T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Bomba değil diplomasi

ABD Taliban'ı, askeri müdahale ile değil diplomatik baskıyla devirecek. İngiltere, Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın Afganistan'da iktidara getirilmesine karşı çıktı.

Afganistan'a yönelik askeri harekata destek bulamayan ABD ve İngiltere yeni arayışlara girdi. Taliban'ı devirmek için askeri seçeneği geri plana iten ABD, diplomatik baskıyı deneyecek. İngiltere ise, Türkiye ve Özbekistan'ın yatırım yaptığı Kuzey İttifakı'nı şimdiden gözden çıkardı.

The Guardian gazetesi, uluslararası koalisyonun Taliban'ı diplomatik baskılar yoluyla devirmeyi ve yerine geniş tabanlı bir hükümet kurmayı hedeflediklerini yazdı. Gazete, başını ABD ve İngiltere'nin çektiği uluslararası koalisyonun, halen uygulamakta oldukları planla, "Taliban'ı diplomatik baskılar yoluyla devirmeyi ve yerine geniş tabanlı bir hükümet kurmayı" hedeflediklerini bildirdi. Yorumda, gelecek haftalarda diplomatik hareketliliğin daha da artacağını belirtilerek, "Bütün bu çabalar, Taliban rejiminin etkinliğine son vermeye yönelik. Amaç da sorunu bir askeri harekata gerek kalmadan halletmek" denildi. Yorumda, Taliban sonrasında Kuzey İttifakı'na da ülke yönetimini teslim edilmesinin tam bir felakete yol açacağı belirtildi.

Kuzey İttifakı gözden çıkarıldı

İngiltere'nin ise, Taliban rejiminin devrilmesi durumunda Afganistan'da yönetime Kuzey İttifakı'nın gelmesine karşı olduğu bildirildi. The Independent gazetesinin verdiği haberde, "İngiltere ve müttefik güçler, İtalya'da sürgünde bulunan eski Afganistan Kralı Muhammed Zahir Şah'ın, bir devlet başkanı ve geçiş hükümetini seçmesi gereken Loya Jirga'ya (bilgeler kurulu) katılmasını tercih ediyorlar" denildi.

The Guardian gazatesinde yer alan bir yorumda da, İngiltere'deki diplomatik kaynakların, Taliban sonrasında Batı'nın halen dayanışma içinde olduğu Kuzey İttifakı'na da ülke yönetimini teslim edemeyeceğini düşündükleri belirtildi ve yönetimin Kuzey İttifakı'na teslim edilmesinin tam bir felakete yol açacağı görüşünün savunulduğunu aktardı. Gazete Blair'in, "Herkes geniş tabanlı bir hükümet istiyor. Böylece Afganistan'da istikrarlı ve daha demokratik bir rejim kurmanın mümkün olduğuna inanılıyor" yolundaki sözlerine de yer verdi.

K. İtifakı'na insan hakları suçlaması

ABD'nin temas halinde bulunduğu Taliban'la savaşan Kuzey İttifakı'nın bazı komutanlarının şiddet yanlısı ve insan hakları ihlali suçlusu olduğu ileri sürüldü. Amerikan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nin (HRW) Asya bölümü yöneticisi Sidney Jones, "ABD ve müttefikleri, şiddet yanlısı tutumlarıyla kötü üne sahip olmalarından ötürü Afganistan'da meşruiyetleri şaibeli olan komutanlarla işbirliği yapmamalıdır" dedi. 2 yıldır Kuzey İttifakı'nda yargısız infaz, yağma, kundaklama ve çocukların silah altına alınması gibi insan hakları ihlalleri bulunduğu haberlerinin HRW'ye ulaştığını söyleyen Jones, Kuzey İttifakı'nın, ayrıca 1992-1996 arasında sivillerin katlinden sorumlu olduğunu ileri sürdü

The Independent gazetesinde de çarşamba günü Robert Fisk imzasıyla çıkan bir makalede, Afganistan'da Taliban yönetimini devirmek için Kuzey İttifakı ile işbirliği yapmanın büyük hata olacağı öne sürülerek, Kuzey İttifakı'nın bazı komutanlarının insan hakları ihlalleri konusunda oldukça kötü şöhrete sahip olduğu iddia edildi. Makalede, Taliban sonrası yönetimde bu grupların yer almasının bir süre sonra etnik ve dini ayrılıkların yeniden su yüzüne çıkmasına neden olacağı iddiasına yer verildi.

TERÖR LİSTESİ HAMAS'I KIZDIRDI

ABD Dışişleri Bakanlığı yabancı terörist örgütlerin gözden geçirilmiş yeni listesini yayınladı. Listede, terör örgütü PKK'ya da yer verildi. ABD'deki saldırıların bir numaralı zanlısı olarak gösterilen Suud asıllı Usame Bin Ladin'in el-Kaide örgütünün başta olduğu listede, Hamas, Hizbullah ve diğer Filistinli örgütler de yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı'nın 1999 yılında yayımladığı listeden ufak tefek birkaç değişikliğin olduğu yeni listede, 25 grubun ismi bulunuyor. Hamas ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), yeni listeye karşı çıktı. FHKC siyasi büro üyesi Mahir el Tahir, "Filistin ulusal İslami güçleri ve tüm Filistin gruplar, işgale karşı militandır" dedi. el-Tahir, "Terörizm listesine konulması gereken gerçek terörist, Filistinlileri öldüren İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Siyonist hükümettir" diye konuştu. Hamas siyasi bürosundan Halid Meşal da terörist listesinin "kabul edilemez" olduğunu söyledi. Meşal, Hamas'ın Filistin toprakları dışında asla eylem yapmadığını kaydetti. ABD Irak'ta üslenen ve İran'daki rejimin muhalifi Halkın Mücahitleri örgütünü listeye yeniden aldı.

 
Enformasyon savaşı başladı
Medya organlarına yoğun sansür uygulayan ABD, global düzeyde bir dezenformasyon savaşı başlattı. Çıkarlarına aykırı yayın yapan yabancı kanallar bile susturulmak isteniyor.
Taliban füzeleri ateşledi
Kabil semalarında beliren kimliği belirsiz iki keşif uçağı heyecana neden oldu. Taliban uçakları füze ve uçaksavar ateşiyle düşürmeye çalıştı.
'Uçağı Türkiye düşürdü' iddiası
Rus gazeteleri, Karadeniz'de düşen Rus yolcu uçağının Türkiye tarafından düşürülmüş olabileceğini iddia etti.
ABD`de yeni uçak kaçırma girişimi
ABD`nin New Mexico eyaletine bağlı Deming kentinde, önceki gün kimliği belirsiz bir kişinin, bıçakla bir tıbbi nakliye uçağını kaçırma girişiminde bulunduğu bildirildi.
Ecevit'in mesajını Müşerref'e iletti
Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, hükümetin özel temsilcisi sıfatıyla temaslarda bulunmak üzere gittiği Pakistan'da Devlet Başkanı Perviz Müşerref'le görüştü. Gürel'in, ziyareti çerçevesinde Başbakan Bülent Ecevit'in dayanışma mesajını öğleden sonra biraraya geldiği Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e ilettiği belirtildi. Gürel, terörizmin hiçbir şekilde, hiçbir dinsel inançla özdeşleştirilmesini doğru bulmadığını belirterek, bunu yapanların büyük bir yanılgıya düştüğünü söyledi. Gürel, düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye ile Pakistan arasında herhangi bir kırgınlık yok" dedi ve Afganistan'da geniş tabanlı bir hükümet hedeflediklerin belirtti. Bu arada Pervez Müşerref'in aynı zamanda yürüttüğü genelkurmay başkanlığı görev süresi uzatıldı. Sürenin ne kadar uzatıldığı ise belirtilmedi.
JİRİNOVSKİ: ABD YENİ KRİZ İSTİYOR
Rus Liberal Demokrat Parti'nin lideri aşırı milliyetçi Vladimir Jirinovski başkanlığındaki bir heyet, dün sabah Bağdat'a gitti. Jirinovski, INA'ya verdiği demeçte, "11 Eylül'de New York ve Washington'da meydana gelen olaylardan sonra dünyanın yaşadığı ortamın gölgesinde, Irak ile dayanışmamızı bildirmek için buraya geldik" dedi. "ABD'nin, Rusya'nın çıkarlarına dokunmaya ve güvenliğini tehdit etmeye çalıştığını" ifade eden Jirinovski, "ABD'nin bir kriz yaratmayı amaçladığını, asker yığınağı yaptığını ve kendisi için Orta Asya'da yer bulmak istediğini" söyledi. Bazı siyasetçiler ve işadamlarından oluşan heyetin, birkaç gün sürecek ziyareti sırasında Iraklı yetkililerle görüşmesi bekleniyor.
7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED