan'dan çeken UNICEF'in Afganistan sorumlusu Eric Laroche, yardımlar için gerekli parayı henüz sağlayamadıklarını belirterek, gelecek 6 ay içinde 36 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu, ancak şu ana kadar toplanan paranın bu miktarı karşılamadığını söyledi. Pakistan'dan UNICEF'in merkezinin bulunduğu İsviçre'nin Cenevre kentine gitmeden önce Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da mola veren Laroche, geçen kış sıcaklığın sıfırın altında 25 dereceye kadar düştüğüne dikkati çekti. Afganistan'ın 24 milyonluk nüfusunun 11 milyonunun 18 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Yetkililer, ABD'nin Afganistan'a saldırmasından korkan 1 milyondan fazla Afganın evlerini terkettiğini ifade ediyorlar. Batılı ülkeler, olası bir Amerikan saldırısı nedeniyle mağdur olabilecek Afganlara yardım taahhüt ediyorlar. Son olarak İsveç, Afganistan ve komşusu ülkelere toplam 31 milyon dolarlık yardım sözü vermişti.

'Tehditler biterse serbest bırakırız'

Öte yandan Taliban yönetimi, Hıristiyanlık propagandası yaptıkları gerekçesiyle yargıladığı 8 Batılı yardım görevlisinin serbest bırakılmasını, ABD'nin askeri tehditlerinin sona ermesi şartına bağladı. Taliban yönetiminin "Dışişleri Bakanı" Ahmed Mütevekkil, CNN televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Ağustos ayı başında tutukladıktan sonra yargılamaya başladıkları 8 yabancıyı, ABD'nin yoğun askeri harekat propagandasının durması halinde serbest bırakacaklarını" söyledi.

TALİBAN: ABD YARDIMI PROPAGANDA

Afganistan'daki Taliban yönetimi, ABD'nin bu ülkeye havadan paraşütle gıda yardımı yapılması planına karşı çıkarak, tüm karayollarının yardım konvoylarına açık olduğunu bildirdi. Taliban Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, planlanan havadan yiyecek yardımı, Afgan halkının öfkesini yatıştırmaya yönelik bir Amerikan propagandası olarak yorumlandı. Açıklamada, "ABD, bu tip taktiklerle Afgan halkına, onlara karşı bir düşmanlığı olmadığını anlatmak istiyor. Gerçekteyse ABD'nin düşmanlığı, Afgan halkı da dahil olmak üzere tüm müslümanlara yöneliktir" denildi.

Dünya Gıda Programı, kışın ulaşılamaz ücra noktalarda bulunan 100 bin aileye her ay paraşütle 5 bin ton yiyecek atabilmek amacıyla hava koridorları oluşturmak istediklerini, bunun için Kabil'deki Taliban rejimiyle temasa geçtiklerini duyurmuştu. BM Çocuk Fonu UNICEF'in Afganistan'a göndereceği 40 ton insani yardım, Türkmenistan'ın doğusundaki Türkmenabat'a geldi. Kopenhag'dan dün gece bir charter uçağıyla gelen insani yardımda gıda, tek kullanımlık şırınga ve elektrik jeneratörleri bulunuyor. Yardım, dün sabah kamyonlarla Afganuistan'a taşınmaya başladı. Japonya da mülteciler için 6 uçak gıda ve yardım malzemesi gönderecek. Pakistan'ın başkenti İslamabad'a salı günü ulaşacak yardımda 315 çadır, 200 battaniye ve 400 su kontenyerinden oluşan 36 ton yardım malzemesi bulunuyor.

TALİBAN: İNGİLİZ GAZETECİ SERBEST BIRAKILACAK

Taliban yönetiminin 28 Eylül`de tutukladığı İngiliz kadın gazeteci Yvonne Ridley`yi serbest bırakacağı bildirildi. Taliban yönetiminin İslamabad Büyükelçisi Abdülselam Saif, Taliban`a yakın Afgan İslam Ajansı`na (AIP) yaptığı açıklamada, Sunday Express gazetesinin muhabiri Yvonne Ridley`nin ``bugün ya da yarın serbest bırakılacağını`` belirtti. Ridley, 28 Eylül`de Pakistan sınırından Afganistan`a yasadışı yollardan girdikten sonra tutuklanmıştı. İngiltere`de sevince yol açan haber İngiliz televizyonlarında birinci haber olarak verildi. Yvonne Ridley`nin annesi Joyce Ridley, SKY TV`deki açıklamasında, haberi büyük sevinçle karşıladığını ve süreçte emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.


 
Düğmeye basan 'Komando Kemal'
Beyaz Enerji soruşturmasında askerlerin düğmeye bastığını ima eden Yılmaz'ı jandarma ile karşı karşıya getiren kişinin Kemalettin Ertan olduğu belirlendi.
'Kurul' kavgası
Telekom Üst Kurulu konusunda birbirlerine düşen ve hükümeti bitirme noktasına gelen ortaklar, bu kez de İhale Üst Kurulu konusunda anlaşamıyor.
12 bin kayıtlı işkence
Polis teşkilatında görevli polis memuru sayısı 124 bin 139'a ulaşırken, nedense bu artış suçların engellenmesine yansıtılamadı.
Bir sınıfta 170 öğrenci!
Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesine bağlı Eyyüp Nebi beldesindeki birleştirilmiş sınıfta, 170 çocuğun öğrenim gördüğü bildirildi.
Boğaz çöplük olmayacak
Boğaz'da meydana gelen ve gemilerin batmasıyla sonuçlanan kaza sebeplerinin çoğunluğunu kılavuz kaptan almamaları oluşturuyor.
'Savaşa hayır' kampanyasına izin yok
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyelerince başlatılmak istenen "savaşa hayır" imza kampanyasına, polis tarafından izin verilmedi. İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin ile bir grup yönetici, Çukurluçeşme Sokağı'ndaki dernek binasından çıkarak, başlatacakları "savaşa hayır" kampanyası çerçevesinde imza toplayarak İstiklal Caddesi'ne kadar yürüdü. Burada grubun önünü kesen emniyet güçleri, kampanyanın izinsiz olduğu gerekçesiyle dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Gruba, direndikleri takdirde gözlem altına alınacakları iletildi. Bunun üzerine bir açıklama yapan Keskin, pazartesi günü İstanbul Valiliği'ne izin için başvurulacağını, kampanyada toplanacak imzaların, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderileceğini söyledi. Kartal'da da "savaşa hayır" gösterisi düzenlemek isteyen gruba müdahale eden polis, beş kişiyi gözlem altına aldı.
7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED