T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Öküzün altındaki Buzağı

Eskiden "çocuktan al haberi" derlerdi. Şimdi, süratli haber kaynağı olarak interneti kullanabilirsiniz. Tabii bazen gerçek dışı, maksatlı haberler yayınlanıyor ama, bu hususta internet, yazılı basından daha "temiz"

İnternet sitesi İmedya'daki borsa haberleri, öteden beri dikkatimi çeker. İmedya'nın sahibi, Özal'ın eski avukatı, Münci İnci.

Son dakika haberi (!)

Geçenlerde CNN Türk'ü dinliyordum. Birden spiker "Son dakika haberi" dedi. Ne yalan söyleyeyim, Üzeyir Garih cinayetinde çarpıcı bir gelişme anlatılacak sandım. Belki de, Milliyet, "Dul kadının esrarını" çözmüştür diye düşündüm.

Aynı zamanda ekranın altından yazılar akmaya başladı: "İntermedya Yönetim Kurulu Başkanı Münci İnci'ye Sermaye Piyasası Kurulu ekran yasağı getirdi."

Münci İnci İntermedya Yayıncılık'ı üç yıl önce sattığı için, evvela Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan kastedilen nedir anlamadım.

Sonra Münci İnci'den işin esasını öğrendim. İnci, 1996'da, İntermedya Yayıncılık'ı halka açıyor. O dönem, İntermedya Yayıncılık'ın hisselerini alıp satıyor ve yapılan işlemleri usulüne uygun olarak, İMKB'ye haber veriyor. Hisse senetlerindeki hareketlilik üzerine, İMKB İzleme Odası'nın müracaatıyla, Münci İnci hakkında bir soruşturma açılıyor. Dönemin İMKB Başkanı Tuncay Artun, iddiaları ciddi görmediği için, savcılığa suç duyurusunda bulunma gereği duymuyor. Dosya kapanıyor.

Münci İnci, İntermedya Yayıncılık'ı da üç yıl önce satıyor.

1996'dan 2001'e, aradan tam 5 yıl geçtikten sonra, Sermaye Piyasası Kurulu, yargıya bile intikal etmeyen bir dosyayı açarak, Münci İnci'ye, 9 Eylül 2001 tarihli kararla, Borsa'da sürekli işlem yasağı koyuyor. Oysa İntermedya Yayıncılık'ın hisselerinin alınıp satıldığı 1996 tarihinde geçerli yasaya göre, Sermaye Piyasası Kurulu'nun yatırımcılara işlem yasağı koyma hakkı bile yok. Ama önemli olan bu değil.

Aradan 5 yıl geçtikten sonra, hiçbir yargı kararı bulunmadan, acaba "Eniştem beni niçin öptü?"

Bizi doğrudan ilgilendiren mesele bu. CNN Türk, "Son dakika haberi" diye, alt yazılarla yoğun bir bombardımana geçmeseydi, gene de konuya alâka duymayacaktık. CNN Türk'ün, acaba, Münci İnci'ye karşı özel bir husumeti mi vardı? Yoksa, yüksek gazetecilik ilkeleri adına mı, yarım saatte bir İnci'nin Borsa'daki işlem yasağı tekrarlanıyordu? Aklıma, işte bu sual takıldı.

"Yabancı"(!) yatırımcı

Ben olsam, "Born Holding'i çağrıştırır" endişesiyle, Borsa haberlerine pek girmezdim. Öyle ya, Aydın Doğan, üzerinde manipülasyon yapılan hisseleri, 1998'de, hem almış, hem satmış. SPK'nın bilirkişileri, Born Holding'i "yabancı yatırımcı" sandıkları için, "Aydın Doğan'ın hisse almayıp, sadece Milliyet hisselerini sattığını" raporlarına koymuşlar. Oysa Aydın Doğan'ın şirketi Born Holding, fiyat 13 bin 750 lira iken Milliyet hisselerini alıyor ve ertesi gün 17 bin 500 lira iken bu hisseleri satıyor.

Aradan 5 yıl geçmesine ve üstelik hiçbir dava açılmamış olmasına rağmen, Münci İnci'ye Borsa'da işlem yasağı konulduğuna göre, Sarıyer Adliyesi'ndeki Balkaner davasına istinaden ve Born Holding'in Aydın Doğan'a ait bir şirket olduğu da göz önüne alınarak, bir bakarsınız Borsa'da işlem yasağı medya patronunu da çarpar! Üstelik zaten RTÜK'e göre, bir TV'de % 10'dan fazla hisseye sahip olanlar, Borsa'da işlem yapamaz. Kanunen yasak.

Yasalar ve insanlar

Ama diyebilirsiniz ki, kanunlar Türkiye'de sadece sıradan insanlara uygulanır. Ulu tepelere kimse ulaşamaz.

Bu tesbit de doğru.

Amerika'da, yasalara göre her şey serbesttir. l Almanya'da yasalara göre, izin verilenler dışında her şey yasaktır. l Fransa'da, yasaklananlar dışında her şey serbesttir. l Rusya'da, yasalara göre izin verilenler dahil her şey yasaktır. l İtalya'da, yasalara göre, yasaklananlar dahil her şey serbesttir.

Ve Türkiye'de... Yasalara göre ya her şey yasaktır, ya da her şey serbesttir. Durum sizin zengin, güçlü, politikacı oluşunuz ile doğru orantılıdır. (Melih Aşık - 29 Mayıs 2001 - Milliyet)

İmedya haberleri

CNN Türk, Münci İnci'nin işlem yasağı ile niçin ilgili diye kafa yorunca, internet sitesi İmedya'da çıkan bazı haberler aklımıza geldi. Bu site, Doğan Holding hakkında sık sık, birbirinden enteresan haberler vermiş.

İşte bir kaçı:

  • 20 trilyon zarar. Doğan Holding'ten yapılan açıklamaya göre, 1 Mayıs 2001 - 30 Nisan 2002 mali yılının ilk üç ayında, net dönem zararı 20 trilyon lira oldu. Bir önceki yıl aynı dönemde zarar 204 milyar liraydı.

  • Doğan, Milliyet'i satıyor mu? Ekonomik kriz yüzünden Milliyet'i satmaya karar veren Aydın Doğan, ilk teklifi Mehmet Ali Yılmaz'a götürdü.

  • Doğan hisseleri neden düşüyor? İş Bankası ile birlikte, 1999'da, Petrol Ofis ihalesini 1,2 milyar dolara alan Doğan Holding, satış bedelinin büyük bölümünü Londra'daki bir finans şirketinden karşıladı. Krediye karşılık, o dönem fiyatı 11 bin lira olan Doğan Yayın Holding hisse senetleri verildi. Krizle bu hisseler 2 bin 500 liraya kadar düşünce, Doğan Holding'in teminatı risk oluşturdu ve söz konusu finans şirketi, teminat hisse senetlerini iskontolu olarak, bir başka finans şirketine devretti. Ama iş bununla bitmiyor. Doğan, finans şirketi ile sözleşme imzalarken, düşüşten doğabilecek aradaki farkı da üstlenmişti.

  • Türkiye'nin en büyük holdingleri arasında yer alan Doğan Holding'e Petrol Ofis dopingi. İki yıl önce, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na % 51 oranındaki hisse için, İş Bankası ile 1,2 milyar dolar ödeyen Doğan Holding, iddiaya göre Petrol Ofisi'ni 3,6 milyar dolardan Exxon Mobil'e satacak...

  • Doğan Holding'te ne oluyor? 2000 yılında, iştirakleri ile birlikte değeri 3 milyar dolar olan Doğan Holding'in değeri 2001 yılında 250 milyon dolara indi. Bir süre öncesine kadar, Doğan Holding hisse senedinde destek alımı yapan Dış Yatırım da artık alım yapmıyor.

  • Uzan'ın petrol golü. Uzanlar'ın Doğan Holding ve İş Bankası ile olan kavgası, Petrol Ofisi'nin Exxon Mobil'e satışına sekte vurdu.

    Sorular ve fısıltılar

    Münci İnci'ye Borsa'da işlem yasağı konulmasını, "Son dakika haberi" diye duyurdu CNN Türk. Bunun sebebini, internette çıkan haberlerde aramak lâzım. Ama her şeyin ötesinde, acaba sahiden Doğan Holding'in hisselerinde bu kadar büyük bir değer kaybı meydana geldi mi? Geldiyse, bu düşüş, yabancı kredilerin teminat durumunu zora mı soktu? 1,2 milyar dolara alınan Petrol Ofisi'ne bir yıl sonra 3,6 milyar dolardan alıcı çıktı mı? Çıktıysa bu alışveriş sahiden, Uzan - Doğan kavgası sebebiyle sekteye mi uğradı? Bir yılda 3,6 milyar dolardan alıcı çıktıysa, acaba, o tarihte Petrol Ofisi ucuza mı satılmıştı?

    Bab-ıâli'de başka iddialar da kulaktan kulağa fısıldanıyor. Efendim, Milliyet Mehmet Ali Yılmaz'a değil, bir başka Yılmaz'a satılmış!

    Motorola yetkilileri, borca karşılık kendilerinde bulunan Telsim hisselerini, büyük bir medya patronuna teklif etmişler. Uzanlar, işte bu yüzden, Motorola'nın elindeki Telsim hisselerini azınlıkta bırakan o operasyonu yapmış. Yoksa, Telsim, sessiz sedasız o medya patronuna geçiyormuş. Asıl kıyamet bundan kopmuş.

    Öküzün altında buzağı aradığımı düşünmeyin. Medyada yazılanların arka planını bilmezseniz, çıkan haberleri doğru yorumlayamazsınız. Kim nerede, niçin, hangi art niyetle yazıyor?.. Ne gibi ekonomik ilişkiler ve bağlantılar var?

    Medya söz konusu olduğunda, öküzün altında, daima buzağı arayacaksınız.


  • 11 Eylül 2001
    Salı
     
    NAZLI ILICAK


    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED