T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Çiftçiden açlık uyarısı

Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp 50 il ve ilçe Ziraat Odası tarafından basına verilen ortak ilanda, "2001 Kasım ayından itibaren bütün Türk halkı, büyük bir açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Özür dileriz`` denildi.

Sonunda tarım kesimi de hükümetin yanlış politikalarla ülkeyi krize götürmesine karşı sesini yükseltmeye başladı. Adana, Gaziantep, İçel, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kilis dahil, bölgedeki 50 il ve ilçe Ziraat Odası tarafından gazeteye ortak ilan verildi. Ulusal bir gazetede "Bütün Türk Halkına Duyuru" başlığı ile yayımlanan ilanda, "2001 Kasım ayından itibaren bütün Türk halkı, büyük bir açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Halkımızı beslemekle görevli çiftçiler olarak, bunun sorumlusunun bizler olmadığını bildirir bütün Türk halkından özür dileriz" denildi.

Türkiye'nin "toprağı aç, hayvanları aç, insanı aç hale getirildiği" savunulan ilanda, "hiçbir tarım ürününü üretemiyoruz. Üretmeye kalktığımızda cezalandırılıyoruz. Birçok kesime yeni kredi veren hükümet, sıra çiftçiye gelince adeta aslan kesilmektedir" denildi.

Derviş'i dinlemeyin

Mazot, gübre, tohum, ilaç vb. girdi fiyatlarına büyük oranlarda zam yapıldığı da savunulan açıklamada, çiftçi borçlarının taksitlendirilmesine karşı çıkan Kemal Derviş'e yönelik eleştiriler de dile getirildi. Tarıma dönük politikalarda Devlet Bakanı Kemal Derviş'in yerine, çiftçinin sorunlarına dönük çaba gösteren Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp'e kulak verilmesi de istenerek, "Tarım Bakanımız'ın yanındayız, her türlü destekle arkasındayız" denildi.

Çiftçinin hükümetten talebi

  • İcra kanalıyla sattığımız traktörlerimizi geri verin.

  • Toprağımızı doyurmak için alabileceğimiz fiyatlardan gübre verin.

  • Toprağa güzelleştiren bitki yetiştirebilmemiz için tohum verin.

  • Borç batağına batan 2 milyon üreticinin borçlarının faizini silerek, ana paralarını 3 yıl eşit takside bağlayın

  • Taksite bağlanmayan bu borçlar ödenmeyecektir

    Derviş taksitlendirmeye direniyor

    Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, çiftçi borçlarının taksitlendirilerek ödenmesi konusunda, dün yeniden Devlet Bakanı Kemal Derviş ile telefonda görüştüğünü vurgularken, "bu konudaki son raporu hazırlayıp, Bakanlar Kurulu`na arzedeceğiz" dedi.

    Gökalp, "Çiftçi borçlarının ertelenmesi konusu, aslında kamuoyuna yanlış anlatılmıştır. Biz 2.5 katrilyon lira 'alınmasın' demiyoruz. Biz sadece bu paranın toplanmasına kolaylık getiriyoruz. Bizim hazırladığımız ödeme planı, 1.5 yıldır Bakanlar Kurulu'nda. Kabul edilseydi, şimdiye kadar bu borcun yarısı ödenmiş olacaktı. Ziraat Bankası'na sıcak para girmiş olacaktı" dedi.

    Bakan Gökalp, Devlet Bakanı Derviş ile bu konu hakkında dün telefonda görüştüğünü de söyledi. Sonuç alıp alamadığı yolundaki bir soruya Bakan, "bu konuda kararlıyız. Konunun halledilmesindeki kararlılığımızı bir daha belirtmek istiyorum" diye konuştu.

    Hükümetin kulağı sağır

    Bu arada DYP Genel Sekreteri Ali Şevki Erek, Tokat'ta düzenlediği basın tolantısında, hububat veriminin yarı yarıya düştüğünü, Türkiye'nin ekmeklik buğdayı ithal eder duruma geldiğini ifade etti. Erek, "Türkiye küçülmüş, büzülmüş, kurumuş. Ülkeyi yönetenlerin ya kulağı sağır ya da vicdanları kilitlidir" dedi.

  •  
    Doları körükleyen hükümet
    Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, devletin de dolarize olduğunu, dövize rağbetin devlet ve hükümet yüzünden arttığını, halkın da mecburen dövize yöneldiğini söyledi.
    Toplum suçlama psikozunda
    Devlet Bakanı Derviş, toplumun suçlama psikozu içinde olduğunu ileri sürerek, "Yolsuzluklar olmuştur. Bazen bu yolsuzluklara göz de yumulmuştur. Ama bu psikoz aşılmalı" dedi.
    Kurtuluş yatırımda
    Yabancı sermayenin çekilmesi için yasal düzenlemelerin yeterli olmadığını belirten Ajay Chibber, yabancı sermayeye karşı güçlerin ikna edilmesi gerektiğini söyledi.
    Dünya Bankası'ndan 10 bin dolarlık yardım
    Dünya Bankası yardım için başvuran Diyarbakır'daki iki belediyeye aile başı 100 dolarlık yakacak yardımı yaptı.
    Enerjiye garanti yok
    Danıştay, enerji projeleri işletme hakkı devirlerine Hazine garantisi verilmesinin mümkün olmadığını belirtti. İşletme hakkı devirlerine ve Yap-İşlet-Devret projelerine garanti verilmesi konusunda, Enerji Bakanı Zeki Çakan ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine, Hazine, Danıştay'dan görüş istedi. Danıştay, istişari kararında, "İşletme hakkı devirlerinde Hazine garantisi verilmemesi gerektiğini, ancak, Yap-İşlet-Devlet projelerine Hazine garantisi verilebileceğini" belirtti. Bakan Derviş'in konuyla ilgili kararında Danıştay'ın görüşünü dikkate alması bekleniyor.
    11 Eylül 2001
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED