T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Soykırıma karşı barış yürüyüşü

Rusya'da yaşadıkları soykırımın bir an evvel sona ermesini isteyen Çeçenlerin başlattığı 'Uluslararası Barış Yürüyüşü'ne katılanlar, birkaç güne kadar Rize'ye ulaşacak. Çeçenler, aylarca sürecek fakat barış getirecek olan yürüyüş için umutlu.

Kafkasya İnsan Hakları Derneği ve Gürcistan Çeçen-Kafkas komitesi temsilcilerinin, Rusya'da yaşadıkları soykırımı dünyaya duyurmak düşüncesiyle başlattıkları Uluslararası Barış Yürüyüşüne katılanlar, birkaç gün içinde Türkiye'ye de ulaşacak. Aralarında 33 Rus politikacının da bulunduğu ve Kafkasya üzerindeki bütün insan haklarını savunucu komitelerin destek verdiği yürüyüş, Nazran'da başlamıştı. Rusların, Çeçenler üzerindeki baskıcı tutumu karşısında, savaşın sona ermesini isteyen ve bu konuda dünyanın desteğini almak için karayolu ile yola çıkan Çeçenler, uğradıkları her yerde destek bekliyor. Çeçenlerin Türkiye'deki ilk durağı ise Rize olacak. Burada, kendilerine destek verenlerle birlikte miting yapacak olan ve Trabzon ve İstanbul'a da uğrayacak olan Çeçenler, gönüllü olarak yürüyüşe katılmak isteyenleri de aralarına alarak "barış yürüyüşlerine" devam edecekler.

AP önünde miting

Uğradıkları her ülkenin politikacıları ile görüşerek, savaşın bitmesi doğrultusunda destek isteyeceklerini söyleyen Uluslararası İnsan Hakları Komitesi Başkan Yardımcısı Abusolt Abubakaron, ülkenin tarihçileri ve gazetecileri ile de diyalog kuracaklarını anlattı. Yürüyüşün son durağı olan Strasbourg'da, Avrupa Parlamentosu (AP) önünde miting yapacaklarını ve savaş bitene kadar buradan ayrılmayacaklarını açıklayan Abubakaron, "Bunun için belki de aylarca bekleyeceğiz ama vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Miting sırasında, "Çeçenistan'daki soykırımı durdurun", "Aslan Mashadov'la barış görüşmeleri yapılsın", "Rus askerlerinin Kafkasya'daki baskısı sona ersin" gibi sloganlar atacaklarını belirten Abubakaron, Uluslararası Barış Yürüyüşü'nün güzergâhını şöyle sıraladı: Türkiye, Yunanistan, Mısır, Libya, tunus, İtalya, Monako, Fransa, Cezayir, İspanya, Portekiz, İngiltere, Danimarka, İsveç, Polonya, Çekoslovakya, Almanya, Fransa ve Strasbourg.

 
Prof. Işıkara: En önemli mesele 'afet' olmalı
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türkiye'nin en önemli konusunun afet olması gerektiğini belirterek, "Kaybedilen para yerine gelir ama can gelmez" dedi. Çanakkale'de, Vali Süleyman Kamçı'yı makamında ziyaret eden Prof. Işıkara, ziyaretinin ardından Valilik Toplantı Salonu'nda, beraberinde Vali Kamçı, Belediye Başkanı İsmail Özay ile birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yerel Gündem 21 Ofisi tarafından hazırlanan ve Birleşmiş Milletler Kaynaklı bir projenin başlatılması için Çanakkale'ye geldiğini belirten Prof. Işıkara, "Deprem olacak mı?" sorusunun bir kenara bırakılmasını, hazırlıklı olma kavramının yerleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Birleşmiş Milletler kaynaklı ve 3 ili kapsayan proje Bakanlar Kurulu tarafından da onaylandı. Bu projenin amacı 'hazır olma' kavramı üzerine inşa edilmiştir" dedi.

11 Eylül 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED