T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Belçika PKK'ya aciz

Hukukçular ve polis yetkilileri, PKK ve DHKP-C'ye karşı Belçika hukukunun 'özürlü' olduğunu belirterek, "PKK ve DHKP-C'ye karşı yapacak bir şey yok" dediler.

Belçika'nın yüksek tirajlı gazetesi "Le Soir", terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin AB teröristler listesine alınmasını değerlendiren hukukçu, polis ve istihbaratçıların görüşlerini yansıtırken, "Belçika'nın terörizme karşı mücadelede yasa özürlü olduğunu" ve bu örgütlere karşı yapılacak fazla bir şey bulunmadığını yazdı. "Le Soir", Brükselli sorgu hakimi Christian De Valkeneer'in, "AB listesi olayına şüpheyle baktığını, bunun bir işe yarayacağını düşünmediğini, terör örgütlerinin dağınık ve yöntemsiz çalıştıklarını" söylediğini bildirdi. Terörizm uzmanı olan sorgu hakimi De Valkeneer, gazeteye yaptığı değerlendirmede, somut olarak terör örgütleri PKK ve DHKP-C'ye karşı alınabilecek bağlayıcı önlem olmadığını söyledi ve "Belçika'da tek yapılabilecek şey, istihbarat servisinin bu örgütleri daha yakından izlemesini istemektir. Bu da ancak olanaklar ölçüsünde yapılabilir. Üstelik insan haklarına saygı da gerekiyor" dedi. Valkeneer, Belçika'nın Denderleeuw kasabasındaki tesislerinde, PKK yandaşı yayın yapan Medya TV'nin yasaklanmasının kanunlara göre mümkün olmadığını, ayrıca Belçika yasalarının, bir banka hesabını dondurma olanağı vermediğini, bir yabancının, terör örgütü üyesi dahi olsa, oturma müsaadesinin iptal edilemeyeceğini anlattı. "Le Soir", Belçika İstihbarat Servisi'nin de aynı görüşte olduğunu yazdı.

Medya TV soruşturması

"Le Soir", PKK'nın yan kuruluşu olan ve Belçika'nın Denderleeuw kasabasından yayın yapan Medya TV'ye karşı, Belçika adaletinin 2,5 milyon euroluk kara para aklama soruşturması yürüttüğünü de yazdı. Fransız polisi, geçen Ocak ayı sonunda, Belçika'nın talebi üzerine düzenlediği bir operasyon çerçevesinde, Medya TV'nin Paris'teki bürosunu basmış ve bazı belgelere el konulmuştu. Brüksel Savcılığı Sözcüsü Jos Colpin, bu belgelerden yola çıkılarak yapılan araştırmada, Belçika'nın Denderleeuw kasabasında tesisleri bulunan ve "Medya TV Roj NV" adı altında faaliyet gösteren şirketin kullandığı 2,5 milyon euronun kaynağının yasadışı olduğunun belirlendiğini ifade etti. PKK'nın "değişik yasadışı faaliyetlerin" içeriği, "soruşturmanın sağlığı açısından" gizli tutuluyor.

Türk: PKK ile KADEK aynı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, terör örgütü PKK'nın, ismini KADEK şeklinde değiştirmesine ilişkin olarak, "Bölücü terör örgütü hangi adı alırsa alsın bu konu önceki örgütün devamı şeklinde değerlendirilmedir" dedi. Azerbaycan dönüşü Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda basın toplantısı yapan Türk, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Türk, "AB'nin terör örgütü listesinde terör PKK ve DHKP-C'nin yeralması ve bölücü örgütün isim değişikliği yaparak KADEK adını almasına" ilişkin soruları üzerine, Türkiye'nin her iki örgütün de terör örgütü olarak ilan edilmesi konusunda AB nezdinde yaptığı yoğun girişimlerin ancak sonuç verdiğini söyledi. Bölücü örgütün adını değiştirdiğini kaydeden Türk, "Anlam itibariyle bu yeni örgüt öncekinin devamı niteliğindedir" dedi. PKK'nin yaptığı isim değişikliğini bir "manevra" alarak nitelendiren Türk, "Eğer uygulamada bir eksiklik ortaya çıkacak olursa gerekli girişimleri yine yapacağız" diye konuştu.



5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED