T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Uygulama insanlık suçu

Medine Bircan olayına sert tepki gösteren TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, "Bu insanlık suçu" diyerek, İnsan Hakları Komsiyonu'nu inceleme yapmaya çağırdı.

TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, İ.Ü. Çapa Tıp Fakültesi'ne başörtülü fotoğrafının yeraldığı sağlık karnesi ile başvurduğu için tedavi edilmeyen Medine Bircan'ın ölümüne yolaçan uygulamanın insanlık suçu oluşturduğunu söyledi. Sökmenoğlu, olaya Meclis Başkanı Ömer İzgi'nin el koymasını isteyerek, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun da konuyla ilgili olarak inceleme yapmasını istedi.

MHP'li Murat Sökmenoğlu, başörtüsünün Anadolu kadınının sembolü olduğunu belirterek İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü hakkında soruşturma açılmasını istedi. Sökmenoğlu, "Emekli Sandığı, Anadolu kadınının başörtüsü ile resmini kabul ederek sağlık karnesi vermesine rağmen Çapa Tıp Fakültesi'nin bu bağnaz tutumu karşısında söyleyecek söz bulamıyorum. TBMM Başkanvekili olarak Meclis'in bu meseleye el koymasını ve Meclis insan Hakları Komisyonu'nu göreve çağırmasını istiyorum. Demokratik tepkilerin ortaya konmasının tam zamanıdır. Bu bir insanlık suçudur. Bu bir başörtüsü meselesi değildir. Bu bir zihniyetin bağnaz tutumundan başka bir şey değildir" diye konuştu.

Başörtüsü kadının sembolü

Hiçbir kurum ve kişinin Türk toplumunu germeye, milletini bölmeye kalkamayacağını vurulayan Sökmenoğlu, İstanbul Üniversitesi'nin bu tutumunun ayrımcılık olduğunu ifade etti. Sökmenoğlu, "Başörtüsünü Türk milletinden ayrı düşünmek, ayrı telakki etmek mümkün değildir. Başörtüsü Cumhuriyet kadının simgesi, sembolüdür. Başörtüsü konusunda böyle bir ayrıma giden üniversite ilim yuvası olamaz" dedi. Sökmenoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a da seslenerek Emekli Sandığı'nın kabul ettiği başörtülü fotoğrafı, Çapa Tıp Fakültesi'nin kabul etmemesiyle ilgili soruşturma başlatmasını istedi.

'Hipokrat Yemini'ni unuttular

Toplumu gerenlerin demokrasinin de katledilmesine sebep olacaklarını bilmeleri gerektiğini savunan Sökmenoğlu, şu görüşlere yer verdi: "Hastane kapısında hastayı ölüme terkedenlerin Hipokrat yeminini unutmaları Cerrah Paşa Tıp Fakültesi'nin kapısında başörtüsünün çözülmeyeceğini, aksine toplumsal tepkiye sebep olacağını lütfen artık görsünler. Üniversite ilim, irfan yuvasıdır, münafık yuvası olamaz. Herkes kendine düşen görevi yapmalı, insanımızı bu utançtan kurtarmalıdır. TBMM'ye düşen görevi biz yapmaya hazırız."

  • ERCAN YAVUZ

    GÜRÜZ, PARA İSTİYOR

    YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, Türk Üniversite Rektörleri Komitesi'nin, hükümetin üniversitelerdeki ücret düşüklüğü ve dengesizliğinin acilen ortadan kaldırılmasını beklediğini bildirdi. Türk Üniversite Rektörleri Komitesi'nin Çeşme'de 2 gün süren toplantısı sona erdi. Toplantıda alınan kararlarla ilgili yazılı açıklama yapan Kemal Gürüz, devlet üniversitelerinde öğretim üyelerinin ücretlerinin sadece profesörler ile 1. derece doçentleri kapsayacak biçimde bir miktar artırılmasının, üniversitelerde ekonomik ve etik yönden önemli sorunlar ortaya çıkardığını belirtti. Gürüz, bunun öğretim üyelerinin üniversitelerden ayrılmasına sebep olacağını, yükseköğretim açısından tehlikeli bir durum oluşturduğunu belirtti.

  •  
    Vakıfbank'ta satış oyunları
    Türkiye'nin en büyük bankalarından olan Vakıfbank için yerli ve yabancı bankalar arasında büyük bir kavga yaşanıyor.
    Görevlendirme kararına iptal
    Çatalan Elektrik Üretim ve Ticaret Limited Şirketi'ne verilen Çatalan Hidroelektrik Santralı'nın işletilmesi görevi iptal edildi.
    Sayman: Cezaevindekiler de insan
    İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman, devletin, cezaevinde bile olsa insanlara, kendi varlıklarını geliştirecek olanakları sunmak zorunda olduğunu söyledi.
    37 yıldır tapularını bekliyorlar
    Diyarbakır'ın Bağlar Beldesi'nde 1965 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca dar gelirli aileler için sosyal konut olarak yaptırılan ve 1991 yılında alınan kararla, oturanlara satışı yapılan konut sahipleri, tapularının bir an önce verilmesini istediler. Konut sahiplerinden Erhan Aytar, uzun süre kira ödeyerek oturdukları konutlarını 11 yıl önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın aldığı kararla satın aldıklarını, ancak yaptıkları başvurulara rağmen tapularını henüz alamadıklarını söyledi.
    İRAN'DA ORTA ŞİDDETTE İKİ DEPREM
    İran'da orta şiddette iki deprem meydana geldi. Jeofizik Kurumu, kuzeydoğudaki Demghan'da dün gece meydana gelen ilk depremin Richter ölçeğine göre 4,2 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Güneybatıdaki Çaharmahal Bahtiyari eyaletinde dün sabah meydana gelen ikinci depremin ise Richter ölçeğine göre 3,4 büyüklüğünde olduğu bildirildi. Depremlerde can ve mal kaybı olduğuna ilişkin bilgi verilmedi.
    30 Haziran 2002
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED