T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Ortadoğu Konferansı Haziran'da Türkiye'de

Haaretz gazetesi, uluslararası Ortadoğu Konferansı'nın Haziran ayı başında Türkiye'de yapılması için Amerikalı yetkililerin İsrail'e bilgi verdiğini bildirdi.

İsrail radyosu ve Haaretz gazetesi, İsrail, Filistin ve bazı Arap devletlerinin katılacağı planlanmış bir uluslararası Ortadoğu Konferansı'nın Türkiye'de yapılacağını duyurdu. Uluslararası Ortadoğu Konferansı'nın Haziran ayı başında Türkiye'de yapılması için Amerikalı yetkililerin İsrail'e bilgi verdiği belirtildi. Amerikalı yetkililerin, konferansın Haziran ayı başında yapılmasını istediği kaydediliyor. İsrail radyosu da dün İsrail-Filistin sorununun çözümünü amaçlayan Ortadoğu Barış Konferansı'nın Haziran ayında Türkiye'de yapılacağını duyurdu. Dün geceyarısı Washington'a hareket ettiği belirtilen İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un bugün olması beklenen ABD Başkanı George W.Bush ile görüşmesinde bu konuyu da ele alacakları kaydedildi. İsrail radyosu Filistin lideri Yaser Arafat'ın, Ortadoğu'daki çatışmaları durdurmak için bir barış zirvesi yapılması konusunda ABD-AB girişimini olumlu bulduğunu duyurmuştu.

İsrail, Filistin, Amerika, Ürdün, Mısır, Fas ve Suudi Arabistan'ın üst düzey yetkililerinin katılacağı konferansta Suudi Arabistan Veliahd Prensi Abdullah tarafından hazırlanan "Suudi Arabistan Barış İnisiyatifi Planı"nın tartışılması bekleniyor. Planda, İsrail'in 1967 sınırlarına çekilmesi karşılığında Arap dünyası ile normal ilşkiler kurulması öngörülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Perşembe günü BM Genel Sekreteri Kofi Annan, AB Dönem Başkanı İspanya'nın Dışişleri Bakanı Josep Pique, AB'nin Ortak Savunma ve Dış Politika Temsilcisi Javier Solana ve Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov'un katıldığı ortak toplantı sonrasında dörtlü grup adına açıklama yapmış, konferansın hazırlıklarının sürdüğünü ve çözüme yönelik olarak ciddi ve hızlandırılmış müzakerelerde bulunmayı istediklerini kaydetmişti. İsrail radyosunun, konferansın Türkiye'de yapılacağı haberiyle ilgili olarak, henüz İsrail ya da ABD tarafından resmi bir açıklama yapılmadı. Bu arada, "Associated Press" ajansı, Filistin lideri Yaser Arafat'ın katılmasının önüne geçmek amacıyla konferansın dışişleri bakanları düzeyinde yapılabileceğini aktardı.

Türkiye, ev sahipliğine hazır

Türkiye'nin, Ortadoğu Barış Konferansı'na evsahipliği yapmaya hazır olduğu bildirildi. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin böyle bir konferansa evsahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını çeşitli vesilelerle dile getirdiğini hatırlattılar.

Türkiye'nin Ortadoğu sorununun taraflarıyla ilgili tüm ülkeleri kapsayacak bir konferansın yapılmasına büyük önem verdiğini ifade eden üst düzey bir yetkili, "Bizim benzer önerilerimiz zaten vardı, konferans için en uygun mekanlardan birinin Türkiye olacağı ve böyle bir toplantıya evsahipliği yapılmasından duyacağımız memnuniyet değişik vesilelerle dile getirilmişti" diye konuştu.

SURİYE'DEN KONFERANSA TEPKİ

Suriye yönetiminin, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın bu yaz toplamayı önerdiği ve evsahipliği için Türkiye'nin adının geçtiği Uluslararası Ortadoğu Konferansı'na katılmayacağı yönünde işaretler bulunuyor. Şam'da çıkan hükümet yanlısı "Syria Times" gazetesinin dünkü başyazısında, önerilen konferansın "Arap-İsrail barış müzakerelerini canlandıracak bir forum değil, on yıllardır süren zorlu çalışmaları silecek bir platform" olacağı yorumunda bulunuldu. Başyazıda, Powell'ın Perşembe günü açıkladığı konferansın, "süreci İsrail'in talep ve isteklerine daha uygun yeni bir zeminde kurma girişimi" olacağı belirtildi.

 
Fransa'da oylar Chirac'a
Fransa'da 21 Nisan'da yapılan seçiminin ilk turunda Le Pen'in beklenmedik oranda oy patlaması yapması, Chirac'ın işine yaradı.
Güvercin ve şahin çatışması
Irak Ulusal Kongresi, ABD'de güvercinler ile şahinleri karşı karşıya getirdi. Şahinlerin arasında kalan güvercin Powell'ın sık sık istifa etmeyi düşündüğü belirtiliyor.
İsrail'den şafak baskını: 2 ölü
İsrail askerlerinin Filistin kentlerine yönelik operasyonları dün de devam ederken, birçok yerde şiddet olayları meydana geldi.
MÜŞERREF'TEN HİNDİSTAN TATBİKATLARINA TEPKİ
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Hindistan ordusu tarafından sınır bölgelerinde düzenlenen askeri tatbikatlardan endişeli olduğunu söyledi. Müşerref düzenlediği basın toplantısında, şu ana kadar bir tehdit görmediklerini ancak tatbikatları endişe ile izlediklerini dile getirdi. Hindistan, Pakistan sınırında düzenlediği askeri tatbikatlara geçtiğimiz Perşembe günü başlamıştı. Hindistan ordu sözcüsü, 15 Mayıs'a kadar devam edecek olan tatbikatların Rajasthan'ın Thar sahrasında hava birliklerinin desteği ile gerçekleştirildiğini ancak Pakistan sınırından 90-150 kilometre arası uzaklıkta bulunulduğunu kaydetti.
5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED