T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Derdimizi iyi anlatamadık'

ÖNDER Basın Komisyonu Başkanı Yusuf Kara, İmam Hatipler'deki başörtüsü yasağını, "Bu okullar yanlış anlaşıldı. Derdimizi anlatamadık" dedi.

İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Basın Komisyonu Başkanı Yusuf Kara, 26 Şubat'tan itibaren İmam Hatip Liseleri'nde uygulanan başörtüsü yasağının, "diyalog eksikliğinden" kaynaklandığını söyleyerek, "Kendimizi iyi anlatamamışız" dedi. Yusuf Kara, basın mensupları ile yaptığı toplantıda, başörtüsü yasağının kalkması yönünde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken, özeleştiri de yaptı.

Yusuf Kara, Vali Erol Çakır'la yaptığıkları konuşmalar sırasında, Çakır'ın "Biz de yasak istemiyoruz. Ancak, bize İmam Hatipler'de irticai faaliyetlerin mesken tuttuğuna dair şikayetler geliyordu" dediğini anlattı. Kara, "Biz, kendimizi başkalarına yeterince anlatamamışız. Birilerinin gözünde 'korkulacak kişiler' olarak büyütülmüşüz" diye konuştu.

Yasak AİHM yolunda

Yusuf Kara, 600'den fazla İmam Hatip Lisesi'ni halkın, hayırsever vatandaşların kendi imkanları ile inşa ettiklerine dikkat çekerek, "Bu okullar, fındık, buğday toplanarak yapıldı. 8 yıllık kesintisiz eğitim uygulamasından önce, bu okullarda 615 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Şimdi ise bu rakam 115 bine indi" dedi. Kara, AİHM'ye başvuru için 850 kişinin avukatlara vekalet verdiklerini kaydederek, AİHM'den olumlu bir cevap alacaklarını ümid ettiklerini vurguladı.

Yasağın kalkması için bugüne kadar Milli Eğitim Bakanlığı ve Vali Çakır ile birçok kez görüştüklerini anlatan Kara, çözüm önerilerini sunduklarını da anlattı. Kara, "Başörtüsünün siyasi simge olduğunu iddia eden İçişleri Bakanlığı'na, Anadolu'da yaygın olarak kullanılan 'kelebek' tarzı örtüyü teklif ettik" dedi. İdeolojik dayamaların hiçbir ülkeye fayda sağlamayacağını vurgulayan Kara, "Herkes, özgür ve istediği şekilde, toplumun huzurunu bozmadan yaşasın, eğitimini alabilsin istiyoruz. İmam Hatipler'deki sivil direniş hukuki platforma sürecek" diye konuştu.

Mesut Yılmaz, topu taca atıyor

Eyüp İmam Hatip Lisesi öğrencileri, velileri ile birlikte dün Anıt Mezar'daydı. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarı başında toplanan yaklaşık 100 kişi, "Turgut Özal'ın mirasına sahip çıkmadığı" gerekçesiyle ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ı kınayarak, Özal'ın kabri başındaki mozoleye çiçek bıraktılar. Burada öğrenci velileri adına basına açıklama yapan Mustafa Bozdemir, başörtüsü yasağının hukuksuz ve keyfi olduğuna dikkat çekti. Okullarda kılık kıyafeti düzenleyen bazı yönetmeliklerin, Anayasa'ya açıkça aykırı olmalarına rağmen değiştirilemediğinden yakınan Bozdemir şöyle konuştu:

Mesut Yılmaz'a kınama

"Seçim meydanlarında, Meclis kürsülerinde ve medyada kendini hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu olarak lanse etmekten çekinmeyen, her fırsatta AB'ye girmemiz gerektiğini savunan Mesut Yılmaz'ın, iş, temel özgürlük sorunu olarak ortaya çıkan başörtüsü sorununa gelince takındığı garip ve tedirgin edici suskunluğu, hatta başörtüsü meselesinin güya hassas bir mesele olduğunu ima ederek topu taca atma girişimlerini kınıyoruz."

Mustafa Bozdemir, başörtüsü yasağın "kambur" olarak değerlendirerek, bu kamburla AB'ye girmenin hayal olduğunu vurguladı. Bozdemir, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ı, başörtüsü konusundaki tavırsızlığı nedeniyle, özgürlüklerden yana olan Turgut Özal'ın ruhaniyetine şikayet ettiklerini belirterek, Yılmaz'a, "Hayatı boyunca inanç, fikir ve teşebbüs özgürlüğünün savunucusu olan Özal'ın size bıraktığı mirasi reddetmek, size ve partinize yarar değil, zarar getirecektir" diye seslendi.

70 KIZ ÖĞRENCİNİN EĞİTİM HAYATI SONA ERDİ

Malatya İmam Hatip Lisesi'nde 70 kız öğrencinin eğitim hayatı, başörtülü olarak derslere girdikleri gerekçesiyle bitirildi. Milli Eğitim Müdürü İlhan Faydaver, İmam Hatip Lisesi'ndeki kız öğrencilere, başörtülü olarak derse girmemelerini istediklerini, buna rağmen başörtülerini çıkarmayan 293 öğrenciye geçen ay okul disiplin kurulunca 3 gün okuldan uzaklaştırma cezası verildiğini bildirdi. 70 kız öğrenciye, Milli Eğitim Müdürlüğü Merkez Disiplin Kurulu kararıyla tasdiknameyle okuldan uzaklaştırma cezası verildiğini anlatan Faydaver, "Ancak biz bu öğrencilerimizi kaybetmek istemiyoruz. Yönetmeliklere uygun olarak derslere girdiklerinde okula devam edebilirler. Uyarılara rağmen türbanlı olarak derslere girdikleri için okuldan atıldılar" dedi.

 
Otele protesto baskını
Çeçenistan'daki baskıları protesto için The Marmara Oteli'ni basan ve burada müşterilere korkulu anlar yaşatan Çerkes asıllı eylemci ikna edilerek teslim oldu.
Yasakların kaynağı kültürel emperyalizm
"Kültürel emperyalizme karşı gelebilecek insanlar, dünyanın her yerinde bu tür dayatmalarla eğitimsiz ve cahil bırakılmak isteniyor. Kültür emperyalistleri böylece oyunlarını sergilemeye devam edecekler."
75 katrilyonluk hortum
DENETDE Başkanı Atılay Ergüven, kamu ve fon bankalarından 75 katrilyon liralık bir kaynağın hortumlandığını belirterek, devletin yolsuzluk yapanların mal varlıklarına el koymasını istedi.
CHP'den 'bor' raporu
CHP tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'nin bor piyasasındaki payının yüksek olması gerektiği bildirildi.
'Ortak değerimiz Kur'an'
Dünya Ehl-i Beyt Vakfı tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen, "Evrensel Ehl-i Beyt Kurultayı"na çok sayıda siyasetçi, bilim ve din adamı katıldı.
Belçika PKK'ya aciz
Hukukçular ve polis yetkilileri, PKK ve DHKP-C'ye karşı Belçika hukukunun 'özürlü' olduğunu belirterek, "PKK ve DHKP-C'ye karşı yapacak bir şey yok" dediler.
'YASAK DEVLETİ TEHLİKEYE SOKAR'
Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, "Yasakların bulunduğu yerde, devlet tehlikededir. Yasaklardan mağdur olanlar birleşir, devlet için tehlike oluştururlar" dedi. Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Muğla Üniversitesi Kamu Yönetimi Topluluğu tarafından düzenlenen "Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü" konulu bir konferans verdi. Selçuk, "Çağdaş bir dünyayla bütünleşmek istiyorsak, erklerin ayrılığı sağlanmalı, yargı güçlendirilmeli, devlet asli görevlerine dönmelidir. Yasakların bulunduğu yerde devlet tehlikededir. Yasaklardan mağdur olanlar birleşir, tehlike oluştururlar" dedi.
5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED