T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Muzculardan deklarasyon

Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik'in,"Yerli muz olmasa ithal muzcular fiyatlarını beş milyon liraya yükseltecekler ama biz buna müsade etmeyeceğiz" dedi.

Muz ithalatçılarının Tarım Bakanı H. Yusuf Gökalp'e yönelik yerli üreticileri koruma kararına karşı başlattıkları karalama kampanyasına karşı yerli muz üreticileri birleşerek atağa kalktı.

29 Eylül 2001 tarihli Sabah gazetesinde çıkan "Yaşasın Muz milliyetçileri" başlıklı habere muzun memleketi Anamur'dan sert cevap geldi. Bir deklarasyonla haberi kınayan yerli üreticiler Sabah'tan haberi düzeltmesini istediler. Deklarasyonda, haberin muz ithalatçısı firmaların teşvikiyle yapıldığının açık olduğu belirtilerek, muz üretimiyle ilgilenen ve 300 bine ulaşan nüfuslarıyla Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'daki halkın geleceğiyle oynanmasına asla müsaade edilmeyeceğinin altı çizildi.

Olayın özünde dolara endeksli olan yabancı muzun dövizdeki yükseliş nedeniyle fiyatının 2,5 milyon lirayı bulması, daha fazla yükselmesinin ise 1,5 milyon lira olan yerli muzun rekabeti nedeniyle önlenmesi olduğu kaydedilen deklarasyonda, "Yerli muz olmasa fiyatlarını beş milyon liraya yükseltecekler. Ama biz tüketiciye beş milyon liradan muz satılmasına müsade etmeyeceğiz" denildi.

Yerli üretici rekabete hazır

Yerli üreticinin ithalata karşı olmadığı hatta rekabete hazır olduğu vurgulanan deklarasyonda şu görüşlere yer verildi: "Haziran 2001 tarihinde Dole firması Asya Direktörü Harry Rosemary, 'Biz Türkiye'deki üreticiden daha güçlüyüz, er geç bu kotalar kalkacaktır' şeklinde tehditlerle yerli muz üreticisine saldırıya başlamıştır. Ancak muz ithalatçısı firmalar Tarım Bakanlığı'nı yıpratmaya ve muz üreticilerinin geleceklerini yok etmeye yönelirse bilinmeli ki dünyayı başlarına yıkarız."

İthalatçının tatlı karı bitti

Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik, "İthalatçı firmalara yıllık 130-150 bin ton yetersiz mi gelmektedir? İthalatçı firmalar ve muz üreticisi ülkeler ve diğerleri Türkiye'de dikensiz gül bahçesi mi istemektedir? Gerçek şu ki, muz ithalatçılarının bu çıkışlarının temeli Tarım Bakanlığı'nın muzdaki sınır ticareti ve kaçak girişleri engelleyerek ithalatçı firmaların tatlı kar dönemlerini bitirmesidir" dedi.

BEŞ MİLYONA MUZ YEDİRMEYECEĞİZ

Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik'in "Beş milyona muz yedirtmeyeceğiz" şeklindeki açıklamasına Anamur'da bulunan Ziraat Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Kefalet Kooperatifi, Sulama Birliği, Kamyoncular Kooperatifi, Hal Komisyoncuları Derneği, Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi, Güney Sahil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (GÜSSİAD), Turfanda Sebze Üreticileri Platformu ve Baro Temsilciliği tam destek verdi. Örgütler bir de deklarasyon yayınlayarak Tarım Bakanı'nın Türk üreticisini koruyan yaklaşımını 'şov' olarak değerlendiren Sabah gazetesini kınadılar. Deklarasyonda "Türkiye Cumhuriyetinin Tarım Bakanı tabii ki Türk tarımını ve onun üreticisini koruyacaktır, Ekvador çiftçisini değil. Sabah gazetesini de 29 Eylül 2001 tarihli sayısında yayınladığı asılsız haberi düzeltmeye davet ediyoruz" denildi.

 
Derviş kambur getirdi
Uluslararası piyasalardan programa mali kaynak isteyen Kemal Derviş'e IMF'den yeni destek için ağır şartlarla dolu bir paket verilirken, programa olan siyasi destek de sorgulandı.
Çiftçilerin kredi borçlarına
göstermelik taksitlendirme

Bir süredir tartışma konusu olan çiftçilerin kredi borçlarının taksitlendirilmesine ilişkin karar Başbakan Bülent Ecevit tarafından açıklandı.
Türkiye borç tuzağı sınırına yaklaştı
Stratejist Zekeriya Öztürk, yükselen faizlerle birlikte Türkiye'nin bir borç tuzağına yakınlaştığını söyledi.
EK TAŞIT VERGİSİ YÜZDE 6
Bakanlar Kurulu'nun otomotiv sektörünü canlandırmak amacıyla ek taşıt alım vergisinde indirime gitme kararı yürürlüğe girdi. 1600 cc'nin altındaki otomobil, kaptıkaçtı, panel ve arazi taşıtlarında ek taşıt alım vergisi yüzde 6'ya düşürüldü.
7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED