T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Bir lezzet ustası

Türkiye'nin her köşesinden bir parçanın, dünyanın her ülkesinden bir örneğin bulunduğu, her dilden, dinden, ırktan insanı barındıran Beyoğlu, aynı zamanda tarihe tanıklık eden bir çok mekanı da yıllarca bağrında gizlemiştir. Osmanlı'nın misafirperverliğini, Osmanlı mutfağının lezzetini yaşatan, tarihe ve anılara ışık tutan Hacı abdullah Lokantası da Beyoğlu tarihinin yakın şahitlerinden biri... İşletme ruhsatı Sultan II. Abdülhamid tarafından verilen lokanta bugüne kadar sayısız ünlüyü ağırlamış ve Beyoğlu ile adı özleşleşmiş. Lokanta sahibi Abdullah Korun'un deyimiyle; Beyoğlu'na şöyle bir uğrayıp da Hacı Abdullah'a uğramamak, eksiklikten öte Beyoğlu'ndan geçmemiş olmak demek. Çünkü "Hacı Abdullah" unutulan pek çok değerimizin bizlere hatırlatılmasında; mekanıyla, mutfağıyla, yemeğiyle, hizmetiyle yardımcı olmakta. "Ah! o eski günler , ah o eski yemekler, ah o eski insanlar diyerek özlemini duyduğumuz, ama geri getiremediğimiz "ah"lı yılları ve anıları...

Asırlık Hacı Abdullah Lokantası'na uğramayan ünlü yok neredeyse. Tarihi lokantanın defterinde ismi bulunanlar arasında Prens Hasan Osmanoğlu, Necmettin Erbakan, Recep Tayyip Erdoğan, Orhan Pamuk, Ahmet Özhan, Ozan Arif, Cengiz Çandar, Abdüllatif Şener, H. Hüseyin Ceylan, Nevzat Laleli, Sertap erener, Levent Yüksel, Hüseyin Hatemi, Aykut Edibali, Ali Kırca, Etyen Mahçupyan, Coşkun Aral, Ayla Algan, Çetin Altan, Tuluyhan Uğurlu, Aziz Üstel, Fehmi Koru ve Celil Çiçek gibi ünlüler yer alıyor.

Hacı Abdullah'ın şeref defterinden

  • Hacı Abdullah Lokantası'nın restore edilerek yeniden hizmete girdiği bir günde damağımız gerçek Türk mutfağı ile tatlanıyor. Bol, helâl, bereketli kazançlar temennisiyle Rabbimden istikrarlı bir gelecek diliyorum. (Recep Tayyip Erdoğan / 10.10.1997)

  • Herşey güzel, anamın yaptığı yemeğin tadını buluyorum. (Nuri Sesigüzel / 20.07.1998)

  • İstanbul'da tarihsel birikimlerin gönül tadına, kuşaklar boyu ağız tadını ona ekleyen sevgili Hacı Abdullah'ın dost insanlarına içtenlikle... (Çetin Altan / 28. 4. 1998)

  • Sevgili Hacı Abdullah ailesi, Saygı ve inceliği gördüğümüz ve yaşadığımız bu mekanda ulusal yemeklerimizi en güzel yaşatan enstantanelerle karşılaşmak beni mutlu ediyor. (Tuluyhan Uğurlu / 7.31997)

  • Hacı Abdullah Lokantası'nın yemekleri geleneksel, çok güzel. Bu sakin ortamda, dostlarla birlikte olmak büyük keyif. (Duygu Asena / 8.5.1998)

    AHİLİĞİN SON TEMSİLCİSİ

    Hacı Abdullah Lokantası'nın asırlık tarihi Ahilik Teşkilatı'nın devamı niteliğinde. Hacı Abdullah'ın 1888 yılında başlayan serüveninde ise usta-çırak anlayışı hakim. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde "Karaköy rıhtımında Abdullah Efendi adıyla bir lokanta açılır. Lokantanın işletme ruhsatı bizzat Sultan II.Abdülhamit Han tarafından verilir. Ülkeleri adına İstanbul'u ziyaret eden resmi ve özel heyetler, Abdullah Efendi'de ağırlanır. 1915 yılında ise Abdullah Efendi Lokantası, Karaköy rıhtımından Beyoğlu'na taşınır. 1958 yılında şimdiki bulunduğu yerine, Ağa Camii yanındaki Sakızağacı Caddesi'ne taşınır.

  •  
    Ruh sağlığımız bozuk
    Sağlık hizmetine başvuran her 4 kişiden biri teşhis ve tedavi edilmemiş ruhsal bozukluğa sahip. Bu hastaların yüzde 70'i fiziksel şikayetlerle başvuruyor ve ruhsal bozukluklar fark edilemiyor.
    'Bu yıl kuşlara dokunmayalım'
    Dünya Kuş Gözlem Günü dolayısıyla Doğal Hayatı Koruma Derneği'nce (DHKD) düzenlenen etkinlikte kuşlar gözlendi. Ortaköy Meydanı'nda toplanan dernek ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri adına açıklama yapan DHKD Önemli Kuş Alanları İzleme Projesi Yürütücüsü Bahtiyar Kurt, 15 Ağustos'ta başlayan kuş göçünün, 15 Ekim'de sona erdiğini hatırlatarak, hem göç eden kuş türlerini hem de diğer kuşları gözlemek ve insanları bilgilendirmek amacıyla böyle bir gün düzenlendiğini kaydetti.
    Türkiye'de dün ve bugün 12 ilde kutlanan Dünya Kuş Gözlem Günü'nün ana temasının "Bu Yıl Kuşlara Dokunmayalım" olarak belirlendiğini kaydeden Kurt, "Türkiye'de 2 yıldır görülen kuraklık sebebiyle birçok sulak alanın kuruması, ayrıca bilinçsiz avcılık nedeniyle su kuşlarının sayılarında büyük oranlarda düşüş yaşandı. Türk halkı olarak bu sene kuşlara dokunmayalım" diye konuştu. Kurt, Gözlem Günü'nde, Türkiye üzerinden Afrika'ya göç eden kuşlardan Karaçaylak, Küçük Orman Kartalı, Arı Şahini, Şahin, Yoz Atmaca, Yılan Kartalı ve Leylek gibi süzülerek uçan kuşların gözlenebileceğini söyledi.
    7 Ekim 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED