T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

12 bin kayıtlı işkence

Polis teşkilatında görevli polis memuru sayısı 124 bin 139'a ulaşırken, nedense bu artış suçların engellenmesine yansıtılamadı.

Polis Teşkilatında görevli polis sayısı 124 bin 139'a ulaşırken, polis kadrolarındaki artışa rağmen suçların engellenmesine yansımadı. Suç oranındaki artışla birlikte polisin işkence yaptığı iddiaları da arttı. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ise işkence yaptığı iddiasıyla 6 yılda 12 bin 535 polis hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını açıkladı.

Kamuoyu gündemine sık sık gelen polisin insan hakları ihlali ve işkence yaptığı iddilarının önüne geçilebilmesi için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarının getirilmesi bu tartışmaları sona erdirmedi. Türkiye'de suç sayısı ve çeşitliliğinde artış gözlenirken, "polisin işkence yaptığı" iddiları da bir o kadar arttı.

Polisin yaklaşık 30 bini devlet büyüklerini, onların oturdukları binaları korumada kullanılıyor. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde açılan her 100 davada beraat oranının yüzde 28, mahkumiyetin de yüzde 57. Ağır cezalarda beraatın yüzde 26, mahkumiyetin yüzde 55 olduğunu göz önüne alındığında, emniyet güçlerinin bir çok davanın yeterli delil elde edilemediğinden büyük bir zaman ve iş kaybına neden olduğunu da ortaya çıkardı.

12 bin kişiye işkence

Öte yandan İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen işkence ve kötü muamele yaptığı gerekçesiyle 1 Ocak 1995'ten 30 Nisan 2001 tarihine kadar 12 bin 535 polis hakkında adli ve idari soruşturma açıldığını açıkladı. 11 Temmuz 2001'de Rize Bağımsız Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Yücelen, Türkiye'de sistematik işkence olmadığını belirtirken, Türkiye'de işkence yapıldığına dair çok kapsamlı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü savundu. Rüştü Kazım Yücelen, bu çerçevede, altı yıl içinde, 4 bin 586 personel hakkında adli, 6 bin 573 personel hakkında ise idari olmak üzere toplam 12 bin 535 kişi hakkında işkence yaptığı iddiasıyla soruşturma açılarken, kayda girmeyen işkence vakalarının bu sayının iki katı olduğu belirtiliyor. n MUHAMMED PAMUK

TÜRK POLİSİNE TSE STANDARDI GELİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğü ile TSE Türk polisinde bulunması gereken standartları belirlendi. Buna görepoliste bulunması gereken özellikler şöyle:

PROVOKASYONA DİKKAT Çevik kuvvet polisi, provokasyon stratejilerini bilecek. Cop kullanma tekniğini öğrenecek.
UYANIK ASAYİŞÇİ Asayiş subesinde çalışacak polisler uyanık olacak.
BOMBACININ OLTASI Bomba uzmanı polisinde, olta, çelik yelek, dürbün gibi malzeme bulunacak.
TRAFİKÇİ TAKOZU Trafik polisinin kullandığı araç gereç ve ekipman arasında, alkolmetre, takoz, cop, çekiç, çekme halatı, çizme, düdük bulunacak.
İNSAN HAKKI Terörle Mücadele'de çalışacak polis önce insan haklarını iyi bilecek.
CESET TORBASI ŞART Olay Yeri İnceleme birimlerinde çalışacak polisler, ceset torbası taşıyacak.
ROL YAPABİLECEK Organize şubede çalışacak polisler rol yapabilecek ve sır saklayacak.



7 Ekim 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED